TALENT

Workshop Secrets: Edinas Paper

Üdvözlünk a műhelyben!

Magam mögött hagyva egy kicsit a divatszakmát (csak részben) újabb kreatív szakember birodalmába nyertem betekintést. A “Workshop Secrets” történetében az esetek zömében olyan érdekes karakterekkel volt alkalmam találkozni, melyek jellemzően különböző vásznakkal, eltérő matériákkal, finom bőrökkel munkálkodtak. Egy dolog azonban minden esetben közös volt eddigi alanyaimban. Munkájuk gyümölcse az emberi testen teljesedett ki, élt és érte el végső célját, formáját. Ezúttal azonban egy sokkal szélesebb spektrumú univerzumba szeretnélek meginvitálni benneteket: Németh Edina papír birodalmába.

Biztos léptekkel haladok az Edinas Paper új műhelye felé fotósommal, Jámbor Zsófival. A márka pár hónappal ezelőtt költözött át új bázisába, ahol az ötleteket nem csak papírra vetik, hanem ugyanazon anyagból meg is valósítják. Találkozásunk előtt pár nappal debütált a magyarországi Furla márka képviselettel való együttműködésük, ahol jómagam is részt vettem. Edina pedig tudatos vezetőként azonnal kérdezett az installációik által keltett benyomásokról.

Na de várjunk! Most én kérdezek.

Beszélgetésünk újfent a vizuális élmények mentén folytatódott. Edina beavatott, hogy állandó küzdelem egy-egy esemény után “beszerezni” munkáikról a fotókat, így örömteli mosollyal fogadta a hírt, hogy Zsófi készítette a rendezvény képeit, így pedig borítékolható a zökkenőmentes hozzájutás. Míg javában a témát boncolgattuk, Edina lelkesen és büszke mosollyal az arcán kezdte összegyűjteni a műhely legnagyobb asztalán szerelemprojektjei prototípusait.

Ahogy az általa felépített kreatív tér és filozófia, úgy első kérdésem sem volt mindennapinak mondható. Melyek azok a kérdések, amelyekre már unalmas válaszolni és témák, melyeket szeretne hanyagolni?

Talán az anyaghasználattal kapcsolatban zavaró a legtöbb témafelvetés. Sokszor faggattak arról, hogy miért épp a papír? Nem túl sérülékeny? Nem ázik el? Habár úgy vettem észre, ezt a vonalat egyre inkább kezdik elengedni és lassan, de biztosan újabb kérdésköröket érintenek az újságírók a márkával és a koncepciónkkal kapcsolatban.”

Kétségtelenül ennél izgalmasabb topikok boncolgatásával szerettem volna mulatni a közösen töltött időt, hiszen nem is olyan régen hullott le a lepel az Edinas Paper eddigi legnagyobb dobásáról. Nevezetesen megjelentek almárkáik, melyekkel sokkal átláthatóbbá, vásárló- és megrendelő baráttá tették piaci jelenlétüket. Vajon mi késztette a cég vezetőjét erre a döntésre?

Ez egy nagy mérföldkő számunkra. Úgy döntöttünk, hogy nem csak egy márka alatt szeretnénk lefedni a célközönségünket. Ekkor született meg az az elhatározás, hogy jobban szeretném csatornázni ezeket az irányokat. A tudatosság és következetes építkezés nagyon fontos számomra. Egy márka úgy vihető sikerre, ha minden egyes pontját átlátjuk és a kapott adatok alapján lépünk a megfelelő irányba.”

img_8628

img_8615

img_8618

Szimpatikus üzleti hozzáállása még kíváncsibbá tett, elvégre az általa alkotott papírvilággal és látásmóddal mindenképp úttörője a hazai kreatív szakmának. Milyen részekre érdemes bontani egy ilyen típusú márkát, mennyire befolyásolták mindezt a vásárlói visszajelzések? Ilyen és ehhez hasonló kérdések cikáztak a fejemben, szerencsére a válasz magától érkezett, amely egyrészt betudható Edina már korábban is említett híres következetességének és egyre kevésbé titkolható természetfeletti képességemnek, miszerint médium vagyok (nesze neked, Uri Geller).

Az Edinas Paper Installations almárka továbbra is az ügynökségekre és rendezvény installációkra összpontosít, ez marad a márka legfőbb irányvonala Ez azért nagyon fontos, mert megengedhetünk magunknak egy sokkal szakmaibb hangvételű kommunikációt, hiszen eddig a nagyszabású rendezvények mellett, a workshopok alatt készült anyagokat és eventeket, valamint a gyakori esküvői megkereséseket egyaránt csak ott tudtuk megjelentetni. Ez azonban most megváltozott! Így született meg a ‘Festivities’, amely teljes mértékben a magán jellegű rendezvényekre, megrendelésekre fókuszál, tehát itt már a végfelhasználóval vagyunk kapcsolatban. Ezáltal rengeteg új kapu is megnyílt előttünk, sokkal közvetlenebbül tudunk foglalkozni a vásárlóinkkal. A harmadik vonal az ‘Everydays’, amely magába foglalja a workshop foglalkozásokat és a frissen bemutatott webshopot, melyből már egy-egy rendelés után otthon is bárki elkészítheti kedvenc papírformáit.”

A több szálon futó “események” okán beszélgetésünk alatt sorra kerülnek elő a különlegesebbnél is különlegesebb papírminták olasz cégektől, egyúttal pedig fizikai formában ismerkedhettem meg a “szőrös” papírral (alighanem az életem egyik meghatározó pillanata volt). Mindeközben belőlem is feltörnek az élmények, hiszen az egyedi metál nyomott, prégelt és egyéb papírokról rögtön eszembe jutottak a divathetek láthatóan nem túl olcsó technikával készült meghívói.

img_8603

img_8606

img_8608

Kicsit úgy éreztem, hogy szakmailag nem férnek el a dolgok egymás mellett. Adott egy Cinema City kampány, amely hosszas tervezés és egyeztetések során érte el végső formáját, egészen pontosan 16 fázisból álló folyamat alatt, mellette pedig ott van egy gyönyörűen befotózott álomszép esküvői projekt. Egyszerűen lehetetlen megütni ugyanazt a hangvételt, mert egészen más érzéseket hív elő az emberből mindkét látvány. Ez a ‘szétválás’ pedig rengeteg kérdés végére is pontot tett, hiszen egyértelművé vált mindenki számára a működésünk, miszerint foglalkozunk esküvőkkel, privát partikkal, kollaborálunk márkákkal és dolgozunk multiknak, miközben nem feledkezünk meg a követőinkről és leendő vásárlóinkról.”

Ugyanakkor ez a váltás több szempontból időszerű volt. A feljebb említett kommunikációs nehézségek és problémák megoldása mellett nem mehetek szó nélkül, hogy Edina első kisbabáját várja. Habár kerek pocakját a szemfülesek alighanem első blikkre kiszúrhatták a képeken. Az alapító és kreátor mindenképp szerette volna meglépni mindezt még az új családtag érkezése előtt, így a kezdeti időszak alatt ezáltal biztosítja a brand fennmaradását, a csapat és a gépezet zavartalan működését.

Ezzel a lendülettel tértünk át a műhely egy másik pontjába. A stancszerszámok felé vettük az irányt, melyekkel állandó formákat tudnak előállítani nagyobb mennyiségű megrendelések esetén. Egyúttal pedig gyorstalpalót kaptam nyomdatechnikai eljárások tekintetében – már megérte eljönni!

Edina láthatóan imádja a munkáját, amely minden kétséget kizárólag a siker egyik legfőbb kulcsa. Így ennek okán merült fel bennem egy gondolat, miszerint mennyire lehet kíváncsi egy-egy exkluzív termék csomagolására. Milyen érzéseket kelthet benne a Louis Vuitton vagy éppen a Furla termékcsomagolása, mint a papír szerelmese?

Egyszerűen imádom őket! Ugyanakkor az is igaz, hogy hazai márkák esetében nem sok hasonló tálalási módszerrel találkozhatunk, elvégre meglehetősen magasra rúg egy-egy ilyen csomagolás előállítási költsége, amit nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. Az előző szezonban ugyanakkor nemzetközi szinten is nagyon népszerű volt a Karman Jewelry számára készített exkluzív dobozunk az ‘Edge’ kollekcióhoz. Tehát mi is foglalkozunk ilyen kaliberű megrendelésekkel.”

img_8580

img_8584

A papír installációk megkérdőjelezhetetlenül virágkorukat élik, így rengeteg az egyedi megrendelő minden téren. Ha pedig professzionális kommunikációról és átlátható belső rendszerről van szó, kíváncsi voltam mennyire lehet limitálni a megrendelők számát, tartani a minőséget és megőrizni az egyediség varázsát. Van, amikor “nem” az a bizonyos válasz?

Ezt több oldalról közelíteném meg. Egyrészt negatívum, hogy a legtöbb projektre nagyon kevés időnk van a szűk határidők miatt, viszont olyan még nem fordult elő, hogy egy-egy megkeresést visszautasítottunk volna. Természetesen igyekszem megőrizni az egész koncepció exkluzivitását, illetve a nagyon rövid határidővel bíró megrendeléseket próbálom elkerülni. Nyilván ez a régi ügyfelek esetében egészen más szituáció. Alapvetően minden csak ütemezés kérdése, mert a gyártási kapacitásunk meglehetősen rugalmas és képes növekedni ennek megfelelően.”

Beszélgetésünk végéhez közeledve egy dologra mindenképp szerettem volna fényt deríteni. Akár egy tervező esetében, a kísérletezés mindig inspiráló minden kreatív számára, csakúgy mint Edinára és papír “országára”. A papír virágok mögé azonban kevesen látnak, ráadásul láthatóan a kreátor maga is szeretné  egy másik, strukturálisabb oldalát megmutatni, melyet nagy valószínűséggel a geometrikus formák és moduláris elemek ígéretes mezején kíván meglépni.

Azt azonban már most kijelenthetjük, hogy amin Németh Edina és csapata nap mint nap teljes erőbedobással fáradozik, jóval többről szól, mint a papír. Sokkal inkább egy kreatív kraftban dúskáló sajátos világ.

img_8681

img_8632

img_8661

img_8635

img_8594

img_8589

img_8657

img_8677

img_8676

img_8595

img_8596

img_8573

img_8567

img_8555

img_8549

img_8653

img_8564

img_8587

img_8598

img_8630

img_8565

img_8649

 

img_8625

 

img_8609

img_8610

img_8626

img_8600

Fotók: Jámbor Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s