FASHION WEEK

Blue Denim

A farmer ereje

Faustine Steinmetz egyre inkább nevezhető a London Fashion Week egyik legizgalmasabb tervezőjének. A párizsi születésű designer korábban olyan ikonikus alkotókkal/márkákkal dolgozott együtt, mint Jeremy Scott vagy Henrik Vibskov, majd 2013-ban megalapította saját brandjét. Faustine prezentációi minden alkalommal egy általa kreált egyedülálló atmoszféra és kollekció tökéletes manifesztációja függetlenül annak helyszínétől. Míg az előző szezonban a Tate Britain falai között debütáltak már-már műtárgyaknak is nevezhető kreációi, addig ebben a szezonban egy londoni piacon felállított sátor volt a “tetthely”.

A “008”-as elnevezésű gyűjtemény az általam egyik leginkább kedvelt divatirányzatot gondolja tovább (de nagyon), nevezetesen a “denim on denim”-jelenséget, amikor a farmer uralkodik és azoknak eltérő színe vagy koptatása tökéletes összhangban egyesül a modell testén.

A kék farmer, mint attribútum régóta fontos szerepet tölt be az emberek hétköznapjaiban, mind öltözködési, kulturális és történelmi szempontból. A világ összes városában megkérdőjelezhetetlen és rendkívül jelentős.

A tervező legfrissebb munkái ismét a kísérletezés és anyagmanipulációk jegyében születtek meg, ezeknek köszönhetően jelenik meg a szőtt farmer egy-egy ruhakölteményen. A kettősség végigvonul minden kreáción, a látszólag rendkívül szenzibilis felületek sötét és világos kontrasztjára helyezi a hangsúlyt. A látvány egyszerre eredményez szerkezetet és felszínt, mindemellett vulgáris és elegáns, illetve tűnik szervesnek és objektnek. A kristályokkal, logókkal borított erősen mosott farmerek mint egy-egy szobor öltenek testet, melyhez nagyban hozzájárulnak a Swarovski kristályokból kirakott alakzatok.

Imádom, hogy a kollekcióban rejlő dualitás annak elkészítési technikáiban is visszaköszön. A kézi szövés és egyéb ősi technikák mellett remekül mutatnak az innovatív digitális nyomások, valamint kézi festések.

A prezentáció látványvilágát egyszerre inspirálta Vanessa Beecroft 2000-es naptára (katt!), valamint egyik nagy kedvencem Joseph Kosuth egy 1965-ös alkotása (“One and Three Chairs”). A  közös pont és egyben Steinmetz legfőbb célja pedig a farmer, mint médium tanulmányozásában csúcsosodik ki egy egészen egyedülálló kontextusban.

dsc04552uj

dsc04557uj

dsc04567uj

dsc04559uj

dsc04572uj

dsc04582uj

dsc04568uj

dsc04585uj

dsc04588uj

dsc04590uj

dsc04598uj

dsc04601uj

dsc04600uj

dsc04602uj

dsc04604uj

dsc04606uj

dsc04608uj

dsc04611uj

dsc04615uj

dsc04624uj

dsc04637uj

Fotók / Photos: Gergő Andorka – Sony A7k

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s