ART/NEWS

More & More

A Corvin Rajziskolában rejlő szeretet, őszinteség és szakértelem hármasáról korábban olvashattatok a blogon. Akkor egy csésze kávé mellett beszélgettem Sipos Maricával, az iskola alapítójával és egyben a remek kezdeményezés megálmodójával. Habár az iskola már nagy múltat tudhat magáénak (és kellően büszkék is lehetnek rá), ennyi év múltán még mindig van mondanivalójuk, mellyel átformálhatják a hazai kreatív képzések teljes palettáját.

Az ősszel induló félévben a designer képzések kapják az egyik főszerepet.

A képzés öt szakirányának hallgatói egy-egy közös workshopon képezhetik tovább magukat. A bizonyos időközönként tartott órák bemutatják és rávilágítanak a kreatív és művész szakma összefüggéseire. Továbbá lehetővé teszik, hogy a diákok megismerkedjenek egy másik terület alapjaival, ezáltal is szélesebb spektrumban szemlélve később az alkotással járó metódusokat. Ez a típusú közösségi alkotás pedig egyszerre növeli a csapatszellemet és persze nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatiasság fokozására, amely elengedhetetlen az érvényesüléshez.

Az animáció szakon is van könyvkötészet, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a saját sketchbookjukba dolgozzanak a diákjaink, ami például a MOME felvételizőinek hatalmas előnyt jelent.”

-mesélte Holló-Szabó Réka tervezőgrafikus, aki idén csatlakozott a tanári karhoz

A Corvin Rajziskola (bár joggal nevezhetném egyfajta összművészeti intézménynek/közösségnek, ahol a családias légkör miatt észrevétlenül tanul az ember) egyik legnagyobb dobása az idei szezonban nem más, mint az “Art Director” szak. Ebben az esetben szintén a komplex képzésformákon lesz a hangsúly, a tanárok pedig sok szeretettel várnak bármilyen művészeti irányból érkező jelentkezőt.

Hogyan kell elképzelni egy órát a Corvin újdonsült képzésén?

A szakmai képzés minden esetben egy előadással indul, majd megkezdődnek a szakmai konzultációk. Itt speciális feladatokat kapnak a diákok, illetve minden héten a tanárok segítségével kielemzik a legutóbbi alkalmat szakmai óráikon. Nagyon fontos az iskola számára, hogy diákjaiknak bizonyos szintű átjárhatóságot biztosítsanak a szakok között. Ennek köszönhető az is, hogy a textileseknek vagy például a formatervezőknek szintén kell logót tervezniük (ez a típusú oktatás egyébként rendkívül népszerű az Egyesült Államokban és jómagam is nagyon hatásosnak tartom).

Ha a kreatív önmegvalósítás szerelmeseinek ez sem elég, a Design Hét kapcsán újabb ígéretes programokkal kecsegtet majd az iskola. Hajdú Anett egy táskakészítő workshoppal kapcsolódik a Corvin Rajziskola által összeállított programsorozathoz. Bár hozzátenném, hogy Anett illusztrációi és az ehhez köthető korábbi kurzusai csakugyan nagyon csábítóak voltak. Koncepciójuk a Design Hétre 2-2 workshop, melyek egyrészt síkbeli, másrészt térbeli ‘design’ megoldásokra fókuszálnak. A két síkbeli tematika egyike a geometrikus minta festés textilre (egy keleti eljárás szerint), valamint egy japán papírmárványozásra fókuszáló foglalkozás. Továbbá két térbeli felhasználást előtérbe helyező foglalkozás is helyt kapott, melyek közé tartozik például Hajdú Anett korábban említett kurzusa és Király Fanni ékszerépítésre koncentráló workshopja.

Legutóbbi látogatásom óta újabb kapukat nyitott meg sok ember számára a Corvin Rajziskola és valami azt súgja, hogy a jövőben ez csak fokozódni fog. Egy azonban változatlan, ez pedig az indíttatás és az inspiráció, amely egyetlen célban egyesül: kinevelni a következő művészgeneráció legjobbjait.

img_2278

img_2282

img_2223

img_2226

img_2286

img_2230

img_2284

img_2281

img_2239

img_2233

img_2231

Fotók: Jámbor Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s