COLLECTION/TALENT

An Object Self-defined

Ruha installációként & installáció ruhaként

Nem csak a nemzetközi divatszférában, hanem itthon is rendkívül fontosnak tartom a tehetségek támogatását az “úton” való elindulásuk során. Wirth Abigail pedig fokozottan nagy figyelmet érdemel a diplomakollekciójukkal idén debütáló hallgatók között, nemcsak a Modart szcénáját tekintve, hanem országos szinten egyaránt. Na, igen – nem véletlenül hoztam fel azt a bizonyos utat, amely lényegében minden egyes individuum sajátja és egyben megmutatja pályafutásunk egyenes, görbe vagy éppen kesze-kusza íveit. A tervező kifejezetten ígéretes út előtt áll, most azonban lássuk hogyan tette le saját alapkövét egy talentum!

Abigail kollekciója az “An Object Self-defined” címet viseli, egyúttal utalva saját, valamint Joseph Kosuth konceptualista és fogalmi művész elgondolkodtató alkotásaira. A tervező hipotézise szerint egy válaszkeresés áll a középpontban, amely a képzőművészet és az iparművészet közti szakadékok kiküszöbölésére hivatott. A fiatal designer művészeti alkotásokként, installációkként tekintett kreációira azok megalkotásakor. A létrehozott object-ek egészen látványos sziluetteket eredményeztek, egyúttal pedig szemtanúi lehetünk azok ruházattá alakulásának és fordítva.

Fast food, fast fashion & FAST ART

Hogyan jön össze a fogyasztói társadalom, a klasszicista szobor-parafrázisok, valamint a 21. század jellemző “tárgyhalmozása”? Abigail Wirth a műértő közönséget és a ruhák “felszínét” kutató befogadókat egyaránt célközönségének tekinti, ezáltal pedig meg is szólítja mindannyiukat, s rejtett gondolataikat 18. századi szín- és formavilágban alkotta meg. Az apró részletek, gyöngydíszítések gyönyörűen lettek kidolgozva, nem mellesleg pedig a “Fast Art” hímzések mellett egyszerre láthatunk lurex szálakkal átszőtt formákat gladiátorokról és bevásárlókocsiját tologató nagyiról. Micsoda paradox látvány! A kreátor és művész (Abigail korábban a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán is tanult) véleményem szerint sikeresen materializálta gondolatait, üzeneteit, társadalmi kritikáját, úgymond egy csábító görbe tükröt, s hozott létre egy kapszula kollekciót, mely már a kifutón a folytatásért kiáltott.

 

 

IMG_7538

 

 

Photo: Zsófia Jámbor
Creative concept: Wirth Abigail & BenceCsalar‬
Model: Zsóka Nagy
Make-up: Enikő Kredits & Lilla Batki
Hair: Nikoletta Német

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s