COLLECTION

Rebels

Lázadás és antidivat stílusosan

Kissé paradox hatást kelthet a fenti kijelentésem, hiszen az anti-divat alapvetően a szubkultúrák okán megszületett fogalom, pontosabban a stílusos külső és kifinomult öltözködés elleni lázadás egyik legfőbb pillére. Történt ugyanis, hogy a szubkultúrák egy idő után megihlették az olyan tervezőket, mint például Vivienne Westwood (az örök lázadó) és kreációi által szépen, fokozatosan divatba jött az alsóbb társadalmi osztályokban élő fiatalok stílusa – a punk és rock generációjának valódi bőrben és szegecs-tengerben úszó, energiáktól duzzadó áradata.

Ezek az izgalmas korszakok pedig a mai napig nyomot hagynak a 21. század művészeiben, így több kortárs művész vagy éppen designer nyúl hasonló témákhoz, majd dolgozza fel azokat saját vizuális nyelvén. Létrehozva egy vadonatúj hibridet, ezzel gazdagítva a divatszociológiai koncepciós háttérrel bíró kollekciók hadát.

A korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett Hegedűs Dóra már diplomakollekciójával felhívta a figyelmet rendkívül izgalmas látásmódjára, ráadásul a Wonderground tervezőtrió egykori tagjaként az egyetlen, aki megtalálta saját útját a hiteles alkotás mezején. Legfrissebb munkái a következő tavasz-nyári szezon legizgalmasabb darabjai lehetnek, hiszen a “SO YOU WANT TO BE A ROCK’N’ROLL STAR” néven futó kollekció elég erősnek bizonyul ahhoz, hogy betöltse a férfiaknak szánt hazai designer alkotások kapcsán bennem tátongó hiányérzetet.

Dóra soron következő kollekciójának alapjait szerette volna lerakni néhány összeállítással, melyek kellően közvetítik annak hangulatát és persze inspirációs forrásait. Utóbbiak esetében a ’70-es és ’80-as évek punk-rock szubkultúrák izgalmakkal teli és látványos öltözködési megoldásokkal bíró atmoszféráját értelmezte újra a fiatal tervező.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a ráadás maga Patti Smith, 1975-ös “Horses” című albumával alapjaiban értelmezte újra az akkori New York-i punk-rock mozgalmat. Dóra azonban a művészben rejlő kettősséget kívánta megragadni, amely rendkívül jellemző volt az énekesnőre, hiszen dalszövegei egyszerre voltak nagyon expresszívek és poétikusak, mely okán előszeretettel nevezik költőnek is. Ezt a fajta vad szenzibilitást pedig a matériák csodálatos nyelvén öntötte “szavakba” 2016-ban Dóra.

A formák és textúrák egyedülálló játékát felfedezhetjük a kísérletező kézi szövések, a stencilek használata és a szőnyeg készítés különleges technikájának átértelmezése révén. Mindezek pedig együttesen kívánnak reflektálni a kollekció koncepciójának hívószavaira, így a destrukció-rekonstrukció, gender politika, szentimentalitás és agresszió, valamint az érzékelés és lázadók kifejezésekre.

Rock ‘n Roll látásmód határok nélkül

Az anyaghasználatot – csakúgy mint a koncepció előkészítését – alapos kutatás előzte meg. Ennek tekintetében a különböző farmer, bőr variációk, valamint az egyszerű póló és ing szövetek dominálnak. Szabásvonalakban, illetve összhatásban ismét visszakanyarodtunk a ’70-es évek közepéhez, így találhatunk oversize bomber dzsekit, férfi szoknyát, egyszerűbb felsőket. Mindezt némi innovációval megfűszerezve, hogy a tervező művészi manifesztációja beteljesedhessen.

Az erőteljes kék és a fekete tónusok az anyagok eltérő textúrája által kel életre olyan elismert művészek pasztózus alkotásaiban, mint például a francia avantgárd festő Pierre Soulages, akit a fekete szín első számú mestereként tartanak számon a művészvilágban (jómagam is meglehetősen kedvelem műveit), ráadásul a fiatal tehetség is többször hivatkozik rá kollekciója kapcsán. Soulages a fényt anyagként használja fel munkája során, ugyanis a fekete festmények felületei és barázdái egészen látványos módon reagálnak arra, ezáltal pedig létrehoznak egy áttranszformált látványvilágot a befogadók számára.

A sötétségből a világosságba

A francia művész mellett az amerikai Franz Kline gesztusfestészete szintén nagy hatással volt a tervezőre. Kline jelentős szerepet játszott az 1940-es és ’50-es évek absztakt expresszionista mozgalmában, ráadásul olyan nagy művészek mellett tartják számon mint Jackson Pollock vagy éppen Robert Motherwell. Az amerikai alkotó munkái a kritikusok számára is jelentősek, hiszen műveiben olyan sokszor megtévesztő finomság uralkodik, mely lenyűgöző drámai hatást és a spontaneitás lehengerlő bűverejét hozza magával.

Hogy mégis mi a közös az avantgárd festészetben és a rock ‘n roll zenei világban? A lázadás maga, melyet mindkét esetben az érzelmek fűtik, egyúttal pedig hitelessé, eredetivé teszik a végeredményt. Hegedűs Dóra “lázadása” pedig nem csupán a szememnek tett jót, de rávilágított és egyúttal felhívta a figyelmemet egy remek párhuzamra a művészet és a posztmodern zenei stílusok között. Több ilyen kollekcióra lenne szükség.

Tervező/Styling: Hegedűs Dóra
Fotó: Donka Panna
Modell: Merse / SamTheAgency
Smink: Batai Gergő
Haj: Fenyvesi Attila

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s