EVENTS

The Help

Elfogadod vagy segítesz is?

Nehéz elválasztani a toleranciát a megtűréstől, az elfogadást a beletörődéstől. Éppen ezért volt nagyon nehéz dolga a PS magazin és PS Creative csapatának, akik a RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége) megálmodóival közös erővel hoztak tető alá egy divatestet, melyet a ritka betegségben élőknek dedikáltak. Na és persze azoknak, akik figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a ritka betegségek alacsony száma nem egyenlő azok létezésének hiányával.

A közhasznú szervezet egyébként körülbelül 10 éve alakult és olyan szülők hozták létre, akik maguk is valamilyen formában érintettek az ügyben. Küldetésük pedig nem “csupán” az esélyegyenlőség biztosítása a ritka betegségben küzdő egyének számára, hanem többek között informálni, szakembereket képezni és a betegségek gyógyítását felgyorsító kutatásokat aktívan támogatni.

Ennél a pontnál pedig úgy érzem a statisztikai számadatok felsorolása helyett saját és valós élményeimet osztom meg veletek a március 10-én megrendezett esemény okán. Nagyon nehéz egy olyan témát/esetet boncolgatni, amelyet mindannyian csak kívülről vagy még úgy sem láttunk egyáltalán. Éppen ezért bonyolult volt beindítani az estét megnyitó kerekasztal-beszélgetést (még egy olyan gyakorlott moderátornak is, mint Lilu), amely témája – idézem – “a toleráns viselkedés, elfogadás kialakult és kialakulófélben lévő megnyilvánulási módjait, platformjait igyekezett feltérképezni a divat kapcsán, miközben betekintést enged a ritka rendellenességgel élők lehetőségeire.

A beszélgetésben részt vevő szakemberek, így Strasser Orsolya a PS Magazin főszerkesztője, Lakatos Márk stylist és Kajdi Csaba a Visage modellügynökségtől a téma egy divatorientáltabb aspektusát boncolgatták, míg prof. Vörös Miklós egy kicsit mélyebb gondolatisággal próbálta megközelíteni a témát. A beszélgetés további tagjai szintén egy újabb oldalára világítottak rá a topicnak, éppen ezért Jokán Andrea a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) képviseletében és Dr. Pogány Gábor a RIROSZ színeiben válaszolták meg a felvetett kérdéskörök társadalmi és szociológiai megközelítéseit. Kicsit sajnáltam, hogy előbbi nem jutott annyiszor szóhoz, mint véleményem szerint kellett volna. Szerencsére a közhelyek az első pár percben “elpuffogtak”, így mindenki megtalálta azt az irányt a beszélgetés során, amelyhez szakmai tudása által releváns információkkal járulhatott hozzá.

Mivel a divatbemutató és a szakmai beszélgetés között történő performanszokra nincsen szakmai rálátásom, nem szeretnék részletesen foglalkozni velük. Mindenesetre jó ötlet volt olyan szempontból, hogy a közönség figyelmét folyamatosan fenntartsák a szervezők.

A bemutatott pályamunkák zömében egy-egy ruhaköltemény formájában kerültek kifutóra. A kreációk között sok eredeti ötlettel, érdekes anyagkombinációval és szabászati megoldással találkozhattunk. Külön örültem annak, hogy a ruhák között sok olyan volt, amely valóban a pályázati felhívásra készült és nem egy korábbi diplomamunka darabja, amely alapvetően nem probléma – előbbi szituáció azonban kétség kívül növelte az esemény exkluzivitását és hitelét.

A húsz tervező közül számomra nyolc különösen kiemelkedő volt, amelyeket ezúton meg is szeretnék mutatni nektek. A bemutatott kreációknak egy-egy ritka betegségre, illetve a betegek helyzetére kellett reflektálnia, így nem meglepő, hogy Nagy Adrienna “Hemofília” nevet viselő alkotása(i) lettek a befutók a szakmai zsűri (és jómagam) számára egyaránt. A fiatal tervező – aki nem mellesleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanulója – erőteljes vörös anyagmanipulációi és a finom fehér ötvözése bravúros kontrasztot hozott létre a színpadon, amely egyúttal megtörte azt a rendet, amelyet az előtte bemutatott ruhák megalapoztak. Egyszerre volt figyelemfelkeltő és zseniális.

Érdemes tudni: A hemofília ritka, veleszületett, egész életen át tartó vérzékenység. A betegség lényege a vér alvadékonyságának csökkenése, melynek következtében a hemofíliás betegek sérülések alkalmával hosszabb ideig véreznek, mint az egészségesek.”

A teljesség igénye nélkül, de szeretném kiemelni Nógrádi Nelli, Merényi Zita és Grábits Ágota, az Open up csapat munkáját, Györök Bori letisztult sziluettjét, Macovei Kitti “ragyogását” és Tóth-Baranyi Zsófia (eredetileg glitch inspirálta) kifutón még mindig jól mutató kreációját.

Köszönöm az élményt!

Fotók/Photos: Dömök Noel Szilveszter

One thought on “The Help

  1. Visszajelzés: Equality by PS | BenceCsalar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s