ART/NEWS

Art is a Way

A művészet segít túlélni

A Magyar Kultúra Napja apropóján az egyik kedvenc hazai designer márkám összeállított egy izgalmas visszatekintésre invitáló anyagot, amely reprezentálja, hogy valójában a kortárs kultúrát és művészetet nem csak egy adott napon, hanem az év 365 napján büszkén ünnepelhetjük (idén egy bónusz nap is jár).

A 2015-ös tavasz/nyári kollekciót Moizer Zsuzsa lágy és összetéveszthetetlen akvarell művei inspirálták.

A képösszeállítások segítenek eligazodni a szezonok változatos felhozatalában és talán egy picit izgalmasabbá teszik mindenki számára azt a következetes építkezést, inspirálódást és összefüggéseket, amelyek a művészvilág és a tervezők kettőse között folyamatosan megelevenedik a gyönyörű sziluettek által.

Tekintve, hogy kreációikról mindig legalább akkora örömmel írok/írtam – mint ahogyan ők azt prezentálják közönségüknek – , úgy döntöttem, hogy a korábbi kollekciók mellé társítom korábbi írásaimat az adott kollekciókról, így pedig az én virtuális tollam és a Nubu megismételhetetlen víziói által a “történet” végén mindenki kerek képet kaphat mindarról, amely jelenleg a minőségi és világszínvonalú magyar design univerzumát illeti.

A NUBU a szabályok átlépését ígérte 2014-es pre-fall és fall kollekciójában. Kovács Adél, Garam Judit és Hajdú Anett márkája mostanra igazi veteránnak minősül a magyar divattervezők között. A Gombold Újrán elért siker (kortárs öltözéktervezői pályázat “Oldhands öltözék” kategóriájának győztesei, mégpedig a BAO BAO elnevezésű kollekciójukkal nyerték el a zsűri bizalmát) csak olaj volt a tűzre és fellobantották a tervezőkben rejlő lázadó művészt. A brand legfrissebb munkái ugyan a sportos és elegáns stílusjegyeket hivatott összedolgozni, a különleges anyagok inkább utóbbi irányába húzzák a ruhakölteményeket. Ez cseppet sem baj, sőt! A NUBU-tól megszokott minimalista design időről időre új értelmet nyer, hála a tehetséges tervezőtriónak. A “ne a ruha hordja viselőjét, hanem fordítva” elvét követő brand ezúttal a kortárs építészetet hívta segítségül az ihletmerítéshez, mégpedig nagy sikerrel. A Magyar PLANT (újépítésű minimalista lakóház, amelyet Atelier Peter Kis tervezett) hangulatára építkező kollekció felidézi bennünk az épület lehengerlő hídjait, ugyanakkor monumentalitását is érzékelteti, mindezt pedig selyem, bőr és többek között az egyik nagy kedvencem, a neoprén segítsével. Ez az érdekes anyaghasználat innovatívvá teszi az összeképet és lehetőséget ad arra, hogy high quality printekkel dolgozhassanak a designerek. A NUBU monstanra teljesen a szívembe lopta magát, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy már az Andrássy úton is megtalálhatjuk őket (a rengeteg világmárka mellett). Megérdemlik!

collage2

Professzionálisan pazar performansz. Ezzel az alliterációval tudnám a legtömörebben kifejezni a NUBU iránti határtalan tiszteletemet. Kovács Adél, Garam Judit és Hajdú Anett 2014-es SS kollekciója eredetileg a Marie Claire Fashion Days keretei között került volna bemutatásra, azonban az élet közbeszólt és az teljes egészében Párizsban ragadt. Így a pár hete megrendezett eseményen a pre-fall, illetve fall kollekciót csodálhattuk meg és kerülhettünk katarzisközeli állapotba. A 2014-es SS kollekció elképesztő részletességgel reprezentálja a dunaújvárosi Szoborpark jellemző jegyeit és ragadja magával a nézőt a tehetséges designerek által teremtett világba.

A szobrászat inspirációs forrásként való megjelölése teljes mértékben helytálló. A márkára amúgy is jellemző az újszerű és tradicinális anyagok kombinálása, amely erős és izgalmas kontrasztot eredményez. A szoborpark acélszobrai pedig egy újabb tökéletes lehetőség innovációkra és új matériák feldezésére. A szoborprintek és rozsdás felületeket idéző sziluettek a NUBU jellegzetes vonalvezetését (kicsit lezser, ugyanakkor mindez némi eleganciával válik teljessé) hívják újra életre. A fémszálas szövetek és a neoprén mellett olyan anyagokkal találkozhatunk, mint a vinil vagy a kötött-szőtt rafiák. Ezen érdekes fényhatású anyagok azonban nem csak a ruhákon figyelhetők meg, hiszen a kiegészítők is legalább akkora szakértelemmel és precizitással kerültek ki a műhely falai közül. Az élmény megkoronázásaként élő zene kísérte (Musica Moralia) a NUBU legutóbbi catwalk-ját, amit külön szeretnék megköszönni!

Ha valamelyik márkát meg kéne neveznem, amely a legművészetközelibb, reflektál a művészvilág történéseire és annak nagy klasszikusaira akkor az a Nubu. Míg az előző (nagy kedvencem) kollekciójukat Molnár Vera művészete inspirálta, ezúttal Gorka Géza Kossuth- és Munkácsy-díjas szintén keramikus lánya, a szakmailag méltán elismert Gorka Lívia munkái hatottak Garam Judit és Kovács Adél tervezőkre, némi kínai tusfestészettel megfűszerezve.

Utóbbi leginkább ornamentum formájában jelent meg a kollekció egyes darabjain, például virág- és bambuszminták által. Az egyszerűbb szabású vászon anyagokon  kézzel festett színblokkok (piros, kék, zöld, sárga) jelentek meg, melyek alapvetően megadták az egész show hangulatát és természetesen az évszak kellemes, könnyed, tavasz-nyári atmoszféráját. Habár a márka leginkább természetes hatású anyaghasználatáról ismert, a technikai újítások, csavarok is jelenvalók. A szabálytalan csíkozásban kreppelt textilek, plisszírozott selymek utánozhatatlan módon öltöttek “testet”, az anyagok szélei, illetve azok textúrái pedig a kerámiaművész munkásságának jellemzőit tükrözik.

Kiegészítők terén idén sem kellett csalódnom. Az ékszerek egy remek együttműködés eredményei. A Kezemura kézműves kerámiákat készítő márka alkotta a medálokat, brossokat. Már régóta szerettem volna ellátogatni a műhelyükbe, most viszont megkaptam azt a bizonyos “végső” lökést, szóval irány a Kezemura műhelye! Sok ilyen együttműködést kívánok mindkét félnek. Ha mindez nem lenne elég, akkor a kötélövek is visszatértek ebben a szezonban, illetve Szabó Annamária drótmaszkjai által a Nubunak sikerült egy új oldalát megmutatnia.

Gorka Lívia egyébként a következő szavakkal jellemezte apját egykor:

“Legendás anyagismerettel rendelkezett. Felhalmozott tapasztalattal és intuícióval dolgozott. A kezében volt minden. Csak következtetni tudtam munkamódszerére.”

Csodálatos dolog látni, amint a Nubu terveződuó ugyanezen képességek birtokában hozott létre megint valami egészen újat úgy, hogy az hűen illeszkedjen a márka filozófiájához, amelynek főszereplője mindig a kortárs én.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s