TALENT

Workshop Secrets: Eniko Toth Kern

Üdvözlünk a műhelyben!

Az új évben is folytatódik sokak kedvenc rovata, a Workshop Secrets, amelyben részletesen megismerhetitek képző-, illetve iparművészek alkotói tereit, csakúgy mint magát a megálmodó személyét. A változatosság gyönyörködtet, éppen ezért legfrissebb írásomban egy egészen egyedülálló designert ismerhettek meg, akinek 2011-es nagysikerű diplomamunkája (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) után sem állt meg az élet, na és persze a karrierje sem! Ismerjétek meg Tóth-Kern Enikőt!

„Célom, hogy az Eniko Toth Kern név alatt létrejövő kollekciók szélesebb körben legyenek ismertek, miközben nem válnak mainstremmé, hiszen a termék erőssége az unikális jegyekben fogalmazódik meg. Egy olyan egyedi és hiánypótló brandben gondolkozom, ami gondos kivitelezésével és nőies, laza és extravagáns jegyeitől válik szerethetővé – de főképp attól, hogy az egyedi gyártás és odafigyelés lelket ad ezeknek a tárgyaknak.”

– olvasható a tervező szakmai bemutatkozásában


Welcome to the workshop!

Workshop Secrets, favourite of many, keeps on rolling in the new year, in which you can get to know the creating space of artists to the details, just like the person, who dreamed those things up. Variety gives you pleasure, thus in my new article I’m going to introduce a really unique designer to you, whose career didn’t stop after her successful 2011 diploma work at Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest. Meet Enikő Tóth-Kern!

„My aim is to make the collections born under the name Eniko Toth Kern known in a wider circle, while they’re not becoming mainstream, as the strength of the product lays in the unique marks. I’m thinking of a special and gapfilling brand that is loveable for being carefully implemented, and having feminine, loose and extravagant marks, but mostly because these objects have a soul given by the unique production, and attention.”

-you can read in the designer’s professional introduction

Mindig izgalmas dolog, amikor egy alapvetően művészetkedvelő ember pályát választ. Megannyi lehetőség a kreatív kiteljesedéshez, azonban a legtöbb esetben specializálódni kell az egyik területre. Olykor sokat tanakodom azon, vajon miért épp az írást választottam? Miért nem jelentkeztem valamilyen tervezői területtel foglalkozó intézménybe? Ezek a fontos döntések sok apró tényező összessége által születnek meg, s mivel jelenlegi interjú alanyom munkái meglehetősen kiemelkednek a hazai designer palettáról, nyilván kíváncsi voltam: miért pont a cipők?

„Afelől már nagyon régóta biztos voltam, hogy művészettel szeretnék foglalkozni, a divat és a kortárs művészet mindig is érdekelt, így vettem az irányt a MOME felé, bár a Képzőművészeti Egyetemen is próbálkoztam ezzel egy időben. Kerestem a tökéletes formákat, vonalakat és nagyon inspiráló volt bőrrel dolgozni, de amikor az első cipős feladatot kaptuk egyetemen, akkor tudatosult, hogy ez az, ami igazán megmozgat. A cipő igazán élettel teli tárgy, benne van a kecsesség, a hordás általi elnyűttség, a konstruktivizmus, high-tech megoldások, de benne van a szexualitás is, összetett, van benne élet.”

Enikő elmondása szerint adott egy forma, amire végtelen lehetőségű design alkalmazható és olyan dolgokat csempészhet bele az egyedi design megálmodásával, amelyek művészi értéket képviselnek és megváltoztatják a tárgy jelentéstartalmát, számára ebben rejlett a kihívás bódító esszenciája. Ezzel pedig magát a magyar öltözködési kultúrát is górcső alá vette munkái által.


When a fundamentally art lover person chooses a career it’s always an exciting thing. So many possibilities for creative fulfilment, however, in most cases you have to specialize to a certain field. I often wonder why I chose writing? Why didn’t I apply to an institution that teaches a kind of design? These important decisions are born as a complex of many small factors, and for the works of my current interviewee, they are quite above the league on the hungarian designer palette, I was obviously curious: why shoes?

„I had long been sure I wanted to deal with art, and I’ve always been interested in fashion and contemporary art, so I applied to MOME, though I also tried The Hungarian University of Fine Arts at the same time. I was looking for the perfect shapes, lines, and working with leather was very inspiring, but I realized this is the job that affects me the most, when we received the first task with shoes at the university. Shoes are objects really full of life, there’s grace in them, they become worn-out from using, constructivism, high-tech solutions, but they have the sexuality, they’re complex, they have the spirit.”

According to Enikő, there’s a shape that you can apply endless designs to, and you can put such things into it by dreaming a unique design, representing artistic values, that change the meaning of the object, this was the intoxicating essence of the challenge for her. Consequently, she analyses hungarian dressing culture through her works.

Szexualitás! A tökéletes kifejezés, amely először az ember eszébe juthat Tóth-Kern Enikő kreáció láttán, elvégre alkotásaiban a fetisizmus, mint téma sokszor feldolgozásra kerül. Hámok, maszkok egészítik ki a tervező által megálmodott univerzumot, amely főszereplői végső soron a lábbelik. Mégpedig olyanok, amelyek nem csak tartást, szexualitást sugárzó megjelenést, hanem megismételhetetlen egyediséget is kölcsönöznek viselőiknek. Mégis honnan eredeztethető ez a fajta expresszív formavilág? Netán visszaköszön a tervező saját látásmódja?

„Szeretem azt, ami szélsőséges, mert az azt jelenti, hogy határokat feszeget és kérdéseket vet fel. A drámaiság ami ebben megfog, a veszély és szenvedély – ezek különféle mélységei. A fetisizmust és általában a divatot mindig az intellektuális oldaláról közelítettem meg és ez a tárgyaimon is így köszön vissza. Végülis Freud szerint a kreativitás is szublimált szexualitásból származtatható…”

Közhely ugyan, de valóban fontos téma az image darabok elválasztása a kicsit “hétköznapibb” vagy hordhatóbb cipőktől. Enikő karakteres munkái nem igazán a visszahúzódó természetű hölgyeknek készültek, bár az is igaz, hogy rengeteg olyan alkotás fedezhető fel közöttük, amelyek sajnos (bár ez kétségtelenül pozitív szakmai visszajelzés) többnyire csak magazinok hasábjain, divatanyagokban bukkantak fel. Szemet gyönyörködtető darabok ezek! Vajon milyen céllal hozza létre őket? Netán ezek letisztultabb formavilága kevésbé extravagáns részletei jelennek meg az eladhatóbb darabokon?

„Alapvetően egyedi darabokban gondolkodom, sokszor egy absztrakt gondolat csapódik le végül tárgy formájában, cipőben. Azt szeretem, ha az elkészülő darabnak van filozófiája, tartalma, mondanivalója, nem üres. Az időtlen értékekben hiszek, nem a felkapott irányzatokban. Számomra az egyik legfontosabb momentum a tárgyalkotáskor, hogy az adott műnek legyen ideológiája, szerepet kapjon egyfajta konceptuális világban és ezáltal időtlenséget tükrözzön. Ettől lesz egy tárgy igazán értékes, hogy időtlen, mert nem köthető semmilyen aktuális divathoz, helyette ő alkotja meg azt.”

Enikőnél létezik egy konceptuális vonal is, amelyben más művészekkel való kollaborálás egyaránt helyet kap. Ez a művészi kifejezésről szól, ugyanakkor mindig van egy másik csapásirány, amely sokkal inkább letisztult és hordható, mégis megmarad az egyedisége, az a jellegzetessége amely végtére is Eniko Toth Kern cipővé avanzsálja.

„A ‘2025’ nevű konceptuális kollekció is egy kollaboráció kapcsán indult el a Nero Journalal, amelyben megkérdőjeleződik a funkció fogalma egy divat gag-ben, szürrealista módon. Ez a kollekció folyamatosan bővül, ahogy az idő korlátaitól mentes.”

Itt azt hiszem, hogy tehetünk is kis kitérőt a nemzetközi terepen! Elvégre a fent említett kollekció két darabját beválogatták az International Shoe Museum kiállítási darabjai közé (Visitors and Natives – Shoes and talent of tomorrow Exhibition) 2013-ban – ez egy válogatás volt nemzetközi cipőtervezők egyedi munkáiból – , majd egy évvel később a Berlin Shoe Days kiállításon, utána pedig (2015-öt írunk) a SHOEting Stars című kiállítás és expon szerepeltek nagy sikerrel. Mindezen pozitív visszajelzések azonban nem ködösítik el Enikő tervezői és business képességeinek kettősét, hiszen mindemellett az eladhatóság ugyanolyan szempont lett mára nála, mint “a kreativitása hirtelen előálló holisztikus produktumai”. Hozzátette, hogy mindkettőnek megvan a maga érdekessége és szépsége, illetve az, hogy folyamatosan lehet tanulni, mert a két vonal más gondolkodásmódot kíván, de a célban a végén a kettő valahol mégis összeér.

Az általa tervezett cipőknek mindig van egy amolyan veszélyes oldala, nem akármilyen nőnek, nőhöz tudom elképzelni azokat. Kell az a bizonyos “kraft”, a kisugárzás és lenyűgöző intellektus ahhoz, hogy “elhiggyem” a cipő és viselője közti kapcsolat jelenvalóságát. Ugyanakkor a leghitelesebb forrástól szerettem volna megtudni, mégis milyen az a nőideál, amely megjelenik Enikő fejében a tervezés folyamán? Vajon mindezt kiegészíti a színvilág is?

Az veszélyes, akitől félnek és attól félnek, aki nem fél. De aki nem fél, az erős és erőt is ad. Az energia minden. Szeretem a drámaiságot, ez visszaköszön a színekben, de egyben a kísérletezést is. Az én nőideálom egy drámai és végtelenül nőies személyiség, akiben van tűz, akit nem aggaszt mások véleménye, vidám már csak attól a gondolattól is, hogy bármit megtehet, vagy megtehetne. Én például néha úgy érzem bármit megtehetek. Nekik tervezek cipőket és azoknak, akikhez közel áll ez a pozitív életszemlélet és nőiességüket bármilyen helyzetben felvállalják.

Szeretem a fekete humort, és azt, amikor valaki nem veszi túl komolyan az életet – ez alatt azt értem, hogy nem görcsöli túl a dolgokat, emellett öntudatos, bízik magában és nem hagyja magát befolyásolni. Ez a nőtípus laza, nőies, egyedi, nagyvilági, szenvedélyes, keresi az újat, kísérletezik, szóval bevállal meghökkentőbb darabokat is. Úgy gondolom, ez a célközönség ma nem is olyan szűk.

Mint korábban említettem, Enikő előszeretettel teszi teljessé vízióit saját maga által tervezett ruhákkal és egyéb kiegészítőkkel. Diskurzusunkban ismét a fetisizmus mezejére léptünk, hiszen a tervező nagyon látványos műhelyében rögtön szemet szúrtak a bőrhámok (na és persze a bőrszíjas maszk a varrógép mellett). Véleményem szerint a legtöbb ember irtózik ezektől, főképp az önmagukban rejlő frusztrációk végett, illetve természetesen a téma tabudöngető mivolta miatt. Enikő művészete azonban a veszélyes szépség fogalomkörére reflektál minden egyes alkotásával, s kelti életre megálmodott terveit.

„Szerintem ezek jó kiegészítők, megvadítják vagy feldobják az egyszerűbb öltözetet. Nem képzelek beléjük fetish-el kapcsolatos irányokat, habár használatban nem szabok határt. Számomra olyan egy harness, mint egy egész alakos öv.”


Sexuality! The perfect expression that may come to your mind when seeing the creations of Enikő Tóth-Kern, as she often processes fetishism as a topic in her works. Harnesses, masks complete the universe dreamed by the designer, of which leading characters are shoes after all. Footwear, that are not only give their wearer an attitude, but a sexual radiance, and unrepeatable uniqueness.

„I like extremist things, for it means to push limits and rais questions. Drama is what catches me, danger and passion – and the depths of these. I’ve always approached fetishism and fashion in general from their intellectual side, and this is what is visible on my objects. After all, Freud says creativity comes from sublimated sexuality…”

Though it’s a cliché, but it is truly an important topic to separate image pieces from the „ordinary” or more wearable shoes.  Enikő’s characteristic works are not really made for ladies with shy personality, though it’s true you can discover so many creations among them, that unfortunately (although this is undoubtedly a positive feedback from the profession), appeared in fashion editorials and on the pages of fashion magazines mostly. These are some pieces so beautiful to the eye! What did she create them for? Maybe their consolidated shapes, or less extravagant details appear on the most sellable pieces?

„Fundamentally, I’m thinking in more sellable pieces, there are times when an abstract thought materializes in an object, in shoes. I like it when the finished footwear has a philosophy, content, message, if it’s not empty. I believe in timeless values, not in-trend tendencies. For me, one of the most important moments during the creation process is to give an ideology to that certain object, to give it a role in a sort of conceptual world, from what would it reflect timelessness. This is what makes an object precious, as it cannot be linked to any kind of current trends, the object creates the trend instead.”

Enikő has a conceptual line, too, in which collaboration with other artists takes place as well. It is about artistic expression, but there’s always another path at the same time, which is much more consolidated and wearable, yet its uniqueness remains, the characteristics that makes them Eniko Toth Kern shoes.

„The conceptual collection called ’2025’ was started related to a collaboration with the Nero Journal, in which the idea of function gets questioned in a fashion gag, in a surreal way. This collection is being expanded continuously, as it is free of time limits.

I think this is the point where we can do a little detour on international fields! As two pieces of the above mentioned collection were selected to among the exhibition pieces of International Shoe Museum (Visitors and Natives – Shoes and talent of tomorrow Exhibition) in 2013 – it was a selection of the unique works of international shoe designers – then a year later, they successfully appeared at the Berlin Shoe Days exhibition, and after that, at the 2015’s SHOEting Stars exhibition and expo.

All these positive feedbacks don’t cast a shadow over the designing and business capabilities of Enikő, since marketability has become such an aspect as „the sudden hollistic products of creativity”. Both of them have interesting parts and beauty, she added, and you can keep on learning, as the two lines require different type of thinking, but the two meet somewhere in the finish line after all.

The shoes designed by her always have the kind of dangerous side, I can’t really imagine them on every women. That certain power, radiance and fascinating intellect is needed to make me believe in the presence of the relationship between the shoes and the wearer. At the same time, I want to get to know from the most authentic source, what is the feminine idol, that appears in Enikő’s mind during the designing process like? Does the color range complement this, too?

Dangerous is the one from whom others are afraid of, and one is feared, if one is not afraid. But the one who’s not afraid, is strong and gives strength. Energy is everything. I like dramatic things, and this is reflected in the colors, but I also like experimenting. My female idol is a dramatic and endlessly feminine personality, who’s got the fire, who’s not worried about others’ opinions, and is happy even from the thought of the chance she can, or could do anything. For example, sometimes I feel like I can do anything. I’m designing shoes for them, and for those who think this positive way of looking at life is close to their hearts, and are proud of their femininity in any situation.

I like dark humor, and if someone doesn’t take life too seriously – by this I mean, that one doesn’t worry too much about things, and is self-conscious, trusts herself and doesn’t let herself being influenced. This type of woman is cool, feminine, unique, cosmopolitan, passionate, seeking for the new, experiments, so she dares to try on astounding pieces as well. I think this target audience is not that confined today.”

As I mentioned before, Enikő likes completing her visions by clothes and accessories designed by her. We stepped on the fields of festishism once more during our conversation, as leather harnesses immediately caught my eye in her spectacular workshop (and of course the leather strap-on mask placed next to her sewing machine). In my opinion, most people are terryfied from these things, the main reason is the frustrantion inside them, and naturally that the topic’s being a taboo- destroying one. Enikő’s art, however, reflects on the subject of dangerous beauty with every single creation of hers, bringing her dreamed projects to life.

„I think these are good accessories, they spice up and make simpler clothing wild. I don’t imagine fetish related directions into them, though I don’t set limits to usage. For me a harness is like a full-body belt.”

El is érkeztünk egy fontos ponthoz, még pedig a vásárlói közönséghez. A kreátor egyénileg is tervez cipőt, ahogy ő mondja “van rá igény és szívesen is csinálom, de mintadarabokat is vesznek”. Mindez pedig azt igazolja, hogy Enikő igenis jó úton jár és van igény a vadabb viseletekre. Sokszor jelent azonban problémát a tervező és a vásárló közti közvetlen vagy közvetett kapcsolat hiánya, így bátran tettem fel a kérdést, miszerint hogyan juthat hozzá egy design kultúrára szomjas 21. századi nő?

„Jelenleg egy saját Showroomban tudnak elérni, amit másfél éve nyitottam meg a városban, Budapesten. Bejelentkezés után meg tudják nézni az elérhető darabokat, a legutolsó kollekciót, vagy amik abból megmaradtak, vagy egyéni rendelést leadni. Itt is dolgozom, ez egy műhely is egyben –  a Design Hét keretén belül nyitottam meg, erre az alkalomra egy videóval készültünk, amit vetítettünk, tavaly egy performansz volt az eseményen és lesznek még további érdekességek is. Mindemellett weben tudnak elérni, a márka közösségi oldalakon is elérhető (Így például Facebook, Instagram – a szerk.) de weboldal készül, ami végre hivatalosabb lesz és mellette webshop is tervben van. Voltam jelen hazai shopokban, showroomokban, design vásárokon, most azonban Berlin és New York az irány.”

A kronológiai sorrendet elkerülve térjünk vissza a tervezői asztalhoz, hiszen mindannyian viselünk cipőt, mégsem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogyan kerülnek a polcokra, ez pedig a designer darabokra fokozottan igaz. Vajon milyen munkafolyamatok, főbb fázisok vannak jelen egy cipő megtervezésénél, kivitelezése folyamán?

„Az ötlet megszületésétől a kész tárgyig a legfontosabbak a rajzi tervezés, azután a szabásminta megtervezése, majd egy próba megvarrása, amin a finom hibákat ki lehet javítani mielőtt az éles mintát elkezdenénk, azután a kiválasztott bőrből kiszabni és összevarrni a cipő felsőrészt, béléssel, majd ezt a kaptafára ráhúzni, talpalni – ezt már a cipész végzi el.”

Kedvenc anyaga a bőr, sőt, gyakran már a matériák tengerében való nézelődés is inspirálja és ösztönzi a tervezésre, ugyanígy a színek vagy érdekes textúrák esetében. Emellett szereti a fémet (ha sarokról van szó), a bársonyt, ebből adódóan pedig általában a finom textileket. Technikák tekintetében a tradicionális, értékeket őrzőket kedveli igazán, nem mellesleg pedig a szépen megmunkált felületeket, rétegelést, vagy a különleges anyagpárosításokat, mint a bőr és csipke, vagy latex és bőr.

Természetesen egy olyan különleges tervezőt, mint Enikő nem csupán a materiális dolgok inspirálnak, hanem egy sokkal mélyebb jelentés is. Legyen szó esztétikáról, filozófiáról, művészekről, műtárgyakról, élményekről, érzésekről, magáról a megérés jelenségéből, illetve gondolatai összességéből és a mögötte rejlő szenvedélyről mind-mind hatással vannak rá, egy dolog azonban közös mindebben és egyúttal alapját képezi az egésznek.

„Azt mondják, az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben. A jelenlétnek van ereje.”

Na, igen! A jelenlét. „A divatban nem azt kell megkérdezni, hogy miért, hanem hogy miért ne?” – idézte fel Enikő Marc Jacobs szavait, melyek a mai napig hatással vannak rá. Csakúgy mint olyan tervezők, mint Vivien Westwood, Noritaka Tatehana vagy Christian Louboutin.

„…a sikereiket úgy érték el, hogy végig hűek maradtak önmagukhoz, a saját maguk által állított követelményekhez igazodtak és nem másokéhoz. Kialakítottak egy stílust, amit aztán mások kezdtek el követni, divat lett.”

S bár legújabb kollekciójáról alig árult el valamit, kétségtelenül elég információt tudhatunk magunkénak az Eniko Toth Kern márka és megálmodója révén. Ezek pedig kellően felcsigázhattak mindenkit ahhoz, hogy kövesse a tervező munkásságát, ellátogasson műhelyébe, sőt – hordja merész, ám cseppet sem mindennapi külsőt kölcsönző munkáit lábain.

Csak legyen meg a kellő spriritusz!


And we’ve arrived to an important issue, namely to the customer audience. The creator designs shoes for individuals as well, as she says „there’s a need for it, and I like doing it, but sample pieces are also sold”. All this is proving that Enikő does go on the right way, and there’s a need for footwear of wilder style. What turnes out being a problem many times, is the lack of direct or indirect relationship with the customer, so I bravely ask her, how can a 21st century’s, culture-thirsty woman get one?

„They can find me in my own Showroom I opened one and a half years ago in Budapest. Following a registration, everybody can check the available pieces, the ones that left from the last collection, or place an order. I work here as well, it’s a workhop too – I opened it within the frameworks of Design Week, we prepared with a video for this occasion and it was projected, there was a performance at last year’s event, and there will be many more curiosities. Besides, I’m reachable on internet, the brand is available on social media (on Facebook or Instagram – the editor), and a website is under progress, that will finally be more official, and a webshop is also planned. My works have been present in hungarian shops, showrooms, design fairs, however, Berlin and New York is the aim now.”

Avoiding chronological order, let’s get back to the designer’s table, as we’re all wearing shoes, yet we have no idea of the process how they make it to the shelves, and it is especially true when it comes to designer pieces. What kind of work progress, main steps are present when desgining and implementing a shoe?

„From the birth of the idea to the finished product, the most important thing is the drawing part, then planning the cutlines, sewing a sample, on which we can correct small defects before we start the real sample, then using the chosen leather I cut and sew the upper part of the shoe, joint it with the pads, pull it on a shoe tree, doing the underside – this is the cobbler’s task.”

Her favourite material is leather, moreover, she’s often inspired and urged to design when only looking for a fabric, the same happens in case of colors or interesting textures. Beside these, she likes metal (when it comes to heels), velvet, consequently, all the  delicate textiles in common. She really likes traditional, value keeping techniques, well made surfaces, layering, or matching special fabrics such as leather and lace, or latex and leather.

Of course such a unique designer as Enikő is not only inspired by material things, but a much deeper meaning as well. Whether it’s about aesthethics, philosophy, artists, artifacts, experiences, feelings, becoming mature, or her thoughts altogether and the passion behind them, they all have an impact on her, one thing is common, and is the basis of the whole concept.

„They say that truth doesn’t lie in sentences, but in undistorted existence. Presence has the power.”

Yes! Presence. „In fashion the question is not why, but why not?” – Enikő quoted the words of Marc Jacobs, affecting her still. Just like designers like Vivienne Westwood, Noritaka Tatehana or Christian Louboutin.

„…they’ve become successful by staying true to themselves on their way, they acted upon their rules and not others’. They’ve created a style that others started to follow, thus became a trend.”

And though she barely spoke about her latest collection, we undoubtedly own enough information about the brand Eniko Toth Kern brand and its creator. These facts might get everyone excited enough to follow the designer’s work, visit her showroom, and  – wear her daring works that give women an unusual look.

All you need is the right amount of spirit!

IMG_8965

IMG_9005

IMG_9008

IMG_9011

IMG_9012

IMG_9046

IMG_9043

IMG_9041

IMG_9058

IMG_9056

IMG_9061

Fotók / Photos: Zsófia Jámbor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s