ART

The Liberation of Art

Mindenki művészete a belváros szívében

Miközben a kortárs műtárgypiac Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt, annak bizonyos ágazatai is látványos és innovatív fejlődésnek indultak a fővárosban. A kultúra és művészet fogalma egyre szélesebb spektrumon mozog, miszerint életünk mindennapi része lehet. Nyitott szemmel kell járnunk, legyen szó egy ízletes francia ételspecialitásról, street food nyalánkságról a Kazinczy utcában, frissen kiadott könyvről vagy egy újdonsült designer debütáló kollekciójáról. A művészet, pontosabban annak szellemisége és filozófiája körüllengi a mindennapjainkat. Miért ne engedhetnénk be azt otthonunkba egy kicsit tradicionálisabb, mégis időtálló formában?

Vasali Katalinnal, a budapesti LUMAS galéria vezetőjével beszélgettem hitvallásról, koncepcióról, értékekről és magyar büszkeségeinkről.


Art for everybody in the heart of the city

While contemporary artifacts’ market is expanding in Hungary as well, certain sectors of it also began developing in an innovative and spectacular way in the capital. The concept of culture and art is moving on a wider and wider spectrum, and so can be part of our lives. We have to walk with our eyes open, whether it comes to a tasty french food speciality, or a street food goody on Kazinczy street, a freshly published book or the debut collection of a new designer. Art, its spirit and philosophy to be more exact, is surrounding our everydays. Why couldn’t we let it in our homes in a little more traditionally, yet future-proof form?

Credo, concept, values and the ones we can be proud of in Hungary, this is what we talked about with Katalin Vasali, leader of the LUMAS gallery Budapest.

“The Liberation of Art” – Miben rejlik a LUMAS gallery ars poeticája?

A “The Liberation of Art” mindent magába foglal, amit a LUMAS képvisel. Anyanyelvünkön úgy fogalmaznám, hogy ‘A Művészet Mindenkié’ – nagyon örülnék, ha ezt mindenki így gondolná. Nekünk és a LUMAS galérialánc többi képviselőjének az a célunk, hogy a magas minőségű művészet minél több ember otthonába eljusson és a mindennapjaik részévé váljon. Az alkotásoknak energiájuk van, amely megváltoztathatja a tér hangulatát, az otthon fogalmát és légkörét és ezzel teljesebbé, harmoniusabbá teszi azt. Ezt a lehetőséget szeretnénk minél több embernek megadni a LUMAS-ban.

Egészen izgalmas megközelítése ez a kortárs művészetnek. Mitől különleges a művészvilágban ez a brand?

A LUMAS egy egyedülálló kezdeményezés volt a műtárgypiacon akkor amikor a német házaspár Stephanie Harig és Marc Alexander Ullrich megalapították a láncolat első galériáját 2003-ban. A művészetben jártas műgyűjtő házaspár arra lett figyelmes hosszú évek gyűjtése során, hogy a művészeti piacon megtalálható ‘magasművészet’ és a múzeumshopokban található replikák között nincs semmilyen lehetősége az embereknek arra, hogy művészetet vigyenek az otthonukba. A LUMAS ötlete akkor született meg, amikor észrevették ezt a hiányt és azt tűzték ki célul, hogy ezt az űrt betöltik. Ezt úgy tudták megvalósítani, hogy a printek limitációját kibővítették 3-5 példányról 75-100-150 példányra, amellyel a műalkotások ára egy szélesebb réteg számára lett elérhető kialakítva így egy új gyűjtői kört. Az alkotások különböző méretekben elérhetőek, amely lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy megtaláljat a tökéletes alkotást, amelyet otthona részévé tud tenni.

Tehát egy hiánypótló irányról beszélhetünk. Ha jól tudom, akkor hazai sikerekben is bővelkedhettek. Milyen magyar művészek tartoznak a galériához?

A portfólióban jelenleg hat magyar származású művész található, három klasszikus, André Kertész és Martin Munkácsi a fotótörténetben is igazi ikonoknak számítanak; Benedek László, valamint három kortárs művész: Major Ákos, Tombor Zoltán és Bakonyi Bence. Ők szintén elismert alkotók a kortárs közegben mind hazai és nemzetközi viszonylatban is.

Tudnál mesélni néhány szóban a sikereikről?

Mi különösen büszkék vagyunk arra, hogy Bence munkája a mi ajánlásunknak köszönhetően került be a LUMAS portfólióba. Bence sorozata nemzetközileg is olyan sikeresnek bizonyult, hogy azóta két új sorozatával is bővítették a portfóliót. Számunkra az nagyon fontos, hogy magyar művészek munkáját tudjuk integrálni a nemzetközi áramlatba. Ez jó lehetőség a művészeknek is, hiszen 40 galériában képviselik majd a munkáikat és olyan alkotók munkái mellett vannak jelen, mint például Nan Goldin, Damien Hirst vagy David LaChapelle – csak, hogy néhány nevet említsek a legnagyobbak közül.

A bejáratnál megakadt a tekintetem egy kiadványon, mégpedig a galéria magazinján. Véleményem szerint ez teljessé teszi az egész kezdeményezést és talán hitelesebbé. Mire van szüksége 2015-ben egy sikeres galériának – a kiváló műtárgyakon kívül természetesen?

Én azt gondolom, hogy a galériáknak és a művészeknek egyaránt nagyon tudatosan kell felépíteniük magukat. A fenntarthatósághoz elengedhetetlen a szakmai érdemek mellett a gazdasági szempontok vizsgálata és folyamatos szem előtt tartása. A művészeknek nem elég alkotni, műtárgyakat létrehozni, emelett a piaci jelenlétre is koncentrálni kell, amelyet úgy kell nagyon pontosan kaialakítni, mint bármelyik másik brand-et. Ehhez többek között szükség van egy egységes arculatra, jelenlétre a közösségi médiában valamint kommunikációra. A LUMAS-nak az egyik legfontosabb kommunikációs eszköze a weboldal és a Facebook oldala mellett a Magazin. A kiadványban rengeteg fontos információ van a művészekről, galériákról lakberendezési és installálási tippekről, így nagyon hasznos mindenkinek aki érdeklődik a művészetek világa iránt.

A Lumas ilyen tekintetben innovatívnak minősül?

Igen, a LUMAS ebben a tekintetben is innovatívnak számít, hiszen olyan közönség felé is nyit akiket eddig még nem értek el hasonló információk, nem jártasak annyira a művészeti világban. A portfólió és a weboldal éppen ezért átlátható és felhasználóbarát, amely segít eligazodni azok számára is, akik még nem tudják pontosan milyen művet szeretnének az otthonukban látni. A galéria csapata is nagyon sokat segít a válogatásban, látványterveket készítünk és személyes konzultáció során segítünk megtalálni az ‘álomképet’.

Ez csodálatosan hangzik! Milyen kulturális különbségek figyelhetők meg a betérő látogatókkal kapcsolatban?

A vásárlási szokások talán abban térnek el, hogy a magyar vásárlók általában többször ellátogatnak a galériába és megfontoltan tudatosan vásárolnak egy-egy alkotást az otthonukba, míg a külföldi vásárlók inkább intuitívan vásárolnak képeket, amelyekbe beleszeretnek a galériában. Ez valószínűleg máshol is megfigyelhető, hiszen amikor utazunk, kikapcsolódunk akkor gyorsabban, könnyedebben hozunk meg döntéseket, mint a ‘hagyományos’ hétköznapokon.

Haladjunk egy kicsit más téma felé. A divat, mint topic mennyire figyelhető meg az értékesítendő képeken? Eladhatóbbá teszi azokat vagy éppen időtlenségét veszti a kép mondanivalója általa?

A műalkotásoknál a téma mindig nagyon szubjektív. A divat ‘karakteres’ téma, amihez mindenkinek van valamilyen kapcsolódási pontja a mindennapokban. Egy jó divatfotó szerintem időtlen és rengeteg mondanivalója van kortól függetlenül vagy épp pont az adott korról és látásmódról. A divatfotó egyben mindig valamilyen vágyott állapotot, valamilyen titokzatosságot is megjelenít, ezért sokan nagyra értékelik ezt a műfajt.

Ha művészet, akkor a legtöbb magyarnak annak financiális oldala is rögtön felmerül – milyen árakkal várjátok a vendégeket?

Igen, ez természetesen felmerül és pont ezért az árak nagyon széles skálán mozognak nálunk. A galériában megtalálható képek általában 8.900 Forint és 1.500.000 Forint között mozognak. Az ár rendszerint függ a művész státuszától, a kép méretétől, a kerezés módjától és végül de nem utolsósorban a limitációtól, attól, hogy hány kép van még az adott szériából. Most Karácsonyra egy új kollekcióval várjuk a látogatókat az ART NOW képekkel, amelyek képeslap formátumú fotók, amelyeket egy kis üzenettel azonnal el lehet küldeni annak akit szeretnénk meglepni.

Nagyon izgalmas a tér enteriőrje a hétköznapi berendezési tárgyak beemelésével. Mi volt a célotok ezzel?

Az első galériák a ‘White Cube’ designt követték, amely a hagyományos galériák enteriőrjét idézte. Tavaly alkották újra a koncepciót, a tér színét megváltoztatták, az alap a szürke lett és a galéria különböző részei úgy vannak kialakítva, hogy az otthonunk megszokott tereit idézzék. Ezzel az a fő céunk, hogy a látogató azt érezze, hogy az alkotások akár az ő otthona részét is képezhetik és nem csak egy múzeumban vagy galériában találkozhatnak vele. A kanapén beszélgetve vagy a könyvespolcot böngészve körülveszik a látogatókat az alkotások, amelyek otthont teremtenek.

Ha Te választhatnál a galéria aktuális képei közül egyet – melyiket választanád?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Nekem mindig van egy kedvenc képem a galériában megtalálható fotók közül. Most Sanda Anderlon kollázsai állnak közel hozzám, amelyek körülbelül 3000-4000 kis képből vannak összerakva. A fiatal horvát származású művész nem csak remek hangulatot teremt a képeken, de alkotásai humorral vegyített társadalomkritikát is megfogalmaznak, amit én nagyon szeretek.


 

“The Liberation of Art” – What is the secret of LUMAS gallery’s ars poetica?

“The Liberation of Art” contains everything LUMAS stands for. In out mother language I would say that ’Art is for everybody’  – If everyone thought this way I would be very happy. For us and other representers of the LUMAS gallery chain the aim is to get high quality art into as many people’s homes as possible and make it a part of their everydays. Creations have energy that may change the mood of spaces, the meaning of a home, and its atmosphere, thus making it more complete and harmonic. This is an oportunity we’d like to give to everybody at LUMAS.

This is quite an exciting approach of art. What makes this brand so special in the world of art?

LUMAS was a unique initiative at the artifact market when the german couple Stephanie Harigand Marc and Alexander Ullrich established the first gallery of the chain in 2003. The art collector married couple, familiar with art, noticed through years of purchasing, that among the ’high-level art’ your find on art markets and the replicas of museum shops there’s no chance for people to get art into their homes. The idea of LUMAS was born when they realised this absence and set filling this gap as their goal. They managed to achieve this by raising the number of prints from 3-5 to 75-100-150 copies, making their prices available for a wider social strata, consequently forming a new circle of collectors. Creations are available in different sizes, thus offering an opportunity for everyone to find the perfect creation to be part of their homes.

So we’re talking about a gap filling orientation. As far as I know, you’re full of hungarian successes as well. What hungarian artists belong to the gallery?

There are six hungarian originating artists in our portfolio, three of them are classics, André Kertész and Martin Munkácsi are counted as real icons in the history of photography; László Benedek, and three contemporary artists: Ákos Major, Zoltán Tombor and Bence Bakonyi. They’re well-regarded artists of the contemporary scene and on international fields, too.

Could you tell me about their success in a few words?

We’re especially proud of having the work of Bence in LUMAS’ portfolio on our recommendation. The series of Bence turned out to be so successful internationally, that they’ve extended the portfolio with another two series of his. It’s very important for us to integrate the works of hungarian artists into the international flow. This is a good opportunity for artists as well, since their works are represented in 40 galleries, among the works of such creators as Nan Goldin, Damien Hirst or David LaChapelle, just to mention a few names from the greatests.

At the entrance my eyes got stuck on a publication, namely the magazine of the gallery. In my opinion, this is what makes the initiative complete and perhaps more authentic. What does a successful gallery need in 2015 – aside from the excellent artifacts of course?

I think both galleries and artists have to build themselves up very consciously.    Beside professional credits, the examination of economic aspects and taking them into account is a must for sustainability. It’s not enough for artists to create, make artifacts, they have to concentrate on market presence, and it has to be developed exactly like any other brands. For this, among others, you’ll need a unitary image, presence on social media, and communication. One of the most important tools for LUMAS’ communication beside facebook and the website, is the Magazine. In the publication there’s a lot of important informations about the artists, galleries, furnishing and installation suggestions, so it’s very useful for everyone interested in the world of art.

Is LUMAS considered innovative in this context?

Yes, LUMAS is considered innovative in this context as well, as it opens toward an audience that hasn’t been reached by such informations, they’re not so familiar with the world of art. That’s the exact reason why the portfolio and the website is transparent and user-friendly, it’s navigating those who don’t know exactly what kind of art they want to see in their homes yet. The gallery’s team helps a lot in the selection, we make interior visualizations and help finding the ’dream picture’ over a personal consultation.

This sounds amazing! What cultural differences are observable related to visitors?

The difference in purchasing habits is perhaps that hungarian customers usually visit the gallery more times, and they buy creations into their homes prudently and consciously, while foreigner shoppers buy pictures intuitively, the ones they fall in love with in the gallery. This is likely to be observable in other fields of life, since when we travel and relax, we make decisions faster and easier than in the ’ordinary’ weekdays.

Let’s roll on to a different subject. How much fashion, as a topic is observable on the photos you’re selling? Does it make them more sellable, or as a result the photo’s message loses its future-proofness?

Topic is always subjective when it comes to pieces of art. Fashion is a ’characteristic’ subject that somehow everyone is connected to in the weekdays. I think a good fashion photography is timeless and has a lot to say regardless of the age, or maybe describes the given age and point of view. A fashion photo always displays a desired copndition, some kind of secrecy, thus many people treasure this genre.

When it comes to art, most of hungarians think about the financial side of it – with what prices do you expect your guests?

Yes, this comes up of course, and this is exactly why we have a wide scale of prices. The pictures you find in the gallery are between 8.900 HUF and 1.500.000 HUF. The price generally depends on the status of the artist, the size of the picture, the framing style, and last but not least, the limitation, the number of picture left from the given series. This Christmas we’re expecting visitors with a new collection of ART NOW pictures, they’re postcard format photos with short messages written on them, and you can send them directly to the person you want to surprise.

The interior of the space is very exciting with the integration of ordinary furnishing objects. What was your goal with this?

The first galleries followed the ’White Cube’ design, that recalled the interior of traditional galleries. The concept was reinvented last year, they changed the color of the space, grey became the basis, and the different parts of the gallery were designed to evoke the familiar spaces of our homes. Our main goal with this is to make visitors feel a creation could be part of their homes, that they can’t only meet them at a museum or gallery. Creations are surrounding the visitors while talking on the couch, or browsing the bookshelf, thus generating a home.

If you could choose on from among the gallery’s current photos – which one would you pick?

That’s a very hard question. I always have a favourite picture from those you can find in the gallery. Now the collages of Sanda Anderlon are close to my heart, which are put together from ca. 3000-4000 small photos. The young, croatian originating artist does not only create a great atmosphere on the photos, but her images contain humor mixed social criticism, which I really like.

 

Kövesd a galéria Facebook oldalát vagy Instagram profilját!

Fotók: Jámbor Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s