TALENT

Workshop Secrets: Alma Abonyi

Üdvözlünk a műhelyben!

Régi vágyam volt egy olyan sorozat elindítása, amely nem áll meg a kreatív szakemberek alkotásainak bemutatásánál. Ezúttal a kulcsszó: a történet. Elvégre minden tárgyhoz, amelyet mi magunk készítünk köthetők emlékek, élmények, benyomások és inspirációk. Mindezen állítás pedig a divatvilág művészeire halmozottan igaz, s legalább ennyivel összetettebb és izgalmasabb a produktumok mögött rejlő tartalom.

Legfrissebb rovatomban tervezők, kortárs művészek, különleges szakemberek műhelyeibe kalauzollak el benneteket. Tudom, ez önmagában nem egy új irány az újságírásban, azonban én mégis szeretném megpróbálni alanyaim közönségéhez eljuttatni a lehető legtöbb érzést, benyomást. Ha valamiben, akkor ebben garantáltan más lesz minden eddigitől a “Workshop Secrets” sorozat.

Abonyi Alma Kincsem Parkban található műhelyében még jóval a már bemutatott RGB Phoenix kollekciójának készítése során jártam. A szituáció különleges “ízét” pedig az adhatja, hogy a kiegészítőkkel már végleges formájukban találkozhattatok akár online formában, akár az októberi bemutató során fizikai valójukban egyaránt. A sorban harmadik táskakollekció hozta az Alma által korábban tökéletesen kikísérletett és innovatív formákat, azonban mint mindig, ezúttal is szembesülhettünk megannyi újdonsággal. Így például a nagyszerű színekkel.

Óriási tér, megannyi műtárgy és persze Bandi, a tervező macskája fogadott a bejáratnál


Welcome to the workshop!

An old wish of mine was to launch a series that’s not only about introducing the works of creative professionals. The key word this time is: the story. As memories, experiences, impressions and inspirations can be connected to every subject we make. All this is even more true in case of the artists of fashion world, and the content behind the products is at least this complex.

In my freshest section, I’ll take you to the workshops of designers, contemporary artists and exceptional professionals. I know it’s not a new dimension in journalism, however, I’d still like to give as much feelings and impressions as possible to the audience of my interviewees. As a result of the latter, Workshop Secrets” series is definitely going to be different.

I’ve been to Alma Abonyi’s workshop, located in Kincsem Park, way before finishing her RGB Phoenix collection. The special „taste” of the situation may be that you encountered the accessories in their final shape whether online or in their physical existence during the show held in october. The third bag collection brought the shapes Alma had formerly perfectly experimented, however, as always, we may face many novelties. Great colors, for example.

A huge space, lot of antiquities and of course Bandi, the designer’s cat welcomed me at the front door

Alma önmagában is érdekes jelenség. Kék haja, látványos tetoválásai alighanem hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig kitűnjön a tömegből. Az alapvetően szobrászművészként, a Képzőművészeti Egyetemen végzett lány azonban sokkal több, mint a fent leírt fizikai jellemzők bármelyike.

Elég karakteres személyiség vagyok: ez mindig megosztó, vannak akik nagyon kedvelnek és vannak akik ki nem állhatnak. A tárgyaimmal pont ugyanígy vannak az emberek ahogy érzékelem: vagy csodálattal vannak irántuk vagy nem értik.

Egy korábbi interjúban például azt nyilatkozta, hogy a szobrászattal ellentétben az alkalmazott művészetek esetében több visszajelzést és inspiráló benyomást nyer mint egy kiállítás során, ráadásul előbbi kapcsán az eladások is ritkábbak. Először erről a kérdéskörről beszélgettem vele kollekciója készítése közben. Kíváncsi voltam, hogy több szezon után hogyan vélekedik erről jelenleg. Elmondása szerint nem változott sokat a véleménye, hiszen rendkívül szerencsésnek érzi magát, elvégre rengeteg inspirációt és sok-sok pozitív visszajelzést kap folyamatosan, s mindez bizosítja arról, hogy ez az ő útja.

Vannak olyan képzőművész barátaim, akiknek szépen ível felfelé a pályájuk, komoly ösztöndíjakat nyernek vagy jó áron sikerül eladniuk. Sajnos ellenpéldákat is látok persze. Azt hiszem, a kulcs – bármilyen sablonos is – hogy Te higgy magadban és a művészetedben, azzal lehet kitartással elérni, hogy erkölcsi és anyagi visszaigazolást nyerj.

Mennyire szempont a megfizethetőség számodra? Tettem fel lelkesen a kissé szemtelen kérdést, elvégre elsősorban a magyar piacon prezentálják magukat Alma munkái. S valljuk be, a legtöbb potenciális vásárló képes pár ezer forint különbség miatt meggondolni magát, így a beszélgetés financiális oldala egyszerűen elhanyagolhatatlan.

Igyekszem reálisan belőni az áraimat. Tudom, hogy első hallásra soknak tűnhet, de tulajdonképpen nem csak egy táskát, hanem egy képzőművészeti alkotást is vásárolnak tőlem, amely akár egy egész életre a gardróbjuk meghatározó darabja lehet.

Alma fontosnak tartotta tisztázni minden szempontból a kérdést, elvégre a bruttó végfelhasználói ár (130-280 000 Ft) körülbelül egyharmada csak az anyagköltség, amelyből sokak számára egyertértelművé válhat, hogy az elérhető legjobb minőséggel dolgozik.  A technológia, amivel a táskák készülnek, több éves kísérletezés eredményeként alakult ki, egy-egy darab 60-85 óra alatt születik meg a ő két keze által. Ezzel pedig véleményem szerint nincs is semmi baj, hiszen Alma marketingese, Gedeon Andrea kiválóan segít pozicionálni a tehetséges művész luxus márkáját.

Na és persze a siker! Vajon mikor sikeres egy designer? Alma humorosan hozzátette, hogy mindez csak akkor történhet meg, ha végre parfümöt neveznek el az emberről. A téma komolyabb aspektusát tekintve azonban a siker számára rendkívül relatív. Sokszor egészen kicsi apróságok váltanak ki belőle rendkívüli boldogságot, miközben egy-egy mások által sikeresnek mondott dologra természetes lépcsőfokként tekint. Miközben a gyantával “játszik” gumikesztyűjében izgalom és boldogság egyszerre van jelen arcán, ezáltal pedig a macerásabb munka is könnyedén megy. A kérdés tehát adott, miből nyeri Alma alkotói énje az inspirációt és erőt?

Rettentően szeretem ezt csinálni. Mondhatnám, hogy megszállott vagyok. Azt hiszem, máshogy nem is tudnék ennyi áldozatot hozni. Honnan nyerem az erőt? Teljesen őszinte leszek, Bence – szerintem csont elmebeteg vagyok (nevet). Az inspiráció meg csak úgy jön. Nem volt még eddig alkotói válságom. Talán inkább túl sok is a megvalósítandó tervem.

A sikerhez vezető út kissé rögös, s indulás előtt érdemes egy optimális marketingstratégia kidolgozása. Sok fiatal tervezőnél megfigyelhető a felszínes és nem éppen körültekintő arculati és marketing megoldások alkalmazása. Nem mellesleg pedig megfeledkeznek az egyik legfontosabb momentumról, amely nem más, mint a konkurencia felmérése, illetve a piaci igények kutatása. Alma brandje ilyen szempontból is egyedülállónak mondható. Konkurenciáról nem igen beszélhetünk esetében, a vásárlói igények kielégítéséről már annál inkább. Vajon mennyire kellett az eredeti/kezdeti terveihez képest változtatni a vásárlói igényeknek megfelelően?

A márkaépítés marketing és üzleti szempontból is hangsúlyos nálunk, ilyen módon természetesen folyamatosan monitorozzuk a piacot és figyeljük a különböző tendenciákat, hogy meghatározzuk, megalapozzuk és megszilárdítsuk az Alma Abonyi helyét a hazai és nemzetközi divattérképen. Például az elejétől fogva tervben volt, hogy a táskák mellett legyenek alacsonyabb árú kiegészítők is – ez a lépés visszaigazolást nyert. Az ékszereknek akkora sikere lett, hogy tulajdonképpen egy második vonalként önálló életre kelnek. A vásárlói visszajelzésekből természetesen folyamatosan táplálkozunk: többek között emiatt is lettek színesek a legutóbbi kollekció darabjai, vagy bővült a PHOENIX egy kis alakú hátitáskával. Arról nem is beszélve, hogy egyre több egyedi megrendelés érkezik, amely során az Alma Abonyi formavilágához és ideológiájához illeszkedő, de alapvetően a termékpalettában nem szereplő darabokat készítek – ez a terület is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A szakma rendkívül összetett. Rengeteg dologra kell figyelni ahhoz, hogy egy márka sikeres lehessen vagy egyáltalán annak híre valamilyen formában eljuthasson a kiszemelt célcsoportjához. Alma szerint a hazai designer-lét hiába nehéz, lelkesedéssel és ambícióval minden kivitelezhető. Ugyanakkor még a sikerek sem biztosíthajták a tervezőt arról, hogy bizonyos kompromisszumokat időnként muszáj meghozni. Alma kreatív elméjében azonban sosincs megalkuvás.

Az objektjeim tekintetében nem tudok félmegoldásokkal kiegyezni. Ha látok valamit a lelki szemeim előtt, addig nem nyugszom, amíg azt meg nem valósítom.

A 21. századi kortárs művészeti diskurzus követése ugyan nem kötelező egy tervező számára, azonban rendkívül hasznos és inspiráló lehet. A többségnek vannak olyan kedvenc művészei, akikre felnéznek vagy egyszerűen figyelemmel kísérik a munkásságukat. Ezzel a szobrászművészből tervezővé avanzsált lány sincs másképp!

„Vannak barátok, favoritok és plátói szerelmek. A teljesség igénye nélkül értük rajongok: Tadao Andó, Anish Kapoor, Soo Sunny Park. Számomra természetes, hogy követem a hazai kortárs képzőművészetet és a lehetőségeimhez mérten támogatom is. Gazdag Ági munkáiba például annyira beleszerettem, hogy a szülinapomra egy általa készített festményt kértem, amelyen Bandi (a macskám) látható majd reneszánsz viseletben.

Ezután “köszönt” ki belőlem az alábbi kérdés is: részese lesz ennek a képzőművészeti világnak Abonyi Alma a jövőben? Vajon fog még alkotni mint szobrász vagy a divat és művészet vékony határán fog mozogni továbbra is a tehetség?  Izgalmas volt hallani tőle, hogy lassan elér arra pontra, hogy újra izgatja a szoborkészítés gondolata. „Játszani“ akar egy kicsit, pontosabban alkotni szabadabban, kötetlenebbül. Azokkal a technológiákkal, anyagokkal, amikkel most a táskákat, ékszereket készíti túlságos kimért és pontos, nincs semmi hibázási lehetőség. Ezeket a néhol egészen mérnöki feladatokat pedig a szobrászat tökéletesen ellensúlyozná számára.

„A harmadik formai kollekcióval sikerült megint elég magasra tenni a lécet, szóval azt hiszem a kreatív energiáimat most az fogja lefoglalni, hogy tökéletesen testet ölthessenek ezek. Utána talán ennek is eljön az ideje. De nincs hiányérzetem! Most például egy ‘művészi könyvet’ csinálok Lőrincz Katával és rendkívűl inspirál ez a projekt is. Ebben szabadon garázdálkodhatok!

Apropó, művészet! Imádom Alma tetoválásait. Természetesen itt is felfedezhetünk egyfajta koncepciót, ami nyomán az egész egymásra épül, akár egy konceptualista alkotásban. Az egész úgy kezdődött, hogy nagyon tetszettek neki a tetoválások, különös tekintettel a egész kart és hátat befedő alkotások. Az első tetoválása egy felirat volt a bal karja belső felén, amely elsősorban azt a célt szolgálta, hogy kipróbálja, milyen érzés a saját testén hordozni azt.

A koncepció az volt, hogy olyan művészeket kerestem, akiknek imádom a munkáit és teljes nyugalommal bízom rájuk magamat: szinte a vásznuk vagyok, teret adva annak, hogy szabadon alkossanak. A jobb karomat Szenteleki Dóri készítette, a bal karomon Mónus Katával dolgozunk.

Nem is olyan régen Magyarország egyik legfontosabb divatmagazinjának főszerkesztőjével ebédeltem. Beszélgettünk a hazai divatszféráról és annak negatív és pozitív oldalairól egyaránt. Szóba került a szakmai alázat, mint az egyik legfontosabb tényező és “hiánycikk” idehaza, majd olyan tervezőket kezdtünk emlegetni, akik elképesztő alázattal és hittel alkotnak. Rendkívül szórakoztató pillanat volt, amikor mindketten Almát és munkásságát hoztuk fel pozítív példának. A tervező lelkesedését, innovációkra való leküzdhetetlen vágyát és önzetlenségét kötelezően tanítani kellene a divatorientált iskolákban, hiszen mindezen jellemzők legalább annyira fontosak, mint az anyagismeret vagy a modellezés rejtelmeinek elsajátítása.


 

Alma herself is an interesting phenomenon. Her blue hair, spectacular tattoos are probably contributors for her to stand out from the crowd. The girl, who finished her studies at the Hungarian University of Fine Arts as a scupltor, is way more than any of those physical discriptions mentioned above.

„I’m quite a characteristic phenomenon: it’s always divisive, there are those who like me a lot, and those who loathe me. As I’m sensing, people feel the same about my objects: they admire, or don’t understand them at all.

In one of her former interviews, she stated that despite sculpting, in case of applied arts she gets more feedbacks and inspiring impressions than through an exhibition, in addition, selling happens less often in the first case. This was the first issue we talked about while she was making her collection. I was curious what she thinks about this now, after more seasons. According to her, her opinion hasn’t changed a lot, she thinks of herself as the lucky one, since she’s continously receiving so many positive feedbacks, assuring her this is her way.

„I’ve got some artist friends with a rising career, they’re winning serious scholarships or selling at a good price. I see examples to the opposite as well, of course.  I think the key – though it may sound like a cliché – to believe in yourself and your art, and along with persistency, you’re likely to win moral and financial feedback.

How much do you consider affordabiliy an important point? I asked this cheeky question, as Alma’s works are presented primarily on Hungarian market. And let’s face it, most of the potential customers may overthink the purchase over a few thousand forints difference, so the financial side of the conversation is unavoidable.

„I’m trying to create my prices realistically. I know they may seem too much at first sight, but people actually buy art from me, and it may remain a significant piece of their wardrobe.”

Alma thought it’s important to clarify this issue from every aspects, as one third of the final gross price (between 130 – 280.000 HUF) is material costs only, which makes the fact she’s working with the best quality that is available obvious. The technology that is used for the process is the result of years of experimenting, it takes 60-85 hours for a piece to be finished by her own two hands. And I think there’s nothing wrong with it, as Andrea Gedeon, Alma’s marketing professional helps positioning the talented artist’s luxury brand excellently.

And of course success! When can a designer be declared successful? Alma added funnily, that it can only happen if a perfume is named after someone. As for the more serious aspect of the issue, success is extremely relative for her. Even tiny little things can make her happy, while she thinks of some steps others declare a success a natural thing. While she’s „playing” with wax wearing her rubber gloves, there’s excitement and happiness on her face, and it makes more complicated works easier. The question is simple, where does Alma’s creative self get inspiration and power from?

„I love doing this very much. I could say I’m obsessed. I think there’s no other way I could make so many sacrifices. Where do I get my power from? I’m going to be completely honest with you, Bence – I think I’m a total psycho (laughs). And inspiration is just coming. I haven’t had a creativity crisis yet. Perhaps there’s too many plans waiting to be achieved.”

The way to success is a bit hard, and before the start, it’s worth developing the optimal marketing strategy. Practicing superficial and insufficient marketing solutions is observable in many young designers’ work. Not inappreciably, they forget about one of the most important moments, which is to monitor the competitors, and explore market needs. Alma’s brand can be declared unique from this aspect as well. In her case, we can’t really talk about competitors, but satisfying customers’ needs. How much did she have to change her original/initial plans according to the customers’ needs?    

„Brand building has an emphasized role to us from marketing and business aspects, so of course we’re monitoring the market continously, observe different tendencies to define, establish and settle the place of Alma Abonyi on the national and international fashion map. It was planned from the beginning for example, to offer cheaper accessories beside the bags – this step had its feedback. Jewelries were so successful they came to life in a second line. We learn a lot from customers’ feedbacks of course: among others, that’s why the pieces of the latest collection were colorful, or the PHOENIX was expanded with a small shape backpack. Not to mention that I receive more and more unique orders, so I make pieces that match the Alma Abonyi architecture and ideology, but fundamentally not contents of the product palette – increased emphasis is being placed on this field as well.”

This profession is extremely complex. You have to pay attention to so many things to make a brand successful, or at least to get it to the target audience in some form. Alma says no matter how hard it is for a hungarian designer, everything is possible with enthusiasm and persistence. At the same time, even success can’t assure designers they don’t have to make compromises from time to time. However, there’s no compromise in Alma’s creative mind.

„I can’t accept half solutions when it comes to my objects. If I see something in my mind’s eye, I don’t rest until it’s done.”

Following the discussion of 21st century’s contemporary art is not an obligation for a designer, but it may be extremely useful and inspiring. Most people have their favourite artists, to whom they look up to or simply follow their works. The situation is the same with the sculptor turned designer.

„I have friends, favourites and platonic loves. I’m a fan of the following ones, although it’s not an exhaustive list: Tadao Andó, Anish Kapoor, Soo Sunny Park. For me it’s natural to follow hungarian contemporary art and I also support it within my capabilities. I fell in love with the works of Ági Gazdag so much that I asked for a painting of hers for my birthday, picturing my cat Bandi in renaissance wear.”

And then the following question came out of me: will Alma Abonyi be a part of art world in the future? Will she work as a sculptor again, or will be moving on the thin edge of fashion and art? It was exciting to hear that she’s slowly getting to the point where she’s getting interested in sculpting again. She wants to play a little, to create more free and more flexible. With those technologies, fabrics she’s using to make bags and jewelries she’s too measured and precised, no chance to make mistakes. These engineer-like tasks would be perfectly compensated by sculpting.

„By this third formal collection I managed to set the bar high, so I think my creative energies will be reserved to materialize them in the best way. Perhaps the time for sculpting will come later when it’s done. But I don’t feel like there’s something missing! Right now, for example, I’m working on an ’art book’ with Kata Lőrincz, and this project inspires me very much. I can manage myself freely in this!”

Art by the way! I adore Alma’s tattoos. We can discover a concept here of course as well, that means they all build on each other, like in case of a conceptual creation. She like tattoos very much, especially those that cover the full arm and back, this is how it all began. Her first tattoo was a writing on the inner side of her left arm, primarily to try what it feels like having a tattoo.

„The concept was that I was looking for artists with works I love, and I can trust them completely: I’m quite like their canvas, giving a free space to create. My right arm was made by Dóri Szenteleki, and we’re working on my left arm with Kata Mónus.”

I had lunch with the chief editor of one of the most important Hungarian fashion magazines.  We discussed hungarian fashion sphere and its negative and positive sides. We talked about humility for the profession, as one of the most important missing factor in Hungary, then we started to mention designers who create with extraordinary humility and faith. It was an extremely funny moment when we both brought up Alma’s work, as a positive example. The designer’s enthusiasm, her unbreakable desire for innovation and her alturism should be taught at fashion orientated schools, as these characteristics are at least as important as fabric knowledge or acquiring the secrets of modeling.

 

Fotók/Photos: Jámbor Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s