NEWS

Behind The Mask

behindfejlec

Vajon mi rejtőzik a maszk mögött?

A blog olvasói többnyire tisztában vannak a különböző maszkok, illetve fejdíszek iránti rajongásommal. Ha mégsem, akkor most ezen szevedélyemet kívánom megosztani mindenkivel. Valahányszor takarásba kerül annak a személynek az arca, akihez éppen beszélünk, vagy egyszerűen csak megfigyeljük, kérdések, de talán inkább értetlenség merül fel bennünk. Ezt alapvető biológiai természetünkhöz igazodva igyekszünk megfejteni és kideríteni annak okát vagy éppen amögé látni. A maszkok kultúrája meglehetősen összetett, így már az elején leszögezném, hogy nem végeznék teljeskörű és minden tekintetben részletekbe menő elemzést. Vegyük tehát ezt csupán egy elgondokkodtató téma-, jobban mondva kérdésfelvetésnek, melynek célja az olvasó mint érdeklődő és kíváncsi egyén kiszolgálása és egy új gondolatmenet elindítása. Egyfajta érdekes és izgalmas utazás a fantázia és a múlt tengerén, amely a mai napig hatással van a high fashion birodalmakra (és a filmművészetre egyaránt).

“A maszk alatt nem csak egy ember van, a maszk alatt egy eszme rejlik.”

– egy velős gondolat a “V mint Vérbosszú” című kultfilmből

Köznyelvi értelemben a maszk viselése az önmagát álcázó, másnak mutató személy sajátja, tulajdona. Gondoljunk csak azokra a bizonyos szófordulatokra: „maszkot hord” vagy éppen „nem mutatja meg valódi arcát”. A maszk a latin larva szóból ered, az átváltozást, átlényegülést, elrejtést jelent egyszerre. Ez a misztikus atmoszféra pedig időről időre kutatók millióit csigázza fel. A maszk alapvetően két funkcióval rendelkezik, egyszerre védelmez, vagyis oltalmazza az Én-t, tehát az individuumot, illetve át tud lényegülni azzá a tulajdonsággá, amit képvisel: jelentésének lényévé válik.

Identitásunkat a testünkre vetítjük ki, de elsősorban az arc az, amivel énünket azonosítjuk.

A téma kapcsán egy kedves barátomat, Sárkány Kinga pszichológust is megkérdeztem. Kinga megosztotta velem, hogy a természeti népeknél a maszkok a természettel, állatokkal, a temetkezési és a beavatási rítusokkal állnak kapcsolatban. Az állatmaszkok például azt az ösztönös tudást, erőt képviselik, amit az állat jelképez, felvétele által ez az erő átruházódik viselőjére. A halotti maszkok esetében az álarc tartja féken az elhunyt szellemét, így megakadályozza, hogy a halott lélek kiszabaduljon – ellenőrzi, és visszatartja a lelket. A maszkok viselése által a viselő átlényegül annak tulajdonságaival – legyen az elhunyt vagy állat, ugyanakkor veszélyes is lehet, hiszen hatalmába kerítheti őt. A karneváli maskarák nem elrejtik, hanem épphogy felfedik a sötét, démoni erőket. A görög-római kultúrában a színházi maszkok terjedtek el, amelyek karaktereket jelenítettek meg. Tehát történetük hosszú időre nyúlik vissza.

“A görög dráma kezdetben egy maszkos rituálé volt, idővel azonban a vallásos aspektus háttérbe szorult a szekularizáció és a szórakoztatás javára. Indonéziában, Indiában, Kínában, Japánban és Európában a maszkos színjátszás napjainkig fennmaradt, többé-kevésbé vallásos jelleggel.

Az álca megválasztása önkifejező erővel bír: általa megélhetjük azokat a tulajdonságokat, vágyakat, amiket elnyomunk magunkban, melyeket nem mertünk megélni, elutasítunk, vagy egyszerűen csak nem tudunk róluk- erőt és önbizalmat ad, és közben védi az én-t.

A Maison Margiela divatház a maszkokat váltogatja az arctalansággal. Az álarcok, a szemek kitakarása, vagy a fej egyszínű textíliával való bevonása inkább a tárgyiasítás eszköze. Neutralizál. A divattervező játszik a közönséggel, akit annyira zavar az arctalanság, hogy nem tud másra koncentrálni – pont ezzel hívja fel a figyelmet a maszkokra és álarcokra. Vagyis pont az válik hangsúlyossá – így divatfelületté -, amit nem sok divattervező tud/akar kihasználni.

Arctalanság és maszkok között van különbség, de abban mindkettő egyezik, hogy lehetőséget jelent: nincs arcom, így akár te is lehetek. Bárki. Lehet ez a modellek tárgyiasításának jelképe vagy éppen maga a társadalomkritika. Ugyanakkor előfordul, hogy szimpla avantgárd eszköz. Mind a maszkok, mind az arctalanság a divattervezőre is utalhat, akinek kilétéről nem igen tud senki semmit, még a nemét sem – ahogy a maszkok is elrejtik, hogy az illető modell férfi vagy nő. Ars poetica, társadalomkritika vagy karikatúra a lehetőségek végtelen tárháza áll előttünk. Egy dologra azonban biztosan tökéletes, mégpedig a kíváncsiság felcsigázására.

A valóság csupa maszk

Primal Scream featuring Maison Martin Margiela masks (2012 – 2013)

What’s hiding behind the mask?

The readers of the blog know I’m a fan of different masks and headdresses. In case you don’t, I’ll share this passion of mine with you. Everytime a person’s face is covered while talking to him/her, or if this person is under observation, questions come to our minds, and there’s even a kind of incomprehension in us. We’re trying to find out the reason for this and look beyond, as it is in our biological nature. The culture of masks is quite complex, so I don’t intend to write a complete and detailed analysis. Let’s take this as a topic that makes us think, or as a suggested question, with the aim to satisfy the curiosity of the readers, and create new thoughts. An exciting adventure on the sea of fantasy and the past, which has been affecting high fashion empires (and the art of film) until this very day.

„Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea”

-a straight to the point quote from the cult movie „V for Vendetta”

In general, wearing a mask means someone is in disguise, and present himself/herself as a different person. Let’s think about the expressions like: „he wears a mask”, or „he doesn’t show his real face”. The word mask is originated from the latin larva and masca words, which mean transformation, transfiguration and hiding at the same time. This mysterious atmosphere keys up many researchers from time to time. Fundamentally, masks have two functions, they protect the person, the individual, and it is also able to transform into the quality it represents: it becomes the essence of its meaning.

Our identity is projected to our bodies, but our faces are the ones we identify ourselves with.

I asked the opinion of Kinga Sárkány psychologist, a dear friend of mine. Kinga told me that among nature centered people masks are connected to nature, animals, burial and initiative rituals. Animal masks for example, represent the instinctive knowledge and power that a type of animal stands for, and by wearing a mask like this, the power falls on the person who wears it. Death masks keep the spirits of dead persons blocked, keeping them from running free – it is checking, and holding the spirit back. By wearing a mask, its qualities transfer to the wearer – no matter if it’s of a dead person or an animal, however, they can be dangerous, since they may put a spell on you. Carnival mascaras don’t hide, but disclose dark, demoniacal powers. In greek-roman culture, theatrical masks portraying characters were widespread. So their history goes back a long time.

„Greek drama was a mask ritual at the beginning, but after a while, religious aspect faded into the background for the benefit of secularization and entertainment. In Indonesia, India, China, Japan and Europe acting with and in masks still exists, and it has a religious potential, more or less.”

Choosing a mask has the power for expressing ourselves: we are able to live those qualities, desires which we’re denying, the ones we don’t have the courage to live, decline, or we simply don’t know about – gives us power and self-confidence while protecting the ego.

Maison Margiela fashion house is varying masks and facelessness. Masks, covered eyes, or heads covered by different fabrics are the tools of objectifying. Neutralization. The fashion designer is playing with the audience, since faceless images disturb them so much they cannot focus on anything else – this is exactly how she draws the attention to masks. The thing that becomes prominent – a fashion interface – is the thing that not many fashion designers want to/can use.

There is a difference between facelessness and masks, the one thing they have in common is that they both give an opportunity: I don’t have a face, so I can be anybody, even you. Whoever I want to be. This may be a symbol for objectifying models, or a social criticism. However, sometimes it’s jut a simple avantgarde tool. Masks and facelessness may also refer to the fashion designer, who remained anonymous, we don’t even know his/her gender – just like masks hide the gender of a person. Ars poetica, social criticism or caricature, there are endless opportunities. One thing is for sure, masks perfectly arouse curiosity.

Reality is full of masks

tumblr_mhgezddWKm1r8o3vyo1_1280

ezgif.com-save(1)

behindthemask

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s