FASHION WEEK

Mystical Battle

Az Unisus kultusz tovább folytatódik Abodi Dóra legújabb múlt heti London Fashion Week (Fashion Scout) keretein belül bemutatott őszi-téli kollekciójában. A már többször reprezentált misztikus világ ezúttal újabb értelmet nyert, mindezt anélkül, hogy bármiféle klisével untatná követőit. Éppen ellenkezőleg, tovább fokozta kíváncsiságomat a sötétséggel és futurisztikus részletekkel megfűszerezett tervezői világ kapcsán.

Belső csaták és harmónia érdekes fúziója jellemzi a kollekciót, amely egyaránt megmutatkozik az anyaghasználatban, illetve a sziluettek kidolgozásában. A finom részletek most is jelen vannak, természetesen az haute couture jegyében. A felrobbanó kristályos printek a belülről fakadó vívódást és a kreatív elme tobzódását hivatott felidézni, a légies és finom nőiesség könnyedén egyesül az asszimetrikus nyomatok, hullámos és karakteres élek, illetve tudatos, mértani pontossággal eltervezett szabálytalanságok által kínált alkotói szabadsággal.
Dóra világában már korábban is felfedezhető volt a vallási, illetve pogány téma – kérdés felvetések összessége (nem mellesleg a hit és tagadás ellentéte, a fantáziavilág és a kemény racionalizmus egyvelege), melyek bizonyos jegyei, jellemzői a bemutatón látható frizurában, sminkben és természetesen az egész látványvilágban visszaköszöntek. Kétségtelen: ez hívják kreatív koncepciónak!

Unisus cult is still going strong in the latest A/W collection of Dóra Abodi, which was introduced last week, on the London Fashion Week (Fashion Scout). The mistique world represented many times before, has a new meaning now, without boring its followers with clichés. On the contrary, it made me even more curious about the world of the designer, which is spiced up with darkness and futuristic details.

The collection is characterized by the interesting fusion of inner fights and harmony, which can be found in the use of fabrics, and the process of the silhouettes. Fine details are present again, in terms of haute couture of course. The exploding crystals prints are to recall the agony coming from inside, and the suffer of the creative mind, the etherial and pure femininity easily merges with the asymmetrical prints, the wavy and characteristic edges, and the freedom of wrynesses, that are designed by concious, geometrical exactitude.

Religious and paganish topics had been present in the world of Dóra previously – a complex of suggestion of questions (also, the conflict of belief and denial, the mix of fantasy world and tough rationalism), some certain signs of them could be seen in the hairdos, makeups and of course in the whole vision. No doubt about it: this is what is called a creative concept!

Camera: SONY / Alpha 5100

Számomra elképesztő élmény volt az első sorból szemlélni egy magyar tehetség nemzetközi platformon történő szárnyalását. Tapasztalatairól, élményeiről a tervezőt is volt szerencsém kérdezni.

Egy-egy show után több inspirációs képet is felöltesz az oldaladra a követőid számára. Hogyan zajlik nálad az inspirálódás folyamata?

Minden kollekció tervezésének első lépése egy trendelőrejelzés, ami nagy vonalakban megadja a következő szezon színeit, formáit és mintáit. Illetve mivel folyamatosan koncepciókban gondolkodom egy kollekció kapcsán, minden új kollekció előtt összeáll az a fő történet, vízió, amit a kollekcióval szeretnék elmesélni. Ez egyfajta kiindulópont.  Részben kapcsolódik az előző kollekciókhoz, de egyben mindig merőben új. Az előző kollekció egyfajta képzeletbeli new wave vallást állít a középpontba, illetve fő témája a merőben eltérő kulturák közötti találkozások és ezáltal új harmóniák létrejötte. Az AW/15 pedig ennek a kiteljesedése, amikor megszületik a csodálatos szupererővel rendelkező, harcos Unisus kultusza. Olyan állandó kérdéseket boncolgat a kollekció, mint például a hit vagy kétely, bátorság és félelem, jó és rossz erők, bűn es bűnhődés, harc vagy meghátrálás, ezek állandó választóvonalak az életben. A kollekció minden eleme (szétrobbanó kristályszerű felületek, dekonstruált formákból építkező harmóniák, újszerű színkombinációk, szétszaggatott hatású, de mégis gyönyörű lebegő hatású ruhák és egészen rigid felületek találkoznak a 90-es évek londoni rave partikból inpirálódó sportos megoldásokkal, sminkkel és hajjal). Ezenkívül a nyomott mintákat, hímzéseket, applikációkat is tovább fejlesztettük idén, rengeteg haute couture megoldással. A printeket úgy kezeltem, mint festményeket, teljesen elszakadtam a fihuralitástól, inkább gesztusokban és felületekben gondolkodtam.

Elképesztő mennyi ember jött el a show-ra. A finálé után rengetegen kezdtek el örvendezni a látottak kapcsán. Milyen visszajelzések érkeztek hozzád?

Rengetegen eljöttek, a szervezők és a PR-unk is nagyon lelkesek voltak, mert hatalmas sor várt, hogy bejusson a showra. A hatalmas Unisus szobrot is imádták, a show végén mindenki az Unisussal selfizett, a komoly buyereinken keresztül az újságírókon át, jó volt látni, hogy önként csatlakoztak az Unisus kultuszához. Sokakat inspirált a show és a ruhák hangulata és divat illusztrációkat posztoltak a bemutatóról. Felkerültünk a Vogue UK oldalára, illetve sok válogatásba is megjelentünk pl. az E!ntertainment oldalán beválogattak a legjobb show-k közé, illetve a smink és a haj is rengeteg válogatásba bekerült. Csak pár napja volt a show, ezután kezdődik a showroom kiállítások sora, a kollekció utazik a Párizs Fashion Week-re majd Shanghai Fashion Week-re.


For me it was an amazing experience to watch a hungarian talent soaring on an international platform, from the first row. I was lucky to ask the designer about her experiences.

After a show you always upload an isnpirational photo for your followers. How does the process of you getting inspired looks like?

The first step of creating a collection is always a trend forecast, which is kind of a source for next season’s colors, shapes and prints. And since I’m thinking in conceptions continously, when it comes to creating a collection, prior to every new collection the main story comes together first, a vision which I’d like to be told by the collection. It’s sort of a starting point. It is partly connected to the previous collection, but still, it’s always new. The former collection puts an imagined new wave religion in the centre, and its main theme is the encounter of different cultures, which effects new harmonies. The AW/15 is the completion of this, when the cult of the wonderful, super power owner, fighter Unisus is born. The collection discusses constant questions like faith or doubt, courage or fear, good and bad powers, sin and atonement, fight or retreat, permanent confines of life. All of the elements of the collection (exploding crystal-like surfaces, harmonies built from deconstructed shapes, modern color combinations, ripped effected but still beautifully floating dresses, and entirely rigid surfaces meet the sporty solutions, makeup and hair that are inspired by the 90s london rave parties). We’ve improved the patterns, embroiders, applications this year, with a bunch of haute couture solutions. I handled prints like paintings, I totally left figurality behind, I was rather thinking in gestures and surfaces.

It’s astonishing how many people came to see the show. Lots of them started to cheer after the finale. What kind of feedbacks did you get?

Many people came, the organizers, and our PR  manager were very enthusiastic, beacuse there was a huge queue, all waiting to get inside to see the show. They adored the big Unisus sculpture, when the show ended they all took selfies with the Unisus, our serious buyers,  the journalists, it was good to see them joining the Unisus cult on their own free will. The mood of the show and the clothes inspired many of them, and they posted fashion illustrations of the show. We were put on the site of Vogue UK, and we appeared in many selections, for example on the site of E!ntertainment we were picked as one of the best shows, and the makeup and hair were also mentioned in many selections. The show was just a couple of days ago, after that we’ll start showroom exhibitions, we’ll take the collection to the Paris Fashion Week, then to the Shanghai Fashion Week.

Camera: SONY / Alpha 5100

Miben más szerinted ez a kollekció az ezt megelőző munkáidhoz képest?

A az ősz-téli kollekció rendkívül egységes, de mégis sokszínű. Eddigi legnagyobb és legteljesebb munkám. A ruhák egytől-egyik hatalmas műgonddal készültek, olyan haute couture technikákkal, amelyeket mi fejlesztettünk ki rengeteg kísérletezéssel. Vannak olyan ruhák, amelyeket még decemberben kezdtünk el és a divatbemutatóra készültek el, annyira sok időbe telt, hogy elkészüljön és tökéletesre fejlesszünk. Az új kollekcióval bevezettük kötött darabjainkat is, amelyekre nagyon büszkék vagyunk. A zöld, kék, bordó, feke színkombinációs sportos platformos cipők, combcsizmák megtervezése is nagyon izgalmas volt, a kivitelezésben Vágó Rékával kollaboráltunk. Az irizáló vagy fényes fekete szarv-hold clutchok, a kis hátizsákok és a sportos hegymászóövek is nagy kedvenceink a kollekcióból. A Dora Abodi nő még erősebb, szebb és magabiztosabb, mint valaha.

Hogyan élted meg a második londoni bemutatód előkészületeit?

A 20 perces bemutatót körülbelül félév munka előzte meg, a tervezés után is rengeteg apró részletre kellett odafigyelni, illtve a kollekció az utolsó pillanatig változik. Ahogy elkezdünk pár darabot elkészíteni, elkezdenek egymással és velünk kommunikálni és új irányokat feltárni. A bemutató előkészítése rengeteg szervezési feladattal jár. A Fashion Scout nagyon profi, hatalmas stáb van a szervezet mögött, de így is ki kell utazni többször a show előtt Londonba, például a castingra, ahova általában több, mint 400 modell jön el, és egy délután alatt végig kell őket nézni, és kiválasztani a bemutató modelljeit. A haj és smink is több teszten ment keresztül, a show elott már több héttel elkészítettük a haj és smink moadboardokat, egyeztettünk a londoni Tony&Guy vezető fodrászával Maria Galaltivan és a Bodyshop csapatával Lan Nguyen-Grealissal, majd pár nappal a show előtt a londoni csapat modellen letesztelte a sminket és a hajat, valamint a köröm design-t és persze kiszámították, hogy mennyi idő alatt tudnak elkészülni vele. A bemutatót megelőzte itthon egy fitting is, minden darabot egyesével végigpróbáltunk egy modellen, hogy minden tökéletes legyen, majd összeállítottuk, hogy melyik darabot milyen sorrendben melyik modell fogja viselni a shown. Persze a megfelelő show zene megtalálása és a hatalmas Unisus szobor legyártása és leszállítása sem volt egyszerű feladat. Összeségében nagyon komplex feladat, hogy sikeres legyen egy bemutató.

Mi a következő lépés?

A következő lépés a Paris Fashion Week és a Shanghai Fashion Week, itt természetesen már nem tartunk divatbemutatót, hanem showroomban lesz kiállítva a kollekciónk a buyereknek. Ősztől a Milan Fashion Week-et is felvesszük a programba és, hát ugye sose állunk meg egy percre, tehát már elkezdtem dolgozni a következő kollekción.


In what ways is your current collection different from your previous works?

8The autumn-winter collection is exceptionally solid, but varied. My biggest and fullest work until now. The dresses were all made with a lot of effort put in them, with haute couture techniques that we’ve cultivated with a vast number of experiments. There are dresses we started to create in december, but were only finished right before the show, it took so much time to get them done perfectly. We’ve launched our knitwear pieces in the new collection, and we’re so proud of them. It was very exciting to design the sporty platform shoes, thigh boots of  green, blue, maroon and black color combinations, as for the implementation, we collaborated with Réka Vágó. The iridescent or bright blackhorn-moon clutches, the small backpacks and the sporty mountaineer belts are among our favourites from the collection. The Dora Abodi woman is stronger, more beautiful and confident than ever.

How did you deal with the preparation of your london show?

There was a 6 months work for the 20 minute show, after the design we had to pay attention to many tiny details, and the collection usually keeps on changing until the last minute. Just as we start making some new garments, they start communicating with each other and us, and they reveal new directions. The preparation of the show entails many organizational tasks. Fashion Scout is very professional, there is a huge staff behind the organization, but it is necessary to travel repeatedly to London before the show, for example for the casting, where we generally check more than 400 models, and you must check them in one afternoon, and also pick the models of the show. The hair and makeup went through more tests, we made the hair and makeup moadboards weeks before the show, we discussed everything with Maria Galativan, lead hairdresser of the Tony&Guy London, and Lan Nguyen-Grealis, team of Bodyshop, and a few days prior to the show, the london team tested the hair and makeup, and fingernail design on models, and of course they calculated how much time will it take to get ready. There was a fitting here in Hungary, before the show, we tried every single garment on a model to make sure everything was perfect, then we put the order of clothes together, which dress goes on which model. And we had to find the appropriate music for the show of course, and the production and delivery of the giant Unisus sculpture wasn’t easy either. On the whole, it’s such a complex task to make a fashon show prosperous.

What’s the next step?

The next step is the Paris Fashion Week, then the Shanghai Fashion Week, there of course will be no fashion shows, our collection will be exhibited in a showroom for the buyers. From Autumn we’ll bring the Milan Fashion Week into the program, and well, we never stop for a minute, so I’ve already started working on the next collection.

Camera: SONY / Alpha 5100

Az összes look: ITT!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s