ART

Rebirth & Regeneration

Polihisztor a köbön.

Londoni kalandozásaim alkalmával rengeteg galériát és különleges kiállítást láthattam, s ezek közül talán az egyik leginkább elgondolkodtató a Kingly Street-en található Sadie Cole galéria egyik tárlata volt.

A Matthew Barney alkotásait felvonultató kiállítás szobrokból és különböző installációkból épült fel. Maga a művész azonban már eleve egy rendkívül elképesztő szakmai háttérrel, művészi látás-, illetve gondolkodásmóddal rendelkezik. A szobrász, fotós, festő és filmművész Barney gyakran ötvözi a különböző művészeti ágakat, s installációi mellé nem egyszer különféle vizuális anyagokat készít, ezáltal a végletekig kiteljesedhet víziója a térben.

A Björk férjeként is ismert kortárs (így talán az énekesnő újító szellemű műveit is jobban megérthetjük – lásd: album, mint applikáció) ‘River of Fundament’ című kiállítása öt szoborból és hét metszetből áll össze, azonban számomra leginkább előbbiek voltak a meggyőzőbbek.

A szobrok közül az egyik legmonumentálisabb a Crown Victoria“. Lényegében egy klasszikus amerikai autó futóműjét (öntött cinkből) négy nagyobb fatömbön helyezték el. Ez a hatalmas, szürke és mondhatni elszenesedett műtárgy kapta a főszerepet a térben, amely mellett két oldalt egy-egy kisebb méretű szürkés metál szobor látható (“Head of Norman”), melyeknek szerkeszete leginkább a korallra emlékeztet.

Ugyanakkor a kiállítás lényege kétségtelenül a szimbolizmus. Matthew Barney-ra alapvetően jellemző ennek alkalmazása. Gondoljunk csak az autó darabjaira és a mondhatni haldokló amerikai autóiparra. Barney ezzel az egy alkotásával is megmutatta, hogyan lehet átlényegíteni a mögöttes üzeneteket és azokat újradefiniálni használati tárgyból műtárggyá. A londoni galériában újjászületés történt. Így kell kulturális célokra felhasználni az elmúlást elszenvedett értékeket és tárgyakat. A pusztulásban rejlő szépség varázsa kétségtelenül a Barney-féle művészvilág egyik gyöngyszeme.

Halál. Újjászületés. Regeneráció.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s