COLLECTION/FASHION WEEK

The Abodi Ceremony

Öröm és boldogság!

Mostanában egyre többször tanakodom azon, hogy az emberek miért nem képesek örülni mások sikereinek (pláne, ha a sikerélményekben dúskáló fél láthatóan értéket teremt és hordoz alkotásai által). Miért próbálják meg mindenáron az igazukat fitogtatni egy olyan pillanatban, amikor a szakma egy nagy egészként állhatna fel és fejezhetné ki tiszteletét a másikat ért elismerés végett. Elvégre bármennyire sok kreatív ember dolgozik a hazai divatvilágban (így például divattervezők), sosincs két egyforma.

Nem úgy kell hozzáállni, hogy  a másik piacot vesz el tőlem, hanem a másik kiszolgálhatja a piac azon részét, amelyet a saját művészetem már nem érint és nem is óhajtom elérni.

Amikor egy magyar designer külföldi sikereket ér el, mérhetetlenül nagy boldogság és büszkeség tölt el, kivétel nélkül, minden egyes alkalommal. Nem azt nézem, hogy ki éppen kinek a “riválisa”, hanem egyszerűen a kreációk mögé nézek és látom a rengeteg munkát, alázatot és odaadást, amelyet az adott tervező hivatásába fektet.

Ráadásul mostanában egyre többször fordul elő a feljebb említett faktor, s ilyenkor egyszerűen leírhatatlan dolgok játszódnak le bennem. A fejemben tobzódnak a jelzők, az örömteli kifejezések, amelyek a heves ingerek közepette egyszerre szeretnék elhagyni számat, így sokszor türtőztetnem kell minden egyes kijelentésemet.

Abodi Dóra legújabb kollekciójára nem találom a szavakat.

Fotó/Photo: Fred Larsen

A tervező showroomjában már hónapok óta bujdosó 2015-ös SS kollekcióból jó pár darabot volt szerencsém a hivatalos debütálás előtt közelebbről is szemügyre venni, s már akkor az arcomra volt írva a döbbenet. Félreértés ne essék, nincsen a szekrényemben egy Dora Abodi oltár, mindenesetre a designer kétségtelenül szezonról szezonra emeli a tétet, amely – bárhogy nézzük – messze túllépte kis országunk határait, sőt az elmúlt időszakban már a tengerentúlra egyaránt eljutott. Dóra szélsebesen száguld a nemzetközi hírnév felé, hiszen Tyra Banks és Lady Gaga mellett oly’ rengeteg vörös szőnyeges eseményen reprezentálja zsenialitását kreációin keresztül, hogy már azon sem lepődnék meg, ha valaki Dóra egyik látványos alkotását választaná egy Grammy- vagy éppen egy Oscar-díjátadásra.

Ne szaladjunk ennyire előre, egész pontosan a következő tavasz-nyári szezonnál húzzuk meg azt a bizonyos féket.

Azt szokták mondani, hogy az egyén mindig csak az “elsőkre” emlékszik. Azokra a bizonyos emberekre, akik először vittek véghez nagy dolgokat. Elég csupán a Holdra szállásra vagy éppen az első gőzmozdony feltalálójára gondolnunk. Nincs ez másképp a divat világában sem. S ha már az elsőknél tartunk, akkor a Dora Abodi volt az első hazai márka, amelynek önálló fashion showja volt Londoni Fashion Week-en (tehát nem installációkról van szó), méghozzá nem is akármilyen (mint ahogy azt a csodás fotók is szemléltetik).


Joy and happiness!

Recently I have been deliberating on why people are not able to be glad about the successes of other ones (especially, if the one abounding in achievements, visibly creates and carries a value by her creations). Why do they try to flaunt their truth  in a moment, when the trade could be set up as a big whole one and could express it’s respect to the other one because of the one’s acknowledgement. After all no matter how many creative people work in the domestic fashion trade (for example fashion designers), there are no two alike ones.

It is not necessary to be disposed towards it that the other one takes away the market from me, but the other one may serve a part of the market, which my own art does not affect and I do not wish to reach it either.

When a Hungarian designer reaches success in foreign countries, I’m always filled with big happiness and pride, without an exception, every single time. I do not watch who is whose rival, but I look behind the creations simply and I see much work, humility and devotion that the designer invests in his/her profession. Moreover, the above mentioned fact happens more often and at these times, really unutterable things take place in me. Attributes luxuriate in my head, joyful expressions, which would like to leave my mouth simultaneously amidst the fervid stimuli, so many times I have to hold every single statement of mine back.

Words fail me when it’s about Dóra Abodi’s newest collection.

They have been hiding in the designer’s showroom for months and I had the luck to see many of  these pieces from the 2015 SS collection before their official debut and the shock was written on my face then already. For no misunderstandings, there is no Dóra Abodi altar in my closet, but the designer undoubtedly raises the stake from season to a season, that we look at it in any way, exceeded our little country’s borders by far already, in the past period it has also made it overseas. Dóra races towards international fame at the speed of light, since beside Tyra Banks and Lady Gaga, she represents her brilliance through her creations in lots of red carpet events that I would not be surprised, if somebody would select one of Dóra’s spectacular creations for a Grammy or an Academy Award ceremony.

Don’t run this much ahead, let’s pull that certain brake at the upcoming spring summer season.

They always say that a person remembers the ”first ones” only. Certain people, who achieved big things first. Think about landing on the Moon, or the inventor of the first steam engine. It’s not otherwise in the fashion’s world. And if we are at the first ones, the Dora Abodi was the first hungarian trademark, which had an independent fashion show at the London Fashion Week (so it’s not about installations), one of a kind  (as the wonderful photos exemplify it).

Fotó/Photo: Chris Dadey

Dóra legújabb kollekciójában ismét felbukkannak a futurisztikus és a távoli jövőt idéző misztikus elemek, azonban ezúttal mindez a barokk részletek mellett egy kis vallási vonallal is tovább fokozódik. A tervező a saját tapasztalatai és utazásai során kialakított  kapcsolatait hívta életre inspirációként. Egy merőben új világot alkotott, amely a “New Rite” névre hallgat és több kultúra jegyeit hordozza, létrehozva azok fúziójából Abodi Dóra világát (valahol a mind különbözünk, de mégis egyek vagyunk filozófia mentén).

A márka védjegyévé vált különleges printek ezúttal sem maradtak el, most az űrbéli járművek és modern autópályák kettőse hatott leginkább a tervezőre erdélyi gyökerei, Botticelli és az azt körülölelő barokk stílusjegyek mellett. Anyaghasználat szempontjából sem ér minket csalódás, ha a 2015 tavasz-nyári szezonba tekintünk a Dora Abodi brand háza táján. Találkozhatunk különleges nyomott selymekkel, kézzel készített és kivágott részletekkel, finom bőr applikációkkal, gyöngyökkel, díszítőszegecsekkel. Mindezek után az áttetsző selyem organza, a fémes hatású matériák, a jacquard, illetve az izgalmas hímzések abszolút felteszik az i-re a pontot. Állításom szerint Dóra profizmusa semmit sem bíz a véletlenre, kétségtelenül létjogosultságot nyer mindazok számára, akik kételkednek a tervező munkásságában.

A kreációk színhasználata hasonlóan pazar arzenált vonultat fel. Antik hatású arany, fémes királykék, illetve pezsgő színű alkotásokban öltött testet a designer fantáziája.

Sikereiről, legújabb projektjeiről a Őt is kérdeztem. Készséggel válaszolt.

Amikor egy új kollekció elkészül (fizikai valójában), milyen érzések kavarognak benned?

Az érzések elég széles skálája kavarog bennem: van egy koncepció, amit folyamatosan alakítok menet közben. Kicsit olyan, mint egy asszociációs játék, van egy kiindulópont, de ahogyan dolgozunk a projekten rengeteg új input van, amit meg kell szűrni és beépíteni vagy kiszűrni. Ehhez járul a lelkesedéssel teli eufórikus napok indukálta ötletdömpingek, a kiégett és depressziós napok generálta lehúzós gondolatok, a művészi és kereskedelmi szempontok keveredése, és végül, ha sikerül megvalósítani, amit szeretnék, akkor az elégedettség, de közben meg az állandó önkritika, hogy hogyan lehetne még jobban.

Milyen személyes kapcsolatod van a legújabb SS kreációkkal (gondolok itt személyes élmények bevonására, inspirációra, gyökerekre stb.)? A tervezésen kívül miért fontos számodra?

A vallási vonal nagyon erős a munkáimban, több pap és lelkész volt a felmenőim között, erősen vonzódom a rítusokhoz és a vallásos tematikákhoz. Emellett az utóbbi 2 évben folyamatosan utazom, nincs megállás és rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, akik különböző kontinensekről, kultúrákból jöttek, olyannyira, hogy bevallom időnként sok energiát igényelt, hogy közös nevezőre jussunk, megértsük egymást. Ezt a közös nevezőt új rítusoknak neveztem el, hiszen merőben más nyelvezet, kultúra, háttér társul egy koreai, vagy afrikai, vagy japán barátommal való beszélgetéshez, de végül mindig létrehoztuk a közös kis világunkat, ami egy hibrid, új nyelvezet volt és nagyon sokat tanultam magamról, illetve új barátom kultúrájáról.

Minden kollekciódban nagyon speciális printekkel találkozhatunk, akárcsak a legújabban. Mi inspirálja ezeknek a formavilágát? Hogyan alakul ki a végleges minta?

A mostani printekben nőies, finom motívumok: Boticelli angyalfejek, barokk angyalszárnyak, az Unicorn Tapestry unikornisai, németalföldi barokk virágok keverednek geometrikus űrbeli sci-fi mintákkal és persze a Twin Unisus ismét megjelenik. A printeket rétegenként építem fel, ez mindig egy elmélyült és hosszadalmas munka, ilyenkor hetekig nem állom fel a gép mellől, csak ezzel foglalkozom. A minták mindig nagyon fontosak, hiszen a hímzésekkel és applikációkkal együtt az egész kollekció textúráját meghatározzák.

Kreációid nagyon mozgalmasak, amelyek leginkább a különleges mintáknak és anyagoknak köszönhető. Mikor van az a pont, amikor Abodi Dóra divattervező azt mondja egy ruhára, hogy “Igen, elkészült!”?

Ez egy jó kérdés. A papíron megtervezett ruhát a legtöbb esetben a babán vagy modellen tovább fejlesztjük. A skeccs kiindulópont, de az anyag, a forma és a díszítések összhangja mindig a ruha megalkotásakor teremtődik meg. A tervezés 3D formaalkotás, szóval ez egy folyamat, milliméterek számítanak. van olyan ruha, amit hetekig gyűrünk, hogy azt mondhassam, elkészült. Nagyon sok kézimunka és haute couture részlet van a ruhákban, nemrég egy speciális haute couture kurzust is elvégeztem, valamint rengeteget tanulmányoztam az haute couture himzőműhelyek munkáit, hogy ezt a szintet elérhessük.

A múlt heti bemutató után milyen visszajelzéseket kaptál a külföldiektől? Van olyan esetleg, amelyre különösen büszke vagy?

Múlt szombaton volt a bemutató és még csak pár napja értünk haza Budapestre, így csak azt észleltük, hogy rögtön felkerültünk a Brit Vogue oldalára, és a legnagyobb magazinok postoltak a bemutatóról, rengeteg megkeresésünk érkezett, és a nagy márkákkal emlegettek együtt, több magazin kedvenc shownak választotta a miénket és rengeteg email-t kapunk interjúra, buyerektől, bloggerektől. Már elindult a sales időszak, most erre koncentrálunk és igyekszünk minden megjelenést feldolgozni, illetve a 2015/16 ősz-téli kollekciónak is neki kell veselkedni, a Fall-Winter pre-kollekcióról nem is beszélve. Soha nincs megállás, nem ülünk a babérjainkon, hanem előre tekintünk.

Legyünk részesei Abodi Dóra szertartásának és ragadjon magával bennünket egy új világ kultusza!


The futuristic and mystic elements quoting the distant future appear in Dóra’s newest collection again, however, all this intensifies with a little religious line beside the baroque details this time. The designer founded her contacts she made during her travels and experiences as an inspiration source, since she created an entirely new world, called „New Rite”, which carries aspects of many cultures and from the fusion of these it creates the world of Dóra Abodi  (somewhere along the philosophy of  we’re all different, but we are still one).

The special prints that have turned into a trademark of the brand didn’t lag behind this time, though the space intestine vehicles and the duet of modern motorways affected the designer mostly, beside her Transylvanian roots, Botticelli and the baroque stylistical characteristics encompassing that. We also won’t get disappointed about the usage of materials, if we look into the 2015 spring-summer season of the brand Dora Abodi.

We may meet special pressed silks, hand-made and decollete details, delicate leather applications, pearls, decor studs. After all these, the translucent silk organza, the materials with a metallic effect, the jacquard and exciting embroideries absolutely put the icing ont he cake and my statement that the professionalism of Dóra leaves nothing to the chance, unquestionably gains grounds for all those  who have doubts about the designer’s work.

The colour usage of the creations deploys a similarly luxurious arsenal. The fantasy of the designer manifested itself in antique –like golden, metallic royal blue, and  champagne colored creations.

I asked the designer about her successes, her newest projects. She answered cordially.

When a new collection is done (in its physical reality), what kind of feelings swirl in you?

Quite wide scales of feelings swirl in me: there is a concept, which I’m shaping continuously while working. It’s a little like an associative game, there is a starting point, but while  working on the project there are loads of new inputs, which are necessary to be filtered and built in or to be filtered out.

When a new collection is done (in its physical reality), what kind of feelings swirl in you?

Quite wide scales of feelings swirl in me: there is a concept, which I’m shaping continuously while working. It’s a little like an associative game, there is a starting point, but while  working on the project there are loads of new inputs, which are necessary to be filtered and built in or to be filtered out. Idea dumpings induced by euphoric days full of enthusiasm contributes to this, the burnt out and depressed days generated pulling-down thoughts, the mixing of the artistic and commercial viewpoints, and finally, if I manage to accomplish what I want, the satisfaction, but meanwhile the constant self-criticism, about how could it be even better.

What  kind of personal contact do you have with your newest SS creations (I think of the withdrawal of personal experiences, inspiration, roots etc.)? Apart from the design part , why is it important for you?

The religioun line is very strong in my works, there were many priests and vicars amongst my ancestors, I feel drawn to the rites and the religious subject strongly. Besides this in the past 2 years  I’ve been travelling continuously, there’s no stop and I met a lot of people, they come from different continents, different cultures, so much, that I admit, at times it required a lot of energy to find the common voice, to understand each other. I named this common denominator new rituals, since an entirely other language, culture, background belongs to a talk with Korean or African or Japanese friend of mine, but we always created our common little world finally, a hybrid one, new language, and I learned a lot about myself, and about the culture of a new friend.

We encounter very special prints in all of your collections, just like in the latest one. What inspires the design of these? How does the definitive sample take shape?

In the current prints there are feminine, soft motives: Boticelli angel heads, baroque angel wings, unicorns of the Unicorn Tapestry, Netherlandish baroque flowers get mixed with geometrical space sci-fi samples and Twin Unisus appears again of course. I build up the print layer by layer, it’s always a focused and lengthy work, at times like these I don’t  stand up from beside the machine for weeks, I only deal with this. The patterns are always very important, since along with the embroideries and applications, they define the texture of the whole collection.

Your creations are very stirring, due to the special patterns and materials mostly. When is the point  when Dóra Abodi fashion designer says to a dress, that „Yes, it’s done!”?

This is a good question. We continue to improve the dresses drawn up on the paper on a mannequin or a model in most cases. The sketch is the starting point, but the harmony of the material, the shape and the decorations is always created when we create the dress The design is a 3D form creation, so it’s a process, millimetres count. There are dresses we work on for weeks until we can say they’re finished. There’s much needlework and haute couture details in the dresses, recently I’ve finished a special haute couture course, and I studied the works of the haute couture embroidery places, to be able to  reach this level.

What kind of feedbacks did you receive from the foreigners after the last week’s show? Is there a feedback of which you are especially proud?

The show was on last Saturday and we got home to Budapest only a couple of days ago, so we only noticed that we were immediately put on the British Vogue’s site, and the largest magazines posted about the show, we received a lot of requests, and we were mentioned together with big brands, more magazines picked ours as their favourite show, and we also received a lot of emails for interviews, from buyers, bloggers. The sales period has started already, now we’re concentrating on this, we try to elaborate all the appearances and we have to go for the 2015/16 autumn- winter collection, not to mention the Fall-Winter pre-collection. We never stop, we don’t rest on our laurels, but look ahead.

Let’s be a participiant of Dóra Abodi’s ceremony and let a new world’s cult take us away!

Lássuk a teljes kollekciót!

Fotók/Photos: Chris Dadey

Nézzünk a színfalak mögé!

 

 Vesszünk el a részletekben!

Hair: the TONI&GUY Session Team directed by Pinar Necati using label.m Professional Haircare

Make-up: LAN Nguyen-Grealis & Team sponsored by The BodyShop

Nails: Naomi Gonzalez-Longstaff represented by Freelance The Work Space using The BodyShop

Consulting stylist: Juli Molnar

Casting: DA Team

Music: CRIM3S

Videographer: Mark Scarratt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s