INTERVIEW

‘gentleman codex

Mi nevezhető klasszikusnak a férfiak viselettörténetében?

A oldalam tartalma alapvetően nem a klasszikus, mondhatni hagyományos, a blogokra jellemző csapásirányokra fókuszál az öltözködési kultúra és annak felépítése tekintetében. Éppen ezért tartottam fontosnak, hogy az alábbi interjú az oldalon egyaránt publikálásra kerüljön. Mondván, ez a téma sem kevésbé fontos, mint a többi, sőt talán alapját képezi minden eddig érintett topicnak.

A Vasárnap Reggel című lap interjút készített velem a klasszikus férfidivatról, kérdéseikre pedig őszintén válaszoltam. Beszélgetésünk az összes megye vasárnapi lapjában publikálásra került, így remélem, hogy gondolataim minél több emberhez eljutottak. Ha mégsem, akkor íme az interjú teljes valójában, magyar és angol nyelven egyaránt.

“Miért jár sok pasi szűk nadrágban és fekete keretes szemüvegben? A korosabb férfiak sem túl fantáziadúsan öltözködnek, vélik többen, ami persze így durva általánosítás. De mi a valós helyzet, és beszélhetünk még klasszikus férfidivatról? – faggattuk Csalár Bence szakértőt.”

Mit jelent számodra a klasszikus férfidivat?

– Klasszikus, tehát tartós és megállja a helyét minden körülmények között. Nem túl kihívó, mégis vonzza a tekintetet. Szerintem egy igazi férfi nem csupán a ruháival tud utánozhatatlan lenni. A legfontosabb az attitűd és a kisugárzás, amely megteremti a „gentleman” ideáját. Testtartásunk, hajviseletünk, bőrünk ápolása és kiállásunk is legalább annyira fontos, ha egy magabiztos férfit szeretnénk megtestesíteni. Nem mindegy, hogy mit és hogyan kommunikálunk a társadalom felé.

Melyek azok a darabok, amelyek megtestesítik ezt a stílust?

– A klasszikus férfidivat olyan darabokból áll, amelyek sok-sok év múlva is megállják a helyü- ket. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a vintage és second hand üzletek, hiszen rengeteg olyan örök darabot találhatunk ezekben, amelyek már 20–30 évvel ezelőtt és ma is megállják a helyüket. Ha konkrét kreációkat kéne megneveznem, elsőként emelnék ki egy szép pár Brogue cipőt, amely egyébként az utcai divat demokratizálódásának hála, már nem csak a férfiak, hanem nők millióinak is egyik kedvence. Emellett egy szép ing, pantalló is hozzájárul a teljességhez, amelyet egy zakóval lehet feldobni a leginkább. Utóbbi esetében korábban nagyon jellemző volt, hogy a család kisebb gyermekeinek több számmal nagyobb öltönyt vettek, mondván, majd belenő a gyerek és egy darabig biztos nem kell újat venni. Ez a lehető legrosszabb hozzáállás. Az€ öltönyök, így a zakók szabása is a legtöbb szezonban változik, kivéve a már évek óta állandó karcsúsított – slim fit – fazonokat.

Zakóban most mi a menő?

– Találkozhatunk kétsoros, illetve egy-, két-, három-, sőt, négygombos verziókkal is. Utóbbit még idén egy londoni bemutatón figyeltem meg. Ha tanácsot kéne adnom, akkor jelenleg a kétgombos verziók tartoznak leginkább egy klasszikus férfi ruhatárába. Megemlíteném a mellényeket is, amelyek fokozatosan tűntek el a palettáról úgy az ezredforduló után 6–8 évvel. Ha a mellényt nem is, de egy gyönyörű zsebórát sosem késő beszerezni, akárcsak egy elegánsabb bőrövet, lehetőleg vékonyabbat, illetve egy szintén keskenyebb szabású nyakkendőt, amely már az 1960-as években is népszerű volt.

Van-e markáns különbség a magyar és a külföldi divat között?

– A lehetőségek Magyarországon és Európa bármely városában azonosak. Az alapvető probléma, amiért mi rosszabban teljesítünk, az a hozzáállásunk és a nyitottság hiánya. Gimis éveimben szinte csak klasszikus félcipőt, ingeket és zakókat hordtam, sőt, még az egyetemi tanulmányaim kezdetén is. Ma sokkal eklektikusabban öltözködöm, de akkor egyszerűen imádtam. Sokkal magabiztosabb voltam egy elegáns cipőben és vasalt ingben. Viszont az sem titok, hogy a legtöbb osztálytársam mindig megkérdezte, mégis hogyan bírom ki egész nap ezekben a cipőkben. Bár kétségtelenül megfigyelhető itthon némi fejlődés az utcai divat terén, még mindig van hova fejlődnünk, leginkább önmagunk és testünk megélése és mások elfogadása terén.

Mibe kerül ma divatosnak lenni?

– Szerencsére már nemcsak a fővárosban, hanem a legtöbb vidéki nagyvárosban is megjelentek a nagyobb üzletláncok és a leárazások alkalmával olykor valóban kedvező árakon kínálják a termékeiket. Már egy stílusos zakót is vehetünk 4000 forintért, akárcsak egy nadrágot vagy inget. A cipőnél azonban úgy gondolom, hogy ne a spórolás legyen az első! A minőségi darabok sokkal tovább bírják. Ínyencek, illetve a konfekcióméretek között reménytelenül keresgélő férfiak természetesen már varrathatnak is maguknak egyedi és klasszikus darabokat, hiszen nem egy magyar tervező foglalkozik férfikollekciókkal.

Hogyan lehet divatosan öltözködni kevés pénzből?

– Tudatos vásárlással. Érdemes megvárni a szezonális leárazásokat, hacsak nem sürgős a beszerzés, hiszen töredék árakon juthatunk hozzá a kiszemelt darabokhoz.

Hogyan kerültél kapcsolatba a divattal?

– Minden csak szocializálódás kérdése. Az én családomban mindig nagyon ügyeltek arra, hogy mindig szépen vasalt, tiszta, illatos ruhákban menjünk suliba, sőt, anyukám egyenesen imádta nézegetni a legújabb ruhákat nekünk. Ráadásul tisztán emlékszem anya magassarkúk iránti fanatizmusára, imádta őket, és mindig valamilyen izgalmas darabot viselt. A divatra való nyitottságomat kétségtelenül a szüleimnek köszönhetem.

Hogyan öltözködnek a magyar férfiak?

– Ha a klasszikus férfidivatból indulok ki, akkor azt kell, hogy mondjam, 20 évvel ezelőtt még lehet, közelebb álltunk hozzá, mint most. Manapság annyi stílus és öltözködési forma létezik, keveredik egymással, hogy képtelenség követni. 2014-re a férfitársadalom már a bőség za- varával küszködik. Ráadásul az egykor szigorú szabályok lazultak, sőt, a legtöbbjük megszűnt: például kockás és csíkos párosítása manapság egy külön stílusirányzat, régebben tilos volt. A rendszerváltás előtt mindez nem volt természetes, hiszen a választási lehetőségek száma A-ra, illetve B-re korlátozódott, amely részben megkönnyíthette az választást, de az önkifejezést semmiféleképpen sem.

Kitől merítesz inspirációt?

– Szeretek nemzetközi oldalakat nézegetni és akárcsak a nagy divattervezők, az utcáról inspirálódok. Van egy mondásom: ha valakit önmagunk elé példaképként állítunk, akkor a tudatunkban akaratlanul is elzárjuk magunktól a lehetőséget, hogy egyszer az ő babérjaira törjünk.

Te milyen divatot követsz?

– Míg korábban elegánsan öltözködtem, manapság keverem a sílusokat, s ettől meglehetősen eklektikus az egész és sokak számára értelmezhetetlen. Konkrét divatirányzatot nem szeretek követni, mert sokkal izgalmasabb, amikor eddig egy más számára idegen elemeket vegyítek (így például a sportos és elegáns stílusjegyek fúziója), majd hozok létre valami egészen újat.

Szerinted kik a legdivatosabb/legstílusosabb magyar férfiak?

– Nem szeretnék a divatszférából választani, hiszen nekik kötelességük adni magukra, így inkább a közéletből szeretnék pár férfit kiemelni. Így például Nagy Ervint, Alföldi Róbertet, ugyanakkor Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, illetve Király Viktor egyaránt erősíti a mezőnyt.


What can we call classic in the history of men’s wear?

The content of my website doesn’t focus on classic, traditional, typical blog tracks, as for the culture of clothing and its synthesis. That is exactly why I find it important to publish this interview on the site. Because this topic is not less important than the others, moreover it may be the foundation of every concerned topics.

The Sunday Morning magazine made an interview with me about classic men’s fashion, and I answered to their questions honestly. Our conversation was published in every counties’ sunday magazines, and I hope that my thoughts reached as many people as possible. If not, then here’s the full interview, as it is, both in hungarian and english.

“Why do many guys wear  tight trousers and black-framed glasses? Elder men doesn’t dress too imaginatively, considerd by people, which of course is such a rough generalization. But what is the real situation and can we talk about classic men’s fashion? – We asked the expert, Bence Csalár.”

What does classic men’s fashion mean to you?

– It’s classic, so it’s long-lasting,and copes with any situation . Not too provoking, yet attracts the eye. I think a real man can’t be truly remarkable just with his clothes. The most important is the attitude and the aura, which creates the idea of a “gentleman”. Posture, hairstyle, manner and taking care of our  skin is also important if we want to embody a confident man. What and how we communicate towards society does matter.

What are the pieces that embody this style?

– Classic men’s fashion contains pieces that will cope with the situation many- many years from now. It is no coincidence that the vintage and second hand stores are getting more and more popular, since plenty of eternal pieces can be found  there, which held their places 20-30 years ago and today, too. If I should name concrete creations, I’d first enhance a nice pair of Brogue shoes which, incidentally, thanks to the democratisation of fashion street is no longer just for men, but also one of the favorite of millions of women. In addition, a nice shirt and slacks also contribute to the completeness, which you can make fuller with a jacket. In the case of the latter, in the old times it was very typical that a family bought  bigger sized jackets for their children, like the kid will grow into it anyway, so for a while they didn’t have to buy a new one. This is the worst possible attitude. The styles of suits and jackets are changing in most of the seasons, with the exception of the constantly lean- slim fit-style.

What type of jackets are cool nowadays?

– We can meet two-lined and one, two, three, or even four button versions as well. The latter I noticed on a London fashion show. If i had to give an advice, the 2-button versions  belong to a classic men’s wardrobe right now. I would also mention the vests, they gradually disappeared from the palette 6-8 years after the turn of the Millennium. If not a waistcoat, but it’s never too late to obtain a beautiful pocket watch, as well as a more elegant, preferably slimmer leather belt, or a narrow-fitting tie, which was also popular in the 1960s.

Is there a marked difference between Hungarian and foreign fashion?

– The options are the same in Hungary as well as in any other European city.  The fundamental problem,  the reason we perform worse is the lack of attitude and openness. During my high school years and even at the beginning of my studies at University I wore almost only classic oxfords, jackets and shirts. Nowadays I dress much more eclectic, but back then I just simply loved that style. I was much more confident in elegant shoes and ironed shirts. It’s no secret that many of my classmates asked me how do I make it through the day in those shoes. Although some progress in the field of street fashion can be observed here, we still have a lot to improve, to be able to live ourselves and our bodies, and to accept others.

How much does it cost to be fashionable today?

– Fortunately, larger chain stores have appeared not only in the capital, but in most of the major cities in the countryside , and at times they offer their products in truly great prices. You can buy a stylish jacket for 4,000 forints, as well as a pair of pants or a shirt. However,  when purchasing shoes, sparing should not be in the first place! Quality pieces last longer.  Connoisseurs, and hopeless off-the-shelf searchers may get themselves unique and classic sewn pieces, since many Hungarian designers are concerned with men’s collection.

How can we dress stylishly with a little money?

– With conscious shopping. It’s worth waiting for seasonal sales, unless the purchase is urgent, since we can get the desired pieces for a fraction of price.

How did you get in touch with fashion?

– It’s all just the question of socialization. My family always took care of us going to school in neatly ironed, clean, fragrant clothes, in fact, my mom used to love looking for the latest fashion clothing for us. In addition, I clearly remember my mother’s fanaticism for high heels, she adored them, and always wore some sort of exciting pieces. Undoubtedly, I owe my openness for  fashion to my parents.

How do Hungarian men dress?

– If the take-off is classic men’s fashion, I would say 20 years ago we were still closer to it than now. Nowadays there are so many styles and dressing forms  mixed with each other, that it’s impossible to follow. By 2014, men’s society has been struggling with abundance . In addition, the once strict rules loosened, in fact, most of them ceased to exist: for example, pairing checked and striped is a new tendency these days,  it was prohibited in the past. Prior to the change of the regime, this was not natural, since the number of choices were limited to A and B, it made the choice easier, but not the self expression.

Who do you get your inspiration from?

– I like browsing on international pages and as well as great fashion designers, I’m inspiring from the streets. I have a phrase: If we make someone our idol, in our consciousnesses we unwittingly lock ourselves away from the opportunity to get his or her position.

What type of fashion do you follow?

– While  formerly I dressed up smartly, nowadays I mix different styles, so I would say it’s rather eclectic and for many people it is incomprehensible. I don’t like to follow specific trends, because it’s much more fun to mingle strange elements (such as the fusion of sporty and elegant styles), and create something entirely new.

Who are the most fashionable/stylish Hungarian men in your opinion?

– I don’t want to choose from the fashion sphere, as they must be stylish, so I’d like to enhance a couple of men from public life. For example, Ervin Nagy, Róbert Alföldi, or Balázs Fehér, singer of the Carbonfools, and Viktor Király are all very well dressed.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s