COLLECTION/EVENTS

Ígéretes látásmódok

Kreatív és szenvedélyes alkotások a Budapest Music Center falai között.

reusage-blog-free-texture-paper-pink-rorschach-watercolor-stain

Őszintén szólva, titkon mindig rettegek a hazai divatiskolák rendezvényeitől. Nem a szervezés miatt, hanem sokkal inkább a sokszor elképesztő mellékvágányon futó vak tapogatózástól, melyet a legtöbb frissen végző diák produkál. Nem akarom őket bántani, mert tudom, milyen rossz, amikor ítélkeznek az ember munkája és alkotása felett, ugyanakkor azt is leszögezhetjük, hogy sokkal inkább lehet tanulni az építő kritikákból, mintsem a rengeteg gratuláció mögött megbújó nemtörődömségből és közömbösségből.

Így érthető, hogy kicsit félve vettem az irányt a Modart Divatiskola 2014-es diplomakollekcióinak bemutatójára. S bár a show előtt kézhez kapott anyagok rendkívül ígéretesnek tűntek, mégis úgy gondoltam, hogy beszéljenek a kreációk önmagukért.

Minél többet tudunk vagy kutatunk egy témában, annál nehezebb elkerülni a befolyásoló tényezőket, a ráhatásokat.

Pontosan ezért gondolom úgy, hogy nagyon nehéz dolga van egy művésznek vagy akár egy divattervezőnek. Nap mint nap kollekciók tucatjaival van tele az internet. Új és régebbi kreációk hada kerül szemeink kereszttüzébe, s általában mindig emlékszünk azokra a darabokra, illetve az azon alkalmazott technikákra, amely az adott kollekcióra jellemző volt. Mindezen általános problémák tudatában azonban azt kell, hogy mondjam összességében lenyűgöző teljesítményt nyújtottak az újonnan végzett tervezőpalánták.

Egy kis matematika: ha az eseményen megjelent divatbloggerek száma egyenesen arányos, a pulton elhelyezett macaronok számával, ugyanakkor a szervezők nem készültek macaronnal, akkor vajon hány bloggerrel találkozattunk a Modart Divatiskola bemutatóján?

A fenti kis fejtörő megoldását és lezárását mindenkinek a saját fantáziájára bízom. Annyival egészíteném csupán ki, hogy a fiatal tervezők támogatása nem a ruháik kölcsönkérésében és utcán való befotózásában merül ki. Ez csupán egy torta, jobban mondva tortaszelet egyetlen kis, mondhatni (adott esetben) jelentéktelen morzsája. Legyünk hát nyitottabbak az új és friss kreatív elmék megnyilatkozásaira a kifutón, s lássunk az Inditex falain túl.

irsa

Török varázslat, új köntösben.

Rontó Ivett márkája és diplomakollekciója sokkal inkább a finomabb színhasználatról, mintsem a harsány tónusok és anyagminták alkalmazásáról ismerhető fel. A csütörtöki bemutatót a fiatal leányzó kreációi nyitották, s azt kell, hogy mondjam, rendkívül erős kezdés volt. Nagyon tetszett a férfi sziluettek kidolgozása, a könnyed anyagok és hosszabb fazonok prezentálása. A női darabokról szintén elmondható ez a letisztultság és könnyedség. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen a tervező elmondása szerint nagy hatással volt rá a török világ sejtelmes és titokzatos atmoszférája, amely a teljes produktumot egyaránt áthatja, s egyfajta modern keleti utazással ér fel. Ivett világában a női nem misztikuma és a férfiasságot hangsúlyozó tradicionális viseletek különleges egyvelege fedezhető fel, amely állításomat a zeke ( kabátszerű felső gyapjú ruha ), illetve palást megjelenése csak még relevánsabbá teszi. Összességében valódi élmény volt az Ivett alkotásaival való szemtől szembeni találkozás. Azt pedig külön szeretném megköszönni, hogy a kollekciójához készült sajtóanyagban nem a “céltudatos, karrierista városi nőnek” címezte (mint általában mindenki) diplomakollekcióját. Tartsa meg ezen jó szokását!

collage

szegner

Térbeli játékok, új aspekusból.

A geometria beemelése egy kollekció megvalósításának és megtervezésének folyamataiba nem túl meglepő fordulat. Számtalan fiatal és tapasztalt designer hivatkozik a geometrikus minták különleges játékára és az abban rejlő lehetőségekre. Az azonban, hogy a kivitelezés és a végeredmény mennyire felel meg egy versenyképes márka arculatának és koncepciójának, egy teljesen más kérdés. Szegner Katalin mindezt próbálta új szemszögből vizsgálni, ezáltal valami eltérőt, mégis egységeset alkotni. Katalin elmondása szerint a legfőbb inspirációs forrása a rácsok és azok vonalvezetése, illetve szerkezeti felépítése volt. Az elegancia és lezser hétköznapok különleges fúziójának is nevezhető diplomakollekció nagyon izgalmas és kísérletező attitűdre egyaránt feltételezésre adhat okot, hiszen a palettán olyan matériákkal találkozhatunk, mint például a muszlin, organza, illetve a sport világát felidéző vízlepergető, valamint szivacsos és hálós felületek, textilek. A fiatal tervező nagyon finoman közelített a színek felé, hiszen a teljes kollekciót áthatja egy különleges minimalizmus, a fehér illetve púder színek segítségével. Azonban a részletek tüzetesen átvizsgálása után mégsem tűnik annyira letisztultnak, sokkal inkább mozgalmasnak, természetesen a maga magával ragadó módján. Imádtam, hogy a kollekció megalkotója egy-egy komplett lookban gondolkozott és ügyelt a legapróbb részletekre is. Érdemes megemlíteni a három dimenziós nyomtatással készült kiegészítőket, ékszereket is, amelyek segítségével még inkább ráhangolódhattunk Katalin friss és üde fantáziájának hullámhosszaira.

collage2kalydy

Finom nőiesség egy kis pikantériával megfűszerezve.

Már a bemutatón elsőként debütáló Kalydy kreáció is valamilyen érzékibb és egyben szenvedélyesebb világba kalauzolt el bennünket. A finoman kidolgozott ruhák, letisztult vonalvezetésű fehérneműk és alkalmi öltözékek különleges egyesülésének érzését keltették. Aztán jött a folytatás. Anyaghasználat tekintetében zsorzsettekkel, selyemmel és egy kis szaténnal találkozhattunk a kifutón, amelyek (ahogy Kalydy Fruzsina, a tervező is megálmodta) tökéletes viselet lehet egy kellemes nyári napra, amikor kompromisszumot keres a stílusos nő ideája, valahol a munkahelyi elegancia és kényelem között bizonytalanul lebegve. A fiatal tervező márkája a 2015-ös SS szezonra próbál könnyed, ugyanakkor magával ragadó kreációkkal kedveskedni a ’20-as és ’30-as éveket kedvelő és annak nőideálját megtestesítő hölgyek számára. Nagyon tetszett az a rejtett és finom szexualitás, amelyet a vékony pántok és a ruhák érdekes anyagkombinációi sugároztak a nézők felé. Mindez pedig megadta azon tökéletes ízét a diplomakollekciónak, melyet már a tervezőasztalnál kezdődő munka közben Fruzsina érvényre szeretett volna juttatni a megvalósuló darabokon keresztül. Jelentem: sikerült!

collage3bansky

Környezettudatos víziók, japanizáló atmoszférával.

Bansky, azaz Bánszki Bernadett. Amikor végigolvastam a kollekciók kapcsán kézhez kapott hivatalos anyagokat, amelyekben mindegyik tervező beszámolt saját diplomamunkájának inspirációs forrásáról és a végtermék jellemzőiről, az egyik legmeggyőzőbb írás minden kétséget kizárólag Bernadetté volt. Olyan elképesztő pontossággal tudta meghatározni és definiálni mindazt, amit a“Bluenonym” névre keresztelt kollekciója által szeretett volna kifejezni, hogy teljesen elképedtem. Nem ritka, hogy évek óta jól menő branddel rendelkező hazai designer még fele ilyen összetett koncepciótervvel sem tud előrukkolni (ilyenkor próbálok rájönni, hogy tulajdonképpen mit is szeretett volna reprezentálni). A leányzó alkotásait a 19. századi japán munkások öltözéke és az azzal kapcsolatos attitűdjük inspirálta a tervezéskor. Nagyon érdekes történet az övék, ugyanis a szegény emberek nem engedhették meg maguknak, hogy új ruhát vegyenek maguknak, éppen ezért elnyűtt viseleteiket az ún. “BORO” technikával próbálták rekonstruálni (a foltokat befedték, majd indigóba mártották az adott darabot, amely segítségével egy erősebb és egyben összefüggőbb matériát nyertek, mindezt pedig sashiko öltéssel tették erősebbé). Bernadett láthatóan nagy szenvedéllyel dolgozott az indigó kékkel, hiszen a legfőbb anyag minden kreáció esetében a farmer volt, arról nem is beszélve, hogy a felmenői között tótok is voltak, ezáltal pedig megkérdőjelezhetetlen a köztük lévő különleges kapcsolat. A hab a tortán pedig az, hogy a ruhák és kiegészítők egytől egyig újrafelhasznált anyagokból készültek. Csodás!

collage4Untitled

Öt téma, öt look, egy gondolatmenet.

Noémi kreációi rendkívül letisztultra sikerültek, amely kétségtelenül a hordhatóság javára szolgál. Az öt lookból álló diplomakollekcióban a fehér, mint a minimalizmus, szűziesség, s egyfajta érintetlen tisztaság jelképe jelenik meg, s kelti életre Noémi fantáziáját. A sportos matériák és fazonok, illetve minimalizmust megtestesítő sziluettek segítségével testet öltött darabok megalkotása előtt a fiatal tervező öt téma köré építette kollekcióját, mégpedig a hologram, fotogram, kísérleti fotográfia, üvegtörés és fényjáték izgalmas folyamataiból és végtermékeiből inspirálódva. Noémi egyaránt használt nehezebb, mondhatni karakteresebb anyagokat, illetve finom, lágy esésű, ennek megfelelően pedig a kifutón tökéletesen érvényesülő textileket. S bár alapvetően a cél a sportos és elegáns vonal ötvözése volt, én mégis úgy érzem, hogy a mérleg sokkal inkább az utóbbi oldalára dől. Természetesen ezzel nincs semmi baj, hiszen a ruhákat a szinte már magától értetődő módon sportcipőkkel is lehet viselni, s ezáltal a tervező kezdeti célja is teljessé válhat. Ugyanakkor én arra biztatnám a tehetséges designert, hogy az olyan témákban, melyeket inspirációs forrásként jelölt meg, merjen sokkal nagyobbat álmodni. A végeredmény akkor sem fog veszíteni elbűvölő minimalizmusából, ráadásul továbbra sem lesz kérdéses, hogy Noémi ötleteiben van potenciál!

collage5kamor

Tradicionális és finom tengeri világ.

Nem lett volna fair a részemről, ha csupán azért, mert egy elsősorban gyerekeknek szóló diplomamunkáról van szó, ne állnék meg és ejtenék pár szót Dömény Klaudia “Kamorka – Kidswear” névre keresztelt márkájáról, valamint a bemutatóról. A tervező elmondása szerint már a kezdetek óta tisztában volt azzal, hogy számára a gyerekekkel való törődés és beszélgetések adják meg azt a különleges és szenvedéllyel teli részét a tervezésnek, amelyet minden pályakezdő keres. A tervezés folyamán elsődleges szempont volt a kényelem és a lágy anyagok használata, ezen célját pedig természetes alapanyagú matériákkal igyekezett megvalósítani. Ennek megfelelően találkozhatunk gyapjúval, selyemmel és természetesen a természetesség jegyében, kötött megoldásokkal egyaránt. A tenger világából inspirálódó diplomamunka megpróbálja felidézni a tengeri szellő simogató érzését, miközben különleges tengeri élőlényekkel, illetve kagylókkal is találkozhatunk. Azok struktúrája, felépítése visszaköszön a tervező által megálmodott koncepcióban és természetesen a végeredmény részleteiben. Klaudia számára kétségtelenül fontos volt a tradicionális technikák alkalmazása, hiszen hímzéssel, a már említett kötéssel, illetve tűnemezeléssel is “farkasszemet nézhetünk” a kollekció tüzetesebb vizsgálata során. A fiatal tervező egy teljesen új világot álmodott meg, amelyben a harmónia és letisztultság mindennél előrevalóbb. A metál hatású anyagból készült kiegészítők abszolút feltették az i-re a pontot, s őszintén szólva engem azzal kapcsolatban is meggyőztek, hogy igenis szükség van hasonló munkákra ahhoz, hogy a hazai design kultúra ápolása már a gyermekkor kezdetén elkezdődjön az arra nyitott családokban.

collage6grandpa

 Hand made szüret és kortalan stílus a kifutón.

Bár Nagy Annamari márkája, a Grandpa első hallásra nem feltétlenül a legkedvezőbb asszociációkkal kecsegtet, hiszen marketing szempontból vizsgálva egy ilyen névválasztás problémás és rengeteg félreértés forrása lehet, mégis nagyon tetszett maga az alapötlet. Eszerint egy bizonyos kor felett is lehet egyszerre bevállalós és stílusos egy férfi. Nem kell elengedni a különleges formavilágot és szabásvonalakat, mindezt csupán azért, mert a társadalom jelentős része a középszerűséget és letisztult eleganciát próbálja letuszkolni minden idősebb úr torkán. A tervező szintén nagy hangsúlyt fektetett a tradicionális technikákra (nagyon érdekes ez a kontraszt a mezőnyben, hiszen valaki vagy nagyon modern technikákkal szeretett volna érvényesülni, vagy éppen a másik véglet nyert teret – számomra kétségtelenül mindkét oldal nagyon csábító). A kötés, illetve horgolás megidézése/alkalmazása mellett egy újszerű fúziót hozott létre, mégpedig a szőlőszüret tematikájának beépítésével. Egyrészt ott a párhuzam, miszerint a szüret is egy hosszabb munkafolyamat, amelybe az embernek szívét lelkét bele kell adnia, hogy a végeredményt élvezhesse, s hasonlóképpen működik a tervezés világa. Másrészt külön szeretném kiemelni a a borra, a szőlőre és annak felépítésére, illetve a nemespenész struktúrájára való óvatos és egyben bevállalós reflektálását. Hiába a félreérthető markanév, azt kell, hogy mondjam, némely kreációt én is szívesen a gardróbomban tudnám!

collage7mimi

Ombre újratöltve, praktikummal megfejelve.

A Mimi Brs márka a következő tavasz-nyári szezonra kínál jól kombinálható, finom kidolgozású ruhákat, illetve kiegészítőket. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy az ombre, amivel engem már szezonokkal ezelőtt is ki lehetett kergetni a világból, ismét megnyerhet magának (természetesen továbbra sem a frizurák tekintetében). A Mimi Brs fogta ezt a mondhatni már mindenféle mutációt megélt és kiégett trendet, majd megpróbálta reprodukálni. A tervezőnek emiatt nagyon nehéz dolga volt, hiszen cseppet sem egyszerű új életet lehelni egy “leszerepelt” divathullámba. Mindezen negatív meglátásaim ellenére (hangsúlyoznám, hogy nem a tervező produktumára vonatkoznak) azonban úgy gondolom, hogy sikerült valami frisset és fiatalosat alkotni a kezdő designernek. A főként pamutból és műszálas anyagokból felépülő diplomamunka az átmenetes nyomásokkal (főként pasztell színekből állnak) remekül harmonizál az alapot biztosító fehér színnel. Ezen lágy nőiességet sugárzó összkép, illetve a vízlepergető hatású anyagok kellően árulkodnak némi stíluskeverésről (sportos elegancia). Nagyon tetszett, hogy a tervező a párizsi utazása során felhalmozott nemzetközi trend ismeretére hivatkozik a kollekcióról szóló leírásban, hiszen pont ez az, amit sok fiatal tervezőből hiányolok. Bárhogy nézzük, egyszerűen nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a külföldi hatásokat és a nemzetközi piac igényeit, illetve leendő hullámait. Nem szabad elvonatkoztatni teljes mértékben tőlük. Egyedit alkotni lehet, sőt egyenesen kötelező, ha érvényesülni akarsz, viszont nem szabad elfelejteni az egyik legfontosabb szempontot, ami nem más, mint az eladhatóság. A Mimi Brs levizsgázott!

collage8bisou

Jövőbeli látomás és a felfedezés szédítő íze.

Gyetvai Anna diplomamunkája néhol emlékeztet a korai Je Suis Belle hitvallására, illetve stílusvilágára. Értem ezalatt az egyszerre lezser és elegáns sziluettekből áradó vidám életérzést, amely a már tapasztalt hazai márka által képviselt értékek listáján szintén jelenvaló. A “hétköznapi utópia” névre hallgató kollekció nagyon érdekes gondolatmenet mentén született meg Anna fejében. A mindennapi életünkben részt vevő tárgyakat, tevékenységeket és szokásokat próbálta új aspektusból vizsgálni, s a rejtett értékeiken keresztül  valami szokatlant, mégis emészthetőt alkotni. Szándékában állt elvonatkoztatni a divat világa által közvetített olykor meglehetősen rongyrázó attitűdtől, majd a hétköznapi objektumokat megragadva egy bohém nő 2015-ös tavasz/nyári ruhatárát megalkotni. A Bisou Minou kreációk egyik legérdekesebb jellemzője, hogy újragondolja a recycling szerepét a divatban. Anna ugyanis nem a már használaton kívüli anyagokkal egyesítette a hagyományos textileket, hanem vette (többek között) a szemeteszsákot, a mosogató dörzsszivacsot és a sokunk számára rengeteg gyerekkori emléket felidéző zöldségeshálót, majd beépítette a diplomakollekciójába. Ezáltal a felhasznált anyagok, illetve a fazonok, színvilág tekintetében is reflektálnak a manapság oly’ népszerű retro életérzésre és azok fizikai megtestesüléseire a mindennapi életünkben. Szerintem sok leányzó lenne szívesen részese egy Bisou Minou-féle időutazásnak, pláne, ha ezalatt ilyen stílusos kreációkat viselhet.

collage9melinda

Részletgazdagság a tetőfokon.

Amikor elolvastam Farkas Melinda kollekciójáról szóló hivatalos írást, azt gondoltam, hogy na ez a lány nem viccel. Egy új luxusmárkát szeretne itthon (és feltételezem külföldön) meghonosítani, mégpedig meglehetősen újszerű technikák és sziluettek kíséretében. Nagyon bátornak tartom ezen kijelentését, hiszen itthon gyakori hiba, hogy egy kezdő luxus brand nem a minőségi anyaghasználattal vagy éppen értékelhető produktumokkal szeretné pozicionálni magát, hanem sokkal inkább az árai segítségével. Szerencsére ezesetben a kreativitás és ütős textilek egyaránt jelen vannak. A kelet és nyugat találkozásának tematikája köré épülő kollekció (tegye fel a kezét, akinek nem “Az ördög Pradát visel” csücsörítős jelenete bukkant fel lelki szemei előtt) kétségtelenül az egyik legerősebb diplomamunka volt a kifutón. A témaválasztás nem véletlen, hiszen a tervező édesanyja vietnámi származású, míg édesapja magyar, így a kellő kulturális löket abszolút megvolt a kollekció megtervezése során. A kontextus kellő ismerete után érdemes szót ejteni az olyan csodás matériákról, mint hernyóselyem, szőrme, finom bőr és egy kis neoprén. A vietnámi szövés, a jellegzetes fazonok, a klasszikus európai kosztümök formavilága, illetve kidolgozása együttesen befolyásolta a múlt héten bemutatott kreációk létrejöttét. Nagy örömmel töltött el, hogy az egyik kedvencemet, az anyagmanipulációt is “bevetette” Melinda, ráadásul tette mindezt a hagyományos és bambuszszövés különleges ötvözete segítségével.  A fekete, fehér, illetve sötétkék színekben úszó kreációk nálam abszolút telitalálatok voltak. Abban sajnos viszont többnyire biztos vagyok, hogy a fiatal tehetség alkotásaira sokkal nagyobb igény lesz külföldön, mint hazánkban, hiszen a tehetősebb vásárlók zömében a minimalista és letisztult elegancia hívei, mások pedig megragadtak valahol az ízléstelenség és a rendszerváltás előtt még talán népszerűnek mondható hazai tervezőknél. Mindenesetre én nagyon szurkolok neki!

 

collage10zsigmond

Hagyományőrző férfiasság és bevállalós stílusérzék.

Üdvrivalgás és tapsvihar! Zsigmond Dóra férfiak számára készített extrém, ugyanakkor abszolút viselhető kreációkat, ráadásul megcáfolhatatlanul az egyik legtehetségesebb tervező a mezőnyben. Dóra előszeretettel vizsgálta a férfiak öltözködési szokásait a tervezés kezdetén, hiszen az évszázadok során meglehetősen hatalmas változásokon, mondhatni pálfordulásokon esett át. Nagyon izgalmasnak tartom már csak ezen gondolat felvetését is, hiszen míg egykor a férfiak harisnyát, magassarkú cipőket viseltek, úgy manapság a túlságosan feminin hatást keltő ruhadarabokat és kiegészítőket elítélik. Valljuk be, az erősebbik nem stílusérzéke a 21. században (az esetek nagy részében) mondhatni a nullára redukálódott (főleg Magyarországon). Ugyanakkor a technikai fejlődésre, újításokra való nyitottság mellett rendkívül paradox hatást kelt a férfi öltözködési kultúra visszafejlődése és olykor szörnyű konzervativizmusa. Ezen öltözködési kultúrát szeretné a fiatal tervezőnő felpezsdíteni és kollekciójával felhívni a figyelmet arra, hogy másnak, különlegesnek lenni nem hiba és egyben nem privilégium. A dolog kulcsa a nyitottság. A magyar népviseleti utalásokkal teli kreációkat a tervező saját mintáival (!) tovább gazdagította. A virágminta, illetve a két fácánt ábrázoló logó pedig csak erősíti a folklór hátterét a diplomakollekciónak. Anyaghasználat szempontjából találkozhatunk gyapjúszövettel, illetve textilmanipulált felületű különleges matériákkal. Mindezeket a hazai viseletkultúrából merítkező kreációkat próbálta Dóra vegyíteni a nemzetközi 2015/16-os AW szezon leendő színpalettájának slágereivel. A Zsigmond Dora Menswear nagyon magasra tette a lécet, s ennek fényében tűkön ülve várom az elképesztően tehetséges leányzó következő dobását. Egy dologban azonban már most biztos vagyok, Dóra munkáival nem most találkoztatok utoljára a blogon.

collage11evelyn

 Printelt metropolisz a hétköznapokra.

New York felhőkarcolói ihlette street wear kollekció, némi extremitással meghintve. Az Evelyn Wirtmann brand a pezsgő nagyvárosi életet próbálta fizikai valójában, újradefiniálva reprezentálni a kifutón. A fiatal tervező egészen látványos megoldásokkal igyekezett érzékeltetni inspirációs forrásait a kreációkon, hiszen olykor háromdimenziós valójukban jelentek meg New York városának égig érő épületeinek reprodukciói. A teátrális megjelenés és az extrém utcai öltözködés között nagyon vékony a határ, s éppen ezért vállalt nagyot a tervező, hiszen az elsőként bemutatott ruhadarab súrolta leginkább ezt a határvonalat, ugyanakkor a többi alkotás segített megbizonyosodnom arról, hogy megfelelő a csapásirány. Az egyik abszolút kedvenc look számomra a digitálisan printelt bomber dzseki, amelynek véleményem szerint hatalmas sikere lehetne a hazai és külföldi piacon egyaránt. Nincs jobb egy nagy vihar utáni friss levegőnél. Amikor hatalmas erővel ragadja magával a szél a város szennyezett légkörét, majd kicserélve azt, valami újjászületik benne, s a metropolisz egykor olyan nyüzsgő atmoszférája ellágyul és egészen más színben tűnik fel a szemünk előtt. Ezen kettőséget, így a városi pörgést és a vihar utáni csendet, szimbolikus tisztaságot ötvözve az Evelyn Wirtmann márkanév egy magával ragadó kis kollekciót kínál mindenkinek a következő AW szezonra.

collage12novanne

Egy igazi kalandor futurisztikus ruhatára.

Kovács Szilvi alkotásaitól teljesen elájultam. Abban a pillanatban pedig arra gondoltam, hogy bárcsak egyszer az önjelölt hazai “divathetek” kifutóján is megélhetném ezt a pillanatot, amely egyszerre volt pimasz és grandiózus. A Novanne Jhons névre keresztül márka olyannyira bátor és látványos megoldásokkal büszkélkedhet, amely itthon igazi kuriózummá válhat, ha a fiatal tervező folytatja ezen irányvonalat. Az alapkoncepció szerint egy kalandor futurisztikus és egyben stílusos ruhatárát láthattuk új köntösben a Modart kifutóján. A tradicionális viking ruházat mellett olyan sportöltözékek bizonyos elemei hatottak Szilvire, mint a jégkorong és a motorverseny. Ezen területek védőöltözékeinek újragondolása során sportos anyagokkal találkozhattunk. Így például jersey, neoprén és a már szinte kötelező vízlepergető anyagok egyvelege volt látható. A lekerekített vállak és a test jelentős részét befedő kreációk valóban felidézték a sport világát, egy hatalmas adag stílusérzékkel megspékelve. A ruhák egyben ékszerek is voltak, a gyönyörű anyagokat különböző szövési technikákkal (így például makramét idéző) igyekezett még izgalmasabbá tenni. A szőrme hatású darabok különösen látványosak voltak, s mindemellett a következő őszi-téli szezonban garantáltan hatalmas adag spiritusszal ruházza fel viselőjét. Egy szó mint száz: az elejétől egészen a végéig imádtam a Novanne Jhons debütáló kollekcióját. Nincs mese, ott a helye a hazai tevezők képzeletbeli égiszén.

collage13

Összességében nagyon tetszett a rendezvény kivitelezése és a szervezés egyaránt, ugyanakkor nem tudom van-e hagyománya a különböző szakok kollaborálásának a Modart Művészeti és Divatiskolában.  Mindenesetre javasolnám a tervezők és a divatmenedzsment szak hallgatói közti együttműködést. Sajnos néhány, a kollekciókhoz készült írásos anyagban elég merész kijelentések voltak, sőt gyakran nem létező jelenségre (vagy csak pontosan meg nem fogalmazott) hivatkoztak a kezdő kreátorok. Egy profi tervező sem írja meg a saját sajtóanyagát, hiszen nem ez a feladata. Egy tervező a különböző impressziók által kelti életre gondolatait és ötleteit a tervezői asztalon, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy egy sokkal professzionálisabb anyag kerülhetne a sajtó elé, ha a leendő divatmenedzsmenttel foglalkozó tanulók is aktívan részt vennének a szövegek írásában. Javaslataikkal piacképessé, eladhatóbbá és megcáfolhatatlanná tehetnék a tervezők alkotásai mögött megbújó elméleti hátteret, amely legalább annyira a kollekció szerves részét képezik, mint maguk a ruhák és kiegészítők.

Köszönöm a meghívást és szeretnék sok sikert kívánni a frissen végzett tervezőknek!

Fotók: Zsibi.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s