ART/NEWS

A hónap művésze: Bak Imre

borito

A geometria megelevenedik.

Nádler István felkavaró és mindenféle szabályszerűséget elkerülő művészete után egy technikájában jelentősen eltérő képzőművész kerül a középpontba. Az áprilisi művész egy jó barátja és kollégája, aki a geometrikus minták és a formák szenvedélyes megszállottja. Igen, a májusi kortárs művész szerepében Bak Imre és az ő neoavantgárd világa áll.

Freud kijelenti: lehetetlen létrehozni egy művet, vagy akár csak véletlenszerűen leírni egy számot vagy mondatot anélkül, hogy ne befolyásolja azt erőteljesen alkotójának, illetve leírójának tudatalattija.”

A Munkácsy- és Kossuth díjas művészre tökéletesen illik a fenti kijelentés, hiszen munkái a holisztikus megközelítéssel is párhuzamba hozhatók. Mindez természetesen csupán akkor helytálló, ha nem feledkezünk meg arról, hogy “festményeiben felfedezhetjük az általa megfestett kontrollok társadalmi rendszereit”. Ugyanakkor észrevehető egyfajta kölcsönösség ezen megállapításban, hiszen a képek egyaránt hatnak a művész társadalmi valósággal kapcsolatos nézeteire  (alkotásai interakcióba lépnek az adott társadalmi rendszerrel bizonyos értelemben).

A ’90-es évektől kezdve egyre derűsebb látásmóddal alkot, amely a képek által sugárzott érzéseken is egyenesen megfigyelhető. Perspektivikusabb, racionálisabb, transzcendentálisabb.

Munkái teljes mértékben alátámasztják, hogy a műalkotás “egy belső modellnek vagy a művész külvilágra adott reakcióinak kreatív visszhangja.” Bak Imre visszhangja pedig kétségtelenül eredeti és tehetsége megcáfolhatatlan, ezáltal pedig teljes joggal nevezhetjük a hazai képzőművészet egyik legjelentősebb alakjának.

A művész feladata „a kép felületének átszellemítése”.

– vallotta Bak Imre

kompozicio-1102-43419

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s