COLLECTION/EVENTS/TALENT

A Konsanszky-fúzió

Amikor két világ találkozik…

…mindig érdekes dolgok születnek. Ha csak belegondolok, hogy amikor Harcsa Veronika vagy Pátkai Rozina jazzénekesnőt stylingolom a fontosabb fellépéseikre, mindig egy-egy kihívással találom szembe magam. Kihívás, mert nem vagyok egy jazz őrült, mégis azonosulnom kell teljes mértékben a szituációval és a személyükkel. Meg kell értenem legbensőbb gondolataikat, át kell éreznem a helyzetüket, hogy ne erőszakoljam meg az általuk elképzelt és megalkotott világot egy olyan ruhával vagy kiegészítővel, amelyben egyszerűen már nem érzik jól magukat. Egy jelenség van születőben, melynek végeredményeként az általuk és az általam képviselt értékek egyesülnek egy kiegyensúlyozott look keretein belül.

Hogyan kapcsolódik ezen gondolatmenetem Konsánszky Dóra legújabb AW kollekciójához?

Dóra legújabb kollekciójában két merőben eltérő stílusirányzat, illetve világ találkozik, mondhatni fúziót hoz létre. Mindig nagy lelkesedéssel vetem bele magamat az inspirációs forrásról szóló hivatalos anyagba. Olyan, akár egy történet, melynek elolvasásával teljes mértékben átszellemülhetek és átérezhetem a művészben keltett korábbi impressziókat. Egy nagy különbséggel, hiszen teszem mindezt a már kész kollekció teljes ismeretében.

Hazánk egyik vezető tervezője a keleti utazásai után a jazz által nyújtott végtelen expresszív kifejezési formák tárházát, illetve a sokak által vitatott grunge stílust (valaki vagy nagyon szereti, valaki pedig egyenesen gyűlöli – én az előbbi táborhoz tartozom) választotta inspirációs forrásnak a következő téli szezonhoz.

A jazz műfaji sajátosságai közé tartozik, hogy az előadók egyfajta kérdezz-félelek viszonyba kerülnek egymással, ezáltal kifejezésre jutattják gondolataikat, érzéseiket a zenén keresztül. Egy olyan műfajról beszélünk, amely folyamatosan fejlődik, ráadásul mindezt megszületése, tehát nagyjából a 20. század elejétől, majd a későbbi nemzetközileg egyre ismeretebbé válása, azaz az 1920-as évektől kezdve.

Akárcsak a jazz világára a Konsanszky márkára is egyaránt érvényes a folyamatos és tudatos fejlődés minden egyes momentuma, ennek fényében pedig a múlt csütörtöki – a Brody Studio-ban tartott – bemutatót sem tudtam volna elképzelni anélkül, hogy Dóra ne lepne meg valamilyen professzionális újítással. A tervező egyik legfontosabb jellemzője, hogy imád játszani az anyagokkal. Az előző AW szezonra tervezett kollekciójának bemutatóján hihetetlen lelkesedéssel mesélt a exkluzív anyaghasználatról és az innovatív kivitelezésről. Christian Scottaki nem mellesleg a Szegedi Jazz Napok tavalyi sztárvendége volt – fülbemászó muzsikái grandiózus hatást gyakoroltak a tervezőnőre legfrissebb kreációinak megálmodása során. Lehengerlő trombitajátéka és zeneszerzői tehetsége elképesztő kisugárzással párosul. Mindezen friss és játékos hangzásvilág teljes mértékben áthatja a kollekcióban felfedezhető matériák alkalmazását. Az elasztikus anyagok között találhatunk pamutot, selymet, gyapjút, roppant finom bőrt és egy kis szőrmét.

Nem mellesleg ezen bejegyzés írása közben jómagam is Thom Yorke – Eraser című számát hallgatom Christian Scott feldolgozásában.

– Akárcsak Dóra a tevezés pillanatában. –

 Grunge. Az underground mozgalom.

Nirvana-Nevermind, a “legutolsó rockforradalom”, Seattle Sound (utalva kiindulási helyére a ’80-as években). A grunge ötvözte a rock, punk és többek között az indie-rock bizonyos elemeit, ráadásul – mint a legtöbb zenei stílus – akaratlanul is hatással volt a kor öltözködési kultúrájára. Idővel még a Vogue US is újra felidézte hasábjain, hála Grace Coddington zseniális elméjének és fáradhatatlan kreativitásának (mégpedig a 1992-es decemberi számban – a sorozat a “Grunge & Glory” címet viselte, a fotókat pedig Steven Meisel készítette).

A grunge beépítése egy kollekcióba lényegében felér az utcai divat reprezentációjával egy designer repertoárjában. Nagyon izgalmasnak találom Dóra vízióját, hiszen már csak gondolatban is érdekes dolgokat szül a jazz és a grunge stílusjegyeinek egymással való találkozása. Véleményem szerint mégis van egy közös pont a látszólag egymástól nagyon távoli irányzatoknak, mégpedig: az improvizáció. Míg a jazz világában ez a színpadon, a grunge esetében inkább az öltözködési attitűdökben, s ezen belül a látszólag hanyag és átgondolatlan, lezser összeállításokban (“felveszem, amit találok”) fedezhető fel. S bár Dóra kollekciójára is jellemző a layering és néhol a maszkulin vonalvezetés, a galamb szürke, púder, bézs, fekete-fehér, illetve irizáló színekben pompázó kreációk sokkal inkább egy talpraesett és bevállalós nő képének érzetét keltették bennem. Ez nem véletlen.

Veruschka von Lehndorff, a ’60-as években szárnyaló ikonokus modell.

Egyik leghíresebb képe és egyben nagy kedvencem – katt!

Veruschka karizmatikus és erőteljes alakja szintén ihletforrásként szolgált Konsánszky Dóra legfrissebb alkotásai kapcsán. Nem mellesleg, ő volt az első androgün modell. Végre egy individualista nő!

Konsánszky brand megmutatta, hogy nincs szükség bármiféle önjelölt divathéten való részvételre ahhoz, hogy valaki egy önálló, teljes mértékben a saját értékeihez és fantáziájához passzoló bemutatóval pezsdítse fel a hazai divatszférát. Arról nem is beszélve, hogy a Blahalouisiana Acoustic Duo által szolgáltatott élő zene tette igazán teljessé a múlt csütörtök estét.

Köszönöm a meghívást!

A gyönyörű fotók Farkas Éva keze munkáját dícsérik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s