ART/NEWS

A hónap művésze: Banksy

Az ismeretlen misztikuma & az utca mint kontextus.

Közhely ugyan, de itt a tavasz, egyúttal pedig a megújulás ideje is. A hónap művésze című rovat ugyan elmaradt februárban, ugyanakkor mindez nem véletlen, hiszen a havi megjelenésű bejegyzéssorozat áprilistól némi újítással bővül. Egy olyan plusszal, amely szervesen kapcsolódik a magyar divattervezők világához.

Addig is azonban íme a márciusi artist, akinek művészete az emberek mindennapi életébe férkőzött be, mégpedig elég nagy sikerrel. Banksy álnéven alkot 1992 óta egy brit festő, akinek stencilezett technikával készült graffiti alkotásai a világ különböző nagyvárosaiban megtalálhatóak (például: London, New York, Los Angeles). Művei többnyire valamilyen politikai vagy társadalmi kritikával foglalkoznak, természetesen az ő jellegzetes fekete humorral és szatírával megfűszerezett stílusában.

Csatorna a modern művészetek és a hétköznapi emberek között.

A “vandalizmus művésze” helyszínválasztásai sosem véletlenek, hiszen minden esetben a közvetíteni kívánt üzenet részét képezik. A hab a tortán, hogy a nemzetközileg elismert street artist munkáit a legtöbb esetben az “áldozatul esett” épületek tulajdonosai értékesítik több tízezer euró értékben.

A street art közel húsz évvel ezelőtt vált mindennapi életünk részévé, s egyúttal jelent meg a képzőművészeti műfajok között. Azóta hatalmas sikernek örvend ez az irányzat, s a művészek gyakran a jelenkor prófétáinak tartják magukat, hiszen körülöleli őket a “tilosban járás” őrjítő adrenalin-fellege, illetve az anonimitás szemet gyönyörködtető diffúziója. Az utcai művészet eredeti célja az utcakép színesítése és izgalmasabbá tétele volt, azonban rövid úton belopták magukat a neves galériák vezetőinek szívébe és egyúttal azok bemutatótermeibe is.

Azt azonban, hogy Banksy a XXI. század hamisítatlan művészeti prófétája-e, avagy csak egy vizuálterrorista, mindenki döntse el saját maga. Egy biztos, én az előbbire szavazok!

“Művészete az utca művészete, hangja az utca hangja. Képei, szöveges üzenetei hidegzuhanyként hatnak a szemlélőre, gondolkodásra és cselekvésre késztetnek: nem csak sugallják, az arcunkba üvöltik: nagy baj van a világgal!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s