ART/NEWS

A hónap művésze: Hantai Simon

Pliage, pliage, pliage.

Nem is kezdhetnénk jobban egy új évet, mint új külsővel, új inspirációval és egy hatalmas vizuális katarzissal. Mindezt pedig a magyar származású francia festőnek, Hantai Simonnak köszönhetjük.

A 2008-ban elhunyt festő egy ikonikus életművel gazdagította a művészet, avagy a kultúra világát. Mindezek ellenére alkotói korszakai élesen elhatárolódnak egymástól. A vezetéknevét Handl-ról Hantai-ra változtató művész leginkább a francia posztimpresszionizmussal (így például Bonnard és Matisse munkássága) hozható összefüggésbe, mint követett irányzat. A párizsban élő művész később szürrealista oldalát is megmutatta, amikor egyre több alkotásán jelentek meg organikus és egyben biomorf formák. A dolog érdekessége, hogy ezen nagyméretű képek megszületése alatt is új területeket, stílusokat kóstolgat és próbálja megízlelésük által saját világába áttranszformálni azokat.

Jackson Pollock – aki egyébként Szegedi Kata egyik korábbi kollekcióját is inpirálta – gesztusfestészete volt az, ami olyannyira megával ragadta, hogy későbbi művein egyre több ebből építkező utalással találkozhattunk. Esetünkben a legfontosabb az 1960-ban először alkalmazott pliage módszer, hiszen az oldal külseje is ezen korszakának produktumaira épül.

“A pliage a batikolással rokon festői módszer. Hantai a gyűrt és csomózott vásznat befestette, majd kihajtotta és kisimította. Így a festékkel nem érintkező fehéren és üresen maradt részek, valamint a festett felületek együtteséből véletlenszerűen összeálló mintákat hozott létre. A festett színes felület és a nem festett fehér egymás mellé rendelése láthatóvá tette a színérzékelés viszonylagosságát. Ezáltal a látszólag jelentés nélküli fehéret tevékennyé tette, így pedig fontos szerepet kapott a kép összehatását tekintve.”

Az öt évvel ezelőtt elhunyt művész még most is egyedülálló eredményeket ér el, ugyanis egy december harmadikán tartott párizsi aukción egyik festménye olyan áron kelt el, amelyre magyar, illetve magyar származású képzőművész esetében még nem fordult elő (összesen 2.464.000 euróért, azaz kb. 740 millió forintért talált gazdára). A 1960-ban készült képet egyébként a becsült értékének körülbelül háromszorosán sikerült értékesíteni.

689698baa73943cb523c8d24211aa3371.png

uj.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s