EDITORIAL

*sneaker fetish

Kicsi, nagy, mintás, fekete, fehér, olcsó, drága.

 Hódít a sneaker-mánia,  amely jelenleg a legkényelmesebb viselet a mindennapokra. Ezen felbuzdulva kiválasztottam néhány izgalmas darabot a BP Shop kínálatából nektek, hogy részletesebben is megismerhessétek a különleges matériákat és formákat.

Tisztán emlékszem az életemben többször hullámokban feltörő sneaker-korszakokra. Általánosban, gimnáziumban, aztán az egyetemen is időről időre leváltottam elegáns félcipőimet (szegény brogues bagázs) , hogy egy kicsit megpihenhessenek izületeim és talpam az egész napos járkálások után. Ezen szenvedélyemnek (vagy inkább sportcipő fétisemnek) hódolva szerettem volna egy tartalmasabb írást publikálni a blogon.

Egy jó sportcipőre mindannyiunknak szüksége van, évszaktól függetlenül. Igazi terápia lehet lábunknak, ha a megfelelőt választjuk, ugyanakkor sokan nem tudják, mit is viselnek pontosan. Legújabb bejegyzésemben a Nike Air MAX és Air Force 1 családjából szemezgettem és emeltem ki kedvenceimet, amelyek a különösen komfortos viselet mellett némi extravaganciát is hordoznak. Arról nem is beszélve, hogy most mindannyian megtudhatjuk, hogyan születtek meg az ikonikus viseletek.

Air MAX mindenhol, bátran jelenthetnénk ki a magyar fiatalok öltözködési szokásait megfigyelve.

Azonban hányan hordják tudatosan és ki viseli mindezt csak egy újabb divathullám piedesztálra emelt jelképeként?

Érdemes pár szót ejteni a legendás darab múltjáról. 1987-ben jelent meg az első Nike Air MAX modell, amelynek légtalpa a korábbi Nike lábbeliknél jóval nagyobb párnázottságot biztosított, ráadásul ennél a darabnál volt látható először a talp oldalán annak belső szerkezete, ami egy külön érdekességnek számított akkoriban. A cipő talpának kidolgozása már 1979-ben elkezdődött. Mivel egy új futócipő fejlesztésről beszélünk, nem meglepő, hogy a legnagyobb újítás a  Air Cushioning Technology” volt, amely segítségével a tervezőknek rendkívüli módon sikerült lecsökkenteni a futás közben a talpunkat érő ütések számát, így nem csak nagyobb kényelmet biztosított, hanem viselője egészségét is védte.

’90-es évek rengeteg változást hozott (az élet minden területén), s ezáltal várható volt az Air MAX vérfrissítése. Éppen ezért piacra dobták a “90″-es, a “Total Max” és a “97″-es névre keresztelt verziókat. Az új évezred elején megjelent az Air MAX Plus, majd 2007-ben a “360″ névvel ellátott típus is, amely teljes mértékben szakított a korábbi modellek formavilágával. A kivitelezőknek nem a hagyományőrzés, hanem sokkal inkább a versenyzők minél jobb teljesítményre való koncentrálása volt a legfontosabb. 2009-ben megszületett a kilencvenes verzió új és egyben ma is ismert típusa, amelynek a legfőbb változatoztatása a kissé megnövelt talprész.

Nike Air Force 1 először 1982-ben került piacra. A főleg street wear, de egyben kosaras cipőt imitáló modell hamar mindenki kedvencévé vált. Kissé robosztus formája miatt szinte lehetetlen összetéveszteni bármely más sneaker-el. Pedig mostanra közel 2000 színkombinációval és mintával találkozhatunk az üzletekben, azonban a megjelenése óta eltelt több mint harminc év alatt egy cseppet sem csökkent népszerűsége. Nem meglepő, hogy ezen típus megjelenését is különleges és egyben forradalmi fejlesztések előzték meg. A Nike (mint ahogy a legtöbb minőségi sportszerekkel foglalkozó brand) egyszerűen imád újragondolni, illetve folyamatosan fejleszteni bizonyos részleteket termékein, hogy azok az általuk nyújtott vizuális élmény mellett komfortérzetünket is teljes mértékben kielégítsék.

Ez volt az első légbetéses, kosárlábdázáshoz készült cipő, amely nevét az Amerikai Egyesült Államok elnöki különgépének hívójeléről kapta. Ezáltal utalva az egyedülálló fejlesztésre, illetve a minőségi kivitelezésre. Idővel azonban több probléma is jelentkezett. Akkoriban még nem voltak túl kényelmesek, a kemény és erős anyaghasználat miatt sokszor elvált a talp és a felsőrész. Arról nem is beszélve, hogy a kosarasok négy pár zokninál meg sem álltak a kényelem érdekében. Ezen probléma kiküszöbölésére próbálták a futócipőkben oly’ népszerű talpat áttranszformálni az Air Force 1 típusra megfelelően. A szintén jellegzetes “Cupsole” névre hallgató vastagon varrott talp belsejébe teljes egészében egy speciális légbetét került, amely sokkal élvezhetőbbé tette a lábbeli használatát. A high-top cipőkőn szintén ikonikussá vált a tépőzár, ez azonban nem csak dekoratív elem, hanem fontos szerepet játszik a boka megfelelő tartásában és a nyomás csökkentésében egy-egy erőteljesebb mozdulatsor esetében, ezáltal pedig megelőzi a bokaficamot.

Egy idő után a kosaras és a hip-hop kultúra elkülöníthetetlenül összeforrt, melyet nagyban elősegítette az “Original Six” (hat profi kosarassal debütált ’82-ben az Air Force 1), az új színkombinációk megjelenése az üzletekben és az utcai divat kínálta lehetőségek.

Az Air Force 1 popkultúrában való sikerének kulcsa nem a hibátlan és kíméletlen marketingfogásokban és nem is az elképesztő kampányokban rejlett. Az utca nyújtotta azt a színteret, amely az igazi reklám volt számára. Éppen ezért sok helyen csak “Uptowns” néven ismerik, hiszen a New York-i Harlemben érte el a legnagyobb sikereket. Az emberek látták egymáson, s ezáltal szájról szájra terjedt a híre. Mostanra pedig már nem csak magasszárú és mid-top, hanem félcipő formájában is magunkávé tehetjük, akárcsak az alábbi fotókon bemutatott darabokat.

Nike Air Force 1 Downtown TXT

Nike Air Max Coliseum Racer

Nike Air Force 1 Foamposite Pro Low

Nike Lunar Force 1 Fuse PRM

Fotók: Farkas Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s