ART/NEWS

A hónap művésze: Žilvinas Kempinas

Ugyan egy kis csúszással, de most részletesebben is megismerkedhettek a decemberi design-t inspiráló kortárs képzőművész munkásságával. Választásom ezúttal a New Yorkban élő, azonban litván származású Žilvinas Kempinas.

Kempinas művészetének egyik fő jellemtője az alternatív anyagok használata, valamint az interaktív installációk és azok dinamikus reprezentálása. Alkotásai leggyakrabban térinstallációk, melyekben a tér és az azt kitöltő anyag vagy halmaz éppoly fontos szerepet játszik, mint a festények esetében a pigment. Ennek köszönhetően művei alkotóelemévé választott egy olyan univezális matériát, mint a levegő. Látvány tekintetében megáll az általa kanonizált VHS, más néven mágnesszalagoknál, melyek anyagszerűsége hűen egészítik ki alkotásai szellemiségét. A szalag érdekessége, hogy befolyásolja a néző különböző érzékeit, így hangzásbeli, fizikai és vizuális aspektusát tekintve egyaránt.

Double O című kiállítása hatalmas sikert aratott 2008-ban, melynek főszereplője két ventilátor és két végtelenített, O alakot formáló magnószalag volt. A két szerkezet működése által keltett, egymással szembe irányított légfolyam miatt az az érzésünk, mintha a két objekt a térben lebegne (videó). Egy évvel később szintén mindenki róla beszélt a kortás művészetek rajongói táborában. A Velencei Biennálé keretein belül volt látható “Tube” című munkája (videó), amely egy hatalmas cső VHS szalagokból. A járat érdekessége, hogy a látogató belülről is végigsétálhat benne. Az „alagútból” nézve a környezet és a falat imitáló szalagok anyagának kettőse különös térillúziót kelt.

PARALLELS

Museo-Magazine-Zilvinas-Kempinas-Still-2003_800

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One thought on “A hónap művésze: Žilvinas Kempinas

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s