COLLECTION/EVENTS/FASHION WEEK

Marie Claire Fashion Days – GOLD MOMENT

A bejegyzés címéből L’Wren Scott 2013-as őszi-téli kollekciójáról a VOGUE-nak adott interjújára asszociálhatnánk, amelyben a sziluettekkel kapcsolatos inspirációs forrásra is rákérdeztek. A Gustav Klimt művészetére építkező kollekcióval kapcsolatban a tervező ennyit mondott:

 “I’m having a gold moment.”

Hasonló érzések kerítettek hatalmukba engem is az idei Marie Claire Fashion Days kapcsán.

Számtalan olyan beszélgetésen vettem részt, amin éppen azt boncolgattuk, pontosabban inkább azt a kérdést próbáltuk megválszolni, hogy miért nincsen egy egységes, minden tervezőt (így újakat és tapasztalt veteránokat is) felvonultató divathetünk, amely nem oszlik meg egy vagy éppen két napra, sokszor több hónapnyi eltérésekkel. A Marie Claire Fashion Days mégis az egyik leggyorsabban fejlődő efféle megmozdulás, amely idén újra a megszokott minőségben és helyen zajlott, azonban sok új szereplővel kiegészülve.

Adott egy nemzetközi elismertséggel rendelkező magazin, amely sokkal többet nyújt olvasóinak mint a sablonos életvezetési és divattippekkel megjelenő havilapok. Egy olyan értékről beszélünk, amely branddé alakult át és a kultúra, művészet és női egyenjogúság legfőbb éllovasa.

Szerintem túl kevesen tudják,  hogyan született a mára a 21. századi sikeres nőkkel azonosítható magazin neve.  Jean Prouvost, francia politikus és médiamogul adta a Marie Claire nevet a kiadványnak 1937-ben. Ezzel létrejött az első olyan divatlap, amely nyíltan vállalta, a nőket bátorítani kell arra, hogy kialakítsák saját autonómiájukat és helyezzék személyes fejlődésüket a középpontba. A dolog érdekessége, hogy a Marie Claire kezdetben egy hetilap volt, de a német megszállók 1942-ben leállították a legtöbb magazin megjelenését, amely szabályozásnak jelen cikkalanyom is áldozatul esett. 1954-ben visszatért a magazin, mégpedig a jelenleg is ismert havi megjelenéssel. Azóta a legfőbb célja, hogy reprezentáljon olvasóinak egy olyan világot, amelynek segítségével sokkal szélesebb perspektívából szemlélhetik a kulturális és divatvilág eseményeit.

A Marie Claire Fashion Days hosszú évek óta az év egyik legjobb divateseménye, amelyet tervezők, stylistok, divatszerkesztők és bloggerek egyaránt tűkön ülve várnak. Egyrészt azért, mert bizonyítottan értéket képvisel a kezdeményezés, másrészt a remek hangulat miatt.  A magyar divatheteknek is nevezhető (elvégre még mindig vezetnek a három nappal) eseményen a magyar divatszakma legjava  idén is szemügyre vette a “régi” és egészen új (szinte még zigóta) designerek munkáit, amelyek egyenesen a műhelyekből vándoroltak a frissen elkészült és rendkívül  pazar kifutóra.

A Fashion Days catwalkjainak helyet adó színpad évről évre nagy meglepetés minden látogató számára, hiszen sosem ismétlik önmagukat. A rengeteg koncepció közül párat kiemelve: két éve fákat ültettek a kifutóra, még tavaly csodás “lebegő” runway őrjítette meg a magyar divat szerelmeseit. Nagyon úgy fest, hogy idén sem szenvedtek hiányt kreativitásban a szervezők. A kerek színpad lehetővé tette a kreációk részletes megvizsgálását, így garantáltan nem maradtunk le semmiről, a hatalmas világító gömb pedig feltette az i-re a pontot.

“A TEHETSÉG MINDIG DIVATOS”

Olvasható a hivatalos programfüzetben, mégpedig László Krisztina, a Marie Claire Magyarország főszerkesztőjének köszöntőjénél. Ez az egy kijelentés tökéletesen reflektál a divatnapok legfontosabb eszméjére, szellemiségére. Adott rengeteg fiatal tehetség, akik szeretnének felállni a tervezőasztal mellől és megmutatni a világnak (vagy legalábbis kis hazánknak), hogy “itt vagyunk és van bennünk potenciál!”

Bár az elmúlt három nap alatt rengeteg bemutatót láthattunk és mindegyik show a tervezők külön kis világába kalauzolt el bennünket, én kiválasztottam a számomra leginkább kedves kreációkat, mind a veteránnak mondható művészeink, mind az új arcok közül.

Dóra legfrissebb 2014-es SS kollekciójában újraértelmezte és mai kontextusba helyezte XIV. Lajost és fényűző, pompás világát. A brand megszokott stílusjegyei, így például a barokkos túlzások, az unikornis motívumok, a helyenkénti digitális printek és a geometria világával való lenyűgöző játék egyszerre jellemző a Dora Abodi márka korábbi és legújabb kollekcióira egyaránt. A designer show-jai előtt külön izgalommal tölt el a táskák és ékszerek iránti rendkívüli érdeklődésem. Dóra többször is bizonyította, hogy mennyire profi új formák és kialakítások tekintetében, ha kiegészítőkről van szó (emlékezzünk csak vissza a Carpathian Warrior bag hatalmas sikerére, amely nem csak a New York-i Independent Handbag Designer Awardson került be a legjobb 5 közé, de még a VOGUE UK 2012-es augusztusi számát is meghódította). Nem volt ez idén sem másképp, mindannyian elképedtünk a metál és különböző nyomatokkal díszetett és olykor futurisztikus formákba “öntött” clutch-okon és kistáskákon. A tervező egy “álomszerű utazást” ígér a következő tavasz/nyári szezonra, amelyben a felfedezés öröme a legizgalmasabb. Egy olyan utazásról van szó, amely a különböző tribal, azaz törzsi mintákkal eléri azt, hogy valóban egy világkörüli utazás részesei lehessünk, mégpedig Abodi Dóra kalauzolásával. Összességében nem csalódtam Dóra fantáziájában, nagyon tetszik, hogy bizonyos állandó elemekkel találkozhatunk szezonról szezonra (formák, fazonok, szimbólumok), mégsem érezzük úgy, hogy “jaj, ezt már láttam”.  Én a jövőben is bármikor részt vennék egy ilyen kalandozáson. Egy szó, mint száz: öveket becsatolni, hiszen Abodi Dóra (obbján milánói élményeivel) eljött hozzánk, hogy elkápráztasson mindannyiunkat!

Benus Dani anyagmanipulációkkal megfűszerezett kreációiról már korábban is írtam a blogon, s akkor is úgy gondoltam, hogy a tervező egyre inkább kezdi megtalálni azt a stílust, illetve vonalat, amivel végérvényesen elfoglalhatja helyét, mint az egyik legjobb hazai férfikollekciókat készítő designer. A fiatal tehetség nem cáfolt rá akkori konkluziómra sem, ha a legfrissebb műveit vesszük alapul. A tervező elmondása szerint a zene az, amely a leginkább inspirálni képes az alkotás folyamata alkalmával (hang-képzettársítás esete). Dani előszeretettel hallgat electro, illetve indie stílusú zenéket, amelyek – elmondása szerint – már az első Victor Vasarely művészetére reflektáló darabokat is megihlették. Balgaság lenne azt feltételezni, hogy a tervező nem tudja továbbvinni ezt a művészeti vonalat elkövetkezendő kollekcióiban, hiszen Dani elképesztő fantáziával van megáldva. Mindig lenyűgöznek az anyagpárosításai és nagyra értékelem, hogy képes akár egy gumírozott anyag segítségével egy olyan dzsekit alkotni, amely a kifutón is egyedülálló jelenség. Az optikai művészet (illuzionista és nonfiguratív irányzat, amely előszeretettel alkalmaz érzékcsaló vizuális játékokat) és a geometriai szabásvonalak a 2014-es SS szezonban is maradnak, ugyanakkor a tervező kilépett a fekete-fehér-szürke háromszögéből és megbolondította vad színekkel a sziluetteket.

Ha nem ismerném személyesen Sármán Nórit, akkor is le lennék nyűgözve attól, amit évről évre produkál és letesz az asztalra. Azonban többször volt szerencsém beszélgetni vele munkáiról (többek között a CUP OF FASHION – Generation Y kerekasztal-beszélgetésemen), ezáltal sokkal jobban értékelem mindazt, amit elért. Nóri munkamorálja és alázata a művészete iránt olyannyira magával ragadó, hogy még soha hozzá foghatót nem tapasztaltam. Saját elmondása szerint is imádja a kreativitás szabadságát és természetesen a finoman kidolgozott, minőségi anyagokat. Legújabb 2014-es SS kollekciójában egy érdekes kettősséget figyelhetünk meg. A tervezőnő “a nőiességét próbálgató lányt” vitte színpadra a Marie Claire idei rendezvényén. A kifutón egyrészről találkozhattunk az ártatlan, szűziességet sugárzó, mégis bohókás fiatal lány képével,  másrészt ott volt a kiforrott nő, aki szexuálitásával merész, ugyanakkor stílusos öltözködésével próbálja meghódítani a férfiakat. Nagyon tetszett ez a két megközelítés a sziluettekben, hiszen Nóri bebizonyította, hogy az érzékiség és játékos nőiesség, egy kis öntudatlansággal karöltve is nagyon jól működik a divat világában. A designer irodalmi élményeit jelöli meg inspirációs forrásnak, mégpedig Charlotte, Anne és Emily, azaz a Brontë nővérek által teremtett magával ragadó nőalakokat (romantika és rejtett női szépségek találkozása). Az angol írónők művei a mai napig szerves részét képezik az angol irodalmi kánonnak, amelynek aktualitását a Nora Sarman brand csak tovább erősítette. Anyaghasználat szempontjából a jól megszokott minőséggel találkozhatunk: csipke (egy kis pamuttüllel) és szatén lehengerlő egyesülése. A csodás piros és mélybordó, egy kis fehérrel és pasztellrózsaszínnel kiegészítve csodákra képes, főleg, ha Sármán Nóra keze munkáját dícsérik!

A NUBU a szabályok átlépését ígérte 2014-es pre-fall és fall kollekciójában. Kovács Adél, Garam Judit és Hajdú Anett márkája mostanra igazi veteránnak minősül a magyar divattervezők között. A Gombold Újrán elért siker (kortárs öltözéktervezői pályázat “Oldhands öltözék” kategóriájának győztesei, mégpedig a BAO BAO elnevezésű kollekciójukkal nyerték el a zsűri bizalmát) csak olaj volt a tűzre és fellobantották a tervezőkben rejlő lázadó művészt. A brand legfrissebb munkái ugyan a sportos és elegáns stílusjegyeket hivatott összedolgozni, a különleges anyagok inkább utóbbi irányába húzzák a ruhakölteményeket. Ez cseppet sem baj, sőt! A NUBU-tól megszokott minimalista design időről időre új értelmet nyer, hála a tehetséges tervezőtriónak. A “ne a ruha hordja viselőjét, hanem fordítva” elvét követő brand ezúttal a kortárs építészetet hívta segítségül az ihletmerítéshez, mégpedig elég nagy sikerrel. A Magyar PLANT (újépítésű minimalista lakóház, amelyet Atelier Peter Kis tervezett) hangulatára építkező kollekció felidézi bennünk az épület lehengerlő hídjait, ugyanakkor monumentálisát is érzékelteti, mindezt pedig selyem, bőr és többek között az egyik nagy kedvencem, a neoprén segítsével. Ez az érdekes anyaghasználat innovatívvá teszi az összeképet és lehetőséget ad arra, hogy high quality printekkel dolgozhassanak a designerek. A NUBU monstanra teljesen a szívembe lopta magát, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy már az Andrássy úton is megtalálhatjuk őket (a rengeteg világmárka mellett). Megérdemlik!

Konsánszky Dóra elképesztő szakértelmét már méltattam a blogon 2013/14-es a/w kollekciója kapcsán, amelynek press event-jén részt is vettem. Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert érdemes elolvasni a korábbi megnyilatkozásaimat is, ugyanis a tavasz/nyári kollekció az előző look-ok által lefektetett alapokra építkezik tovább. Külön érdekesség, hogy Dórában a most bemutatott ruhák tervei egy Tokió-Budapest-repülőúton kezdett körvonalazódni. Dóra az utóbbi ősz/téli kollekciója miatt utazott Keletre, hogy hazai sikerei után külföldön is megismerhessék a hamisítatlan Konsanszky stílust. A designer Joni Mitchell egyedi stílusát próbálta párhuzamba állítani a következő szezon darabjaival, amelyben a sikk és a kényelem különös egyvelege találkozik a neutrális színekben pompázó, ugyanakkor egy kis narancs tónussal kiegészített ruhákban, accessoireokban. Dóra alkotásira ezúttal is jellemző az anyagokkal való játék, hiszen nagy rajongója az újabb matériák felhasználásának. A lágy esésű anyagok ezúttal is jól megfigyelhetőek, a részletek és a végeredmény egyaránt kis keleti stílusvilággal és Japán kultúrájára reflektáló megoldásokkal teli. A csodás kidolgozottság és kifinimomult nőiesség szimbolikája mind-mind Dóra világába kalauzolt el mindenkit az elmúlt napokban.

Kíváncsi voltam, hogyan folytatja pályafutását Tomcsányi Dóri a nagysikerű “Panel” nevet viselő kapszulakollekciója után, hiszen valljuk be, hogy az efféle elismeréseket követően az elvárások is sokkal nagyobbak tudnak lenni a szakma és az érdeklődők szemében egyaránt. Mindig valami újat, valami monumentálisabbat, eredetibbet szeretne a közönség, így kérdéses volt, hogy vajon Dórinak sikerül-e megfelelnie a márka rajongóinak, illetve sikerül-e újakra szert tennie. Dóri lazasága nem csak a saját stílusában, de a ruháiban is visszaköszön, amely megadja azt a személyes aspektusát a kollekciónak, hogy egyszerre hordható és újszerű. A modern, lezser városi nő képe elevenedett meg a Marie Claire kifutóján, aki egyszerre képviseli az öntudatos stílussal rendelkező “gyengébbik” nemet, ugyanakkor némi maszkulin szabásvonallal megmutatja, hogy ki hordja a nadrágot! A fiatal designer úgy döntött, hogy tovább inspirálódik a ’70-es, ’80-as évek lakótelepi atmoszférából és más oldalait, stílusjegyeit is bemutatja az egykori szocreál életérzésnek. A neonszínek (az apró részletekben különösen) garantáltan megadják a következő tavasz/nyári szezon hangulatát, az akvarellel festett botanikus minta pedig nagyon izgalmasan mutat a hernyóselyemből készült darabokon. A Dori Tomcsanyi brandre eddig is jellemző volt az élénk, leginkább komplementer színek használata, ezt most sincs másképp. A letisztult vonalvezetéssel “megáldott” ruhadarabokhoz készített bőr bevásárlószatyrok és autóstáskák pedig megreformálják és egyben felteszik a koronát a fiatal tehetség 2014-es SS kollekciójára.

Mi történtik ha Harlem és Brooklyn megérint három tehetséges ifjú designert? Azt hiszem, hogy esetünkben erre a legmegfelelőbb válasz a THE FOUR trió 2014-es őszi-téli kollekciója lenne! A márkára jellemző, hogy többször alkalmaznak merevebb, olykor szokatlan anyagokat, klasszikusnak mondható szabásvonalak esetében is és ezzel új ízt adnak az egész sziluettnek. Az Amerikával is szemező tervezőtrió a kontrasztokra épít és azok segítségével próbáltak egy a szezonra jellemző világos túnusokban gazdag kollekciót alkotni. Az afroamerikai kultúrát életre hívó ruhák kétség kívül üde színfoltját képezték a Fashion Days-nek, s azzal, hogy bekerültek a programok azon részébe, amelyet egykor a USE Unused zárt (lehengerlő fashion show kíséretével), egyfajta szakmai elismeréssel is gazdagodtak.

A “Future Genarations”, azaz a jövő generáció névre keresztelt blokkban, viszonylag új brandekkel találkozhattunk. Olyan fiatal tervezőkkel, akiknek eddigi munkáik mind reprezentálják a Marie Claire Fashion Days által képviselt szellemiséget, vagyis azt, hogy „a tehetség sosem megy ki a divatból” és a magyar divatszakma igenis rejt magában olyan fiatal kreatívokat, akik képesek a helyes irányba terelni a hazai design és divat kultúráját. Legfrissebb kedvenceimet egyenest a tervezőasztal mellől válogattam össze!

Gyöngyösi Reni neve a Gombold Újra első felvonásából lehet ismerős mindannyiunk számára, hiszen a fiatal lány megnyerte a pályázat fődíját és megalapíthatta saját márkáját, amely végül az INER nevet kapta. Reni eddigi kollekciói nagyon erős fejlődést mutatnak és a legújabb A/W kreációi csak megerősíti a magyar tervezőkbe vetett hitemet. A 2013/14-es őszi-téli munkái bővelkednek egyedi állati grafikákban, amelyeknek különleges kivitelezése és a ruhák minőségi anyaghasználata rendkívül jellegzetessé tették a brandet.

A DAIGE a gyengém. Le a kalappal Dudás Ildikó Adél és Tóth Melinda, tervezőpáros előtt. Imádom, hogy ilyen bátran nyúlnak a színekhez és nem csak monokróm tónusokban gondolkoznak, hanem élnek a kreatvitásuk adta lehetőségükkel és kilépnek a keretek mögül. Külön köszönöm nekik azt az élményt, amelyet Berczi Dóra grafikus munkái nyújtanak a 2014-es tavasz-nyári kollekciójukban. Az “Enter the void” című film inspirálta végeredmény magáért beszél, a kiegészítők pedig teljessé tették azt a vizuális élményt, amelyet a DAIGE nyújtott a bemutatón. Ne feledjük: SEX, MONEY, POWER!

Nagy örömmel tölt el, hogy a magyar divatkreátorok is sorra felfedezik a képzőművészet által kínált lehetőségeket és különleges kollaborációk segítségével alkotnak maradandót számunkra. A DAIGE nem az első márka, amely grafikushoz vagy festőművészhez fordult valami új létrehozásához. Ha egy kicsit visszagondolunk az elmúlt évekre, akkor érdemes kiemelni a Je Suis Belle 2013-as tavasz-nyári kollekcióját, amelyhez Rita Ackermann “Candyman” című festményét használták print formájában. Azonban a Gombold Újra 2013-as BP Clothin.co különdíjasa, a Wonderground csapata is a különleges grafikákra és a digitális nyomással készült ruhákra esküdtek.

Cselényi Eszterrel,CELENI tervezőjével először nyáron, a CUP OF FASHION – Picnic elnevezésű rendezvényemen találkoztam és nagyon szimpatikusnak tűnt, ahogy mesélt a munkafolyamatokról és arról a szenvedélyről, amellyel egy-egy ruhát (adott esetben egy teljes kollekciót) egészen a tervezői asztaltól a kész produktumig megvalósít/kísér. Eszter legújabb kreációi a “La Florentine” névre hallgatnak, amelyről leginkább a romantikus hangulatú összeállításokra asszociálhatunk. A púder színeket helyenként erőteljes metál anyagok törték meg, illetve roppant hangúlyos nyakláncok.

Az idei MCFD igazi meglepetése a KITIN volt. Varga Flóra első kollekciója még egyfajta kísérletezgetésnek minősülhet a többiek több éves tapasztalata mellett. Flóra a diplomamunkájában felvetett gondolatokat értelmezte újra első önálló kollekciója megalkotásakor. Szerintem ez a csapásirány nagyon kedvező lehet a fiatal lány számára, hiszen a női darabok mellett, igazán érdekes szabású és színű férfi look-ok is feltűntek, amelyek engem abszolút meggyőztek.

A ZAKO nagyon izgalmas küldetéstudattal robbant be a magyar divatvilágba. Hidvégi Éva és Domokos Mihály a képzőművészet nyújtotta inspirációs világot kívánja műveiken minta formájában újraértelmezni és reprezentálni. A bevállalós stílusérzékkel rendelkező férfiaknak szánt alkotások érdekessége, hogy a rajtuk található printek kézi technikával kerültek az anyagra, amely egyfajta személyes kézjegy azok megálmodóitól. A brand legújabb kampányát Zsólyomi Norbi készítette, így azt hiszem a szakmai elismerés is borítékolható!

Idén is volt alkalmam betekinteni a színfalak mögé és készíteni nektek pár képet a backstage-ben. Szerintem találhattok pár igazán érdekes képet a galériában. Szóval gyertek velem a kifutó mögé és egy kis levezetesként nézzétek meg, hogyan zajlik egy-egy show élesben, illetve mi történik a nagy premier előtt.

Szeretném megköszönni a Marie Claire Magyarország és Biár Gabi csapatának egyaránt a meghívást és a rengeteg segítséget, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy ez a bejegyzés megszülethessen!

2 thoughts on “Marie Claire Fashion Days – GOLD MOMENT

  1. Visszajelzés: Ligne Blanche | ⎮BENCECSALAR⎮

  2. Visszajelzés: NUBUism – vol 1. | ⎮BENCECSALAR⎮

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s