NEWS

TOP 5: akiket érdemes követni!

Mindig szeretek elmerülni azon designerek munkásságában, akik egyedülálló tehetséggel és kreativitással vannak megáldva, még sincsenek annyira a köztudatban, mint egy világhírű tervező vagy egy high fashion márka. A divathetek alkalmai mindig elengendő tárgyat biztosítanak ezen fétisem kiélésének, ezáltal újabb és újabb tervezőket mutathatok be nektek.

Az alábbi öt brandet/tervezőt nagy valószínűséggel kevesebben ismeritek, de legújabb kollekciójuk mindenféleképpen figyelemreméltó. Bejegyzésemben kiválogattam a New York Fashion Week-en bemutatott legfrissebb 2014-es SS kollekciók közül a kedvenceimet, s azt egyfajta szemléletmóddal, márkaismertetéssel igyekeztem kiegészíteni.

A kissé extravagáns New York-i streetwear márka legújabb kollekciói mindig lázba hoznak. A márkát 2006-ban egy híres amerikai DJ-páros alapította (GHE20 G0TH1K, $hayne Oliver). Mostanra kialakult a brand arculata, s elfoglalta helyét az utcai viselet és a high fashion határán (gyúrjunk össze egy kis Crooks and Castles stílust Margiela-val). Egyébként $hayne tette olyan népszerűvé a “SWAG” kifejezést, ami szerintem a kreációkban is erősen visszaköszön. A márka hitvallása a következő: “legyen egy kicsit őrült, legyen egy kicsit furcsa, így mi is izgatottak leszünk és ha mindez összejön, szórakozunk egy jót!” A 2014-es S/S kollekció is teljes mértékben megfelel ezen gondolatnak és a különböző stílusjegyek keverésével igazán jellegzetessé és felismerhetővé tették a ruhadarabokat.

Bumsuk Choi, a márka tervezője egy stílusos futamra invitálta meg a karakteres, ugyanakkor sportos kollekciók szerelmeseit. A show kontextusa már alapvetően megadta a jövő tavasz-nyári szezon legfőbb inspirációs forrását, a klasszikus sportautókkal díszetett runway visszatükrözte a ruhák és kiegészítők anyaghasználatának világát. A sok metál, bőr és sportos szabásvonalak mind a száguldásra és a sikkes autókázásokra utalnak.

Mark McNairy amerikai divattervező az  Ivy League inspirálta márka, a J. Press kreatív igazgatója volt. Saját ruházati cége a Mark McNairy New Amsterdam nevet viseli és lezser, ugyanakkor stílusos sziluettjeivel hamar a szívembe lopta magát. McNairy nevét egyik botránya miatt is többen ismerhetitek, ugyanis 2012-ben piacra dobott a GAP branddel egy “MANIFEST DESTINY” feliratú felsőt, azonban a “manifest destiny” a 19. században egy népszerű hitvallás volt az angol-amerikaiak körében, akik úgy vélték, hogy ők Isten leszármazottjai az amerikai kontinensen. Az ebből adódó társadalmi nézeteltérések miatt kellemetlen emlékek élnek az amerikai emberekben ezen szavak hallatán. Később kivonták a forgalomból a felsőt, McNairy pedig elnézést kért.

Michael Bastian már olyan nagy márkáknak tervezett, mint a GANT, sőt 2011-ben a CFDA “Menswear Designer of the Year” díját is bezsebelte. A 2010-es nagy sikerű (60 országban volt kapható) GANT kollaboráció után két újabb együttműködésbe vágta a fejszéjét, mégpedig Randolph Engineeringel és egy brazil márkával, a Havaianas-al (utóbbit bár ne tette volna). 2013-ban újra az év férfi designerének jelölték, azonban ezúttal Thom Browne vihette haza az elismerést. A következő tavasz-nyári szezonra készített ruhadarabok lényegében klasszikus viseleteket értelmeznek újra. Ilyen például a leopárd mintás farmer short vagy az ananász-printes rövidnadrág.

A német származású amerikai divattervező először 2007-ben debütált az első férfiaknak szánt kollekciójával a New York Fashion Week-en. 2009 februrájában elnyerte a GQ/CFDA “Best New Menswear Designer” díjat. Felesége szintén divattervező, aki a Lerario Beatriz brandet igazgatja. Megismerkedésük érdekessége, hogy először akkor találkoztak, amikor mindketten Marc Jacobs csapatát erősítették. Annak ellenére, hogy egy tavasz-nyári kollekcióról van szó, roppant sötét kreációkat láthatunk a kifutón. Mindezen tényezők azonban cseppet sem rontják az összhangot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s