NEWS

Könyvajánló – Alexander McQueen: Working Process

Eljött az idő, hogy néha egy-egy könyvajánlót is olvassatok a blogon!

Első bejegyzésemben egy olyan műről van szó, amely mellett egyetlen kultúrára, művészetre, illetve divatra érzékeny egyén sem mehet el szó nélkül.

Már megrendelhető Alexander McQueen “Working Process” című könyve, amely a designer 2009-es kollekciójának elkészítésének folyamataiba enged betekintést az olvasónak. 2008-ban maga a designer bízta meg Nick Waplington fotóst azzal, hogy dokumentálja a 2009-es Fall/Winter kollekció elkészítésének minden mozzanatát, egészen a kezdetektől a kifutóra kerülésig. A “The Horn of Plenty” nevet viselő kollekció (őszi-téli szezon) volt az utolsó, amelyre McQueen tervezte a ruhákat halála előtt. Ez a show felelevenítette 15 év munkáját, hiszen Alexander megpróbálta újrahasznosítani, pontosabban újragondolni korábbi művészeti alkotásait, s mindazt egy új kollekcióba ültetni, hogy egyfajta önvizsgálat segítségével alkothasson valami igazán maradandót. A tervező korábbi elmondása szerint ezzel lényegében a saját munkásságát szerette volna “felmérni”. Waplington soha nem tapasztalt bektekintést nyert a McQueen divatház kulisszái mögé, hogy megörökíthesse az elmúlt évtizedek egyik legismertebb és legtehetségesebb divattervezőjének életét és alkotásait, azonban ezen könyv 2013-as piacra dobásához nagyban hozzájárult a brand jelenlegi kreatív igazgatója (Sarah Burton) is.

A könyv érdekessége, hogy az egészet még maga Alexander McQueen szerkesztette, aki képről képre állította össze munkásságának talán egyik leginkább várt művét. A teljes könyv még a halála előtt elkészült, azonban a tervező elhalasztotta kiadását, s egészen mostanáig nem is került a boltok polcaira. Ez egy személyes gyűjtemény, amelyet gondosan állított össze “gazdája”.  A több mint 120 fotóval illusztrált könyvben  Susannah Frankel, a GRAZIA (UK) divatszerkesztőjének egyik esszéje is megtalálható.

Alexander McQueen híres szállóigéje ezúttal újabb értelmet nyert:

“Give me time and I’ll give you a revolution.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s