COLLECTION/EVENTS

Pollock & Vasarely az Atelier-ben

A különböző művészgenerációk egymásra gyakorolt hatása megcáfolhatatlan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a “L’Ombre du passé” című bejegyzésem. Akárcsak a Rodarte vagy más high fashion brandek kollekciójának debütálásakor, a tervezők sokszor hivatkoznak képzőművészek , illetve korábbi kultúrák hátrahagyott munkáira, értékeire. Míg más külföldi designer márkáknál Van Gogh vagy Gustav Klimt szolgáltatja a legfőbb inspirációs forrást, addig a magyar divatszférából kiemelkedő tervezők, Szegedi Kata és Benus Dániel is a számukra legizgalmasabb stílusú művészek alkotásait értelmezték újra.

Nem is olyan régen egy exkluzív fogadáson vettem részt, ahol a fiatal tehetségek legújabb kreációikat mutatták be. Mind Kata 2013-as A/W kollekciója, mint Dani a Gombold Újra projekt keretein belül is prezentált ruhái magával ragadóak voltak. Míg Kata alkotásait Jackson Pollock, a tasizmus, illetve absztrakt expresszionizmus egyik kiemelkedő alakjának munkássága inspirálta, addig Dani férfiak számára készített kollekcióját Victor Vasarely, op-art művész képei segítettek a lehengerlő produktum elkészítésében.

A GESZTUSFESTÉSZETRŐL:

Az OP-ART-ról:

  • az optikai művészet rövidítése először a ’60-as években bukkant fel. Ez az illuzionista és nonfiguratív irányzat előszeretettel alkalmaz érzékcsaló vizuális játékokat, illetve a vizuális ritmusok is főszerepet kaptak az efféle stílusban alkotó képzőművészek körében. Vasarely mellett számos híres képviselője volt. Például Bridget RileyEnrico CastellaniLarry Poons vagy éppen Gerhard von Graevenitz.
  • egy olyan művészeti stílusról beszélünk, amelyre jellemző volt az absztrakt, geometrikus minták és feltűnő színek (bár leggyakrabban a fekete-fehér kombináció bukkant fel a festők palettáján-akárcsak Vasarely korai időszakában) alkalmazása. Ez a stílusirányzat jelentős hatást gyakorolt az 1960-as évek divatjára.

A tél hűvös színei és atmoszférája köszön vissza Szegedi Kata kreációin, így például az acélszürke, a jégszín különböző árnyalatai, illetve a számomra leginkább vonzó Klein-kék. Anyaghasználat szempontjából sem lehet okunk panaszra, hiszen a manapság egyre népszerűbb neoprén (lsd.: Balenciaga)  is felbukkan a selyem-muszlin és a rendkívül mozgalmas pliszírozott selyem (zseniális megoldás) mellett. A kollekció a “Current Wawes” nevet viseli.

Dani az “anyagmanipuláció” segítségével elevenítette fel Vasarely legendás stílusjegyeit. A ruhákra jellemző oversize szabásvonal szintén egy új jelenségnek számít a tervezőnél. A drámai hatású alkotások kétségtelenül Dani eddigi legszebb munkái közé tartoznak. A különböző flekkekből álló kabátok elképesztő pontosággal reprezentálják az optikai művészet világát, mindezt fényes bőr segítségével, amely a textúra hangúlyozását szolgálják.

Mindkét tervező időről időre egyre feljebb lép azon a bizonyos létrán (szakértelem és karrier tekintetében is). Mindez pedig példaértékűnak számít, hiszen a magyar piac defektusai még mindig megnehezítik a legtöbb kreatív szakmában tevékenykedő művész kiteljesedését. Mindezen tények tudatában az sem tűnik lehetetlennek, hogy egy nap Kata vagy Dani korábbi kollekciói fogják isnpirálni az elkövetkezendő magyar designerek munkáit.

A képekért köszönet Kárai Dávidnak, a hivatalos printekért pedig Szegedi Katának!

One thought on “Pollock & Vasarely az Atelier-ben

  1. Visszajelzés: Marie Claire Fashion Days – GOLD MOMENT | ⎮BENCECSALAR⎮

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s