NEWS

Mainstream Maniac

mainstream

Egyre többször tapasztalom, hogy az emberek (főként a bloggerek) a mainstream kifejezéssel dobálóznak, mindezt sokszor mindenféle háttértudás vagy alaposabb ismeret nélkül.

Bár nem vagyok a Wikipédia legnagyobb rajongója, mert sokszor nem érzem hitelesnek az ott található tartalmakat, ezúttal tökéletesen összefoglalták a mainstream mint fogalom lényegét:

…angol nyelvű szakkifejezés, szó szerinti magyar fordítása: „főáramlat” vagy „fősodrás”. Valamely tudományos vagy művészeti terület különböző irányzatai közül annak megjelölésére használatos, mely az adott terület célközönségének, valamint szakértőinek többsége által elfogadott és támogatott. Minden területnek és minden kornak, korszaknak megvannak a maguk uralkodó, azaz mainstream irányzatai, melyek természetüknél fogva háttérbe szorítják az alternatív, azaz underground irányzatokat.

Mitől mainstream egy trend, egy stílus?

Véleményem szerint azok a stílusú fashionisták számítanak mainstreamnek, amelyek nem mutatnak semmiféle próbálkozást arra, hogy ki szeretnének tűnni az átlagból. Természetesen nem fölösleges polgárpukkasztásról van szó, csupán arról, hogy próbáljunk kilépni a komfortzónánkból (kiszámíthatóság, kipróbáltság, megszokás) és lehetőleg ne kopírozzuk teljes egészében egy a kirakatban látott próbababa összeállítását (inspiráció lehet, cél nem). Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mi áll jól nekünk. Nem attól lesz valaki eredeti, ha három számmal kisebb blézert vagy nadrágot vesz fel.

Ha a téma aktualitását vizsgálom, akkor a szegecsek (minden mennyiségben), illetve  wedge sneakers sorolható ebbe a kategóriába. Ez a jelenlegi állás, amely időről időre változik, hiszen ez a divat lényege. Egy körforgás, amelyben az unalmassá vált viseleteket mindig felváltja egy korábban már népszerű irányzat, egy kisebb újítással.

Tudom, hogy kicsit furának tűnhet a szegecsek iránti ellenszenvem, de elmagyarázom. Számomra ez az őrület a Burberry 2011-es SS Prorsum kollekciójával tetőzött a high fashion kifutókon.  Aztán jött a sztárvilág, amely szépen meglovagolta. Így például Lady Gaga, Adam Lambert vagy Britney Spears. Lassan, de biztosan az olcsóbb fast fashion márkák is beépítették több kollekciójukba és mára képtelenség bemenni egy üzletbe anélkül, hogy legalább a kiszemelt egy pár zoknid ne legyen tüskékkel díszített. Jóból is megárt a sok.

Fontos, hogy nem szabad összetéveszteni az alap (ikonikus) ruhadarabokat, kiegészítőket ezekkel a szezonális trendekkel. Egy farmer vagy egy klasszikus trench coat sosem fog kimenni a divatból, esetleg más-más kiegészítőkkel kell feldobnunk.

Mitől mainstream egy blog?

Rengeteg divatorientált oldalt olvasgatok, hiszen egyrészt inspirációval szolgálnak, másrészt sokszor szembesülök azzal, amit én sosem tennék meg a siker érdekében. Ezen dolgok közé tartoznak a megosztogatós játékok, amelyek által olyan emberek fogják kedvelni az Facebook oldaladat, akiket teljesen hidegen hagy a munkásságod. Ők nem miattad kerültek az blogodra, hanem egy nyeremény miatt. Van értelme?

Kiemelném a blogok közösségi oldalának profiljára felkerülő unalmas, elcsépelt és közhelyes tartalmakat. Így például a különböző filmekből származó idézeteket és minden olyan képet, amelyeknek a divathoz az égvilágon semmi közük. Egy divatblogon nem szeretnék viszontlátni piknikező mókusokat, sem bukfencező zsiráfokat, hiszen a látogató azért követi az oldaladat, mert izgalmas és előremutató vizuális élményre és értelmes, eredeti írásokra vágyik (remélhetőleg). DE! Fontos a személyes tartalom, hogy az emberek jobban megismerjenek. Ezért működik az oldalon az INSTALIFE rovat is. Az efféle posztokkal mindenkinek alkalma nyílik arra, hogy betekintést nyerjen a blogger mindennapjaiba, amely igazán izgalmas tud lenni.

Hogyan legyünk sikeresek, anélkül, hogy klisékben tocsogó tartalmat kínálunk az olvasóknak?

Exkluzív képanyag és tartalmas mondanivaló. Leginkább ezek a jellemzői egy igazán jó divatblognak.

Mindezen sorok az én véleményemet tükrözik az egyre növekvő blogger szféráról és a jelenlegi divatirányzatokról Magyarországon. Ez csak pár tanács, illetve ötlet. Akinek nem inge…

4 thoughts on “Mainstream Maniac

  1. Visszajelzés: ONEHUNDREDANDTWENTYEIGHT | THE SENSE

  2. Visszajelzés: ONEHUNDREDANDTWENTYEIGHT « thesenseco

  3. Visszajelzés: ONEHUNDREDANDTWENTYEIGHT – DEAR DIARY: OPEN LETTER | THE SENSE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s