NEWS

Street Style: Dr. Martens rendel

Érdekes téma a szubultúrák összemosódása és a különböző stílusjegyek keveredése az utcai divatban. Vegyük például a szegecseket. Korábban csak a rockerek hordták őket, manapság pedig egy mimóza kislány is bátran viseli ezeket a hajdanán sokak számára deviánsnak titulált accessoire-okat. Ugyanez a creeper shoes-ról is elmondható, amely korábban szintén egy adott réteg öltözékéhez tartozott, mára azonban bárki kombinálhatja egy hétköznapi farmer-póló együttessel is (korábban is megtehették volna, de akkor még élesen elhatárolódtak egymástól a szubkultúrák, amelyek leginkább zenei ízlés szerint tagolódtak).

Ha egészen konkrét viseletre szeretném leszűkíteni a témát és azon végigvezetni a gondolatmenetemet, akkor mindenféleképpen a Dr. Martens bakancsokat választanám. Rendkívül elterjedt az egykor (és még most is) vad koncerteken tomboló rock és metal rajongók egyik legkedveltebb lábbelije. Az egyik oka valószínűleg az, hogy a brand olyannyira bővítette kínálatát, hogy rengeteg színben és mintában kapható a klasszikus viselet, ezáltal újabb kapukat nyitottak meg a piacon, lehetővé téve, hogy akár egy fiatal Britney rajongó és felkapjon egy pink-lakk változatot (OMG!).

Egy kis történelem: a szubkultúrák történelmének kiindulópontja a másságra vezethető vissza. Ha visszatekintünk az ’50-es évekbe, amikor az első generációs tinédzserek fellázadtak és ifjúsági forradalomba kezdtek (ez a szülő-gyermek közötti viszony megváltozásában és a fiatalok öltözkédésének radikális átalakulásában mutatkozott meg), megállapíthatjuk, hogy megszűnt az egykori sablon, miszerint a fiatalok korábban az idősebbektől vettek át normákat, attitűdöket és öltözködési szokásokat. Ez a változás egy generációs szakadékot eredményezett, amely a mai napig jelen van és továbbra is borzolja a kedélyeket. Elég csak az első generációs rock ‘n’ roll rajongók, illetve Teddy Boy-ok látványos elterjedésére gondolni.

A brandről: nincs olyan ember, aki ne ismerné a Martens bakancsokat, még akkor is, ha nem hordja őket (még!). Története rendkívül hosszú, hiszen a kerekorrú lábbeli a XX.században egészségügyi célzattal született meg: dr. Klaus Maertens, a német hadsereg 25 éves orvosa 1945-ben nyugalmat keresve a háború borzalmaitól, síelni utazott az Alpokba, ahol eltörte a bokáját. A hagyományos katonai bakancsokat nem találta megfelelőnek, ezért lábadozása alatt megtervezte ezt a légpárnás és kényelmes csodát. Később a szubkultúrák magukávé tették és ikont faragtak belőle. 2010-ben kétszer is elismerésben részesítették a nem mindennapi bakancsokat: egyrészt az évtized ellenkultúrális viseleteként díjazták, másrészt minden idők legnépszerűbb férficipőjének kiáltották ki.

Később újabb váratlan fordulat következett be a márka életében, hiszen Agyness Deyn (nagy kedvencem) lett a márka arca és 2012 őszén debütált is a modell és a Dr. Martens első közös kollekciója. A kampányhoz készült videót meg is nézhetitek:

STREETFASHION

Az utcai divatban is változások figyelhetők meg. Fashionisták tömegei építették be sikeresen az ikonikus lábbelit outfitjeikbe. Agyness Deyn is preferálja a hétköznapi összeállításokban a Martens kreációkat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s